Orman Memuruna 'Kaçak Ağaç Kesti Suçlaması'

Orman Memuruna 'Kaçak Ağaç Kesti Suçlaması'

Demre'de kaçak meşe kıyımı

Demre'de kaçak meşe kıyımı
 
Yusuf Yavuz
Türkiye'nin önemli ormancılık sorunlarından biri olan kaçak ağaç kesimleri hız kesmiyor. Her yıl özellikle kış aylarında kaçak yollarla kesilerek odun olarak satılan ağaç kıyımlarının son örneklerinden biri Antalya'nın Demre ilçesinde ortaya çıktı. Demre'de yaklaşık 10 ton kaçak kesilmiş meşe ağacıyla ilgili tartışmalar bir orman muhafaza memurunun polise başvurmasıyla ortaya çıkarken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi. 
 
ORMAN LOJMANINDA KAÇAK AĞAÇ TARTIŞMASI
İddialara göre, 17 Ocak günü akşam saatlerinde Demre Orman İşletme Şefliği lojmanlarına 10 ton civarında kaçak kesilmiş meşe odunu getirildi. Bir orman muhafaza memurunun gözetimindeki kamyondan şeflik lojmanının bahçesine indirilen meşe odunlarının nakliye belgesinin olup olmadığını soran bir başka orman muhafaza memuru ile diğerleri arasında tartışma yaşandı. Lojmana indirilen meşe odunların yetkililerin bilgisi dahilinde buraya indirildiğini iddia eden meslektaşlarına itiraz eden orman muhafaza memuru, damgasız ağaç kesiminin ve nakliye belgesi olmadan taşımanın suç olduğu uyarısında bulunarak olayla ilgil işlem yapacağını söyledi. Bunun üzerine 07 TH 576 plakalı kamyonun sürücüsünün, aracını orman muhafaza memurunun üzerine sürmeye çalıştığı iddia edildi. Çıkan tartışma üzerine orman muhafaza memurunun durumu polise haber vermesinin ardından olayla ilgili savcılığın soruşturma başlattığı öğrenildi.
 
İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz bölgedeki Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi, Demre'deki kaçak meşe ağacı kesimini doğrularken, buna ilişkin tartışmaların olayda adı geçen kamyon sürücüsü ile orman muhafa memurunun arasındaki elektriklenmeden kaynaklandığını öne sürdü. Kaçak kesilen ağaçların neden orman işletme şefliği lojmanına getirildiği yönündeki sorumuza da yanıt veren yetkili, Demre'de orman deposu bulunmadığı için böyle bir yola başvurulduğunu belirterek, odunların çalınmaması için lojmanda muhafaza edilmesi amacıyla burada tutulduğunu söyledi. Demre'nin de bağlı olduğu bölgede 110 bin hektar ormanlık alan bulunduğunu kaydeden yetkili, kaçak ağaç kesiminin bütün ülkede olduğu gibi bu bölgede de zaman zaman ortaya çıktığını ancak bunu önlemek amacıyla yoğun çaba harcadıklarını ifade ederek, konuyla ilgili idari bir soruşturma başlatıldığını da sözlerine ekledi.
 
YASA DIŞI AĞAÇ KESİMİ ORMAN VARLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Türkiye'deki orman varlığının tamamı devlet tarafından işletiliyor. Ancak ekosisteme yaptığı yaşamsal katkının yanında ekonomik olarak da önemli bir yer tutan orman varlığının kaçak yolla kesilmesi en büyük sorunlardan biri. Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon m3 kaçak ağaç kesiminin yapıldığı tahmin edilirken, bu yolla hem toplumsal geleceği tehdit eden ekolojik felaketlere hem de büyük bir ekonomik kayba neden olunduğu belirtiliyor. 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun ilgili maddelerine göre, devlet ormanlarında ağaç kesimi, damgalanması ve nakil izninin verilmesi Orman İşletme Şeflikleri'nce gerçekleştirilirken damgasız ve nakliyesiz orman ürünleri kaçak sayılıyor. Kaçak ağaç kesiminin önüne geçmek için yurttaşların sağduyulu davranmaları büyük önem taşırken, böyle bir durumla karşılaşan yurttaşların sırasıyla bulundukları bölgedeki Orman Toplu Koruma Merkezi, Orman İşletme Şefliği, Orman İşletme Müdürlüğü ve Jandarma'ya haber vermeleri, sorun daha ciddi boyutlarda ise en yakın Orman Bölge Müdürlüğü'ne veya Orman Genel Müdürlüğü'ne ulaşarak durumu bildirmeleri gerekiyor.