“Orduya Kumpas” İddialarına İnceleme
Genelkurmay Adli Müşavirliği, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarla ilgili mağduriyet yaratan iddiaları ayrıntılı olarak incelemeye aldı.
İki gün önce yandaş “Türkiye” gazetesinin manşetinde verilmişti bu incelemenin sinyalleri. Genelkurmay Başkanı Özel, Erdoğan’a destek vermek için birden bire silah arkadaşlarını hatırladı ve “askerlerin evine belgeler bırakıldı, orduya kumpas kuruldu” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da bir süre önce “Orduya kumpas kuruldu” açıklamasında bulunmuştu.
Tüm bu gelişmeler üzerine Genelkurmay Adli Müşavirliği’nde “dava mesaisi” başladı ve dikkatler, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda yargılanan TSK personelinin, bu davalarla ilgili iddialarına çevrildi.
Vatan gazetesinden Levent İçgen’in haberine göre, Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda yargılanan TSK personelinin davalarla ilgili itirazları üzerinde bir süredir çalışma yürüten Genelkurmay Adli Müşavirliği’nin, bu davalardaki mağduriyet yaratan iddiaları tek tek incelemeye aldığı öğrenildi. İncelemelerle ilgili başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere Karargah’taki üst düzey komutanlara bilgi verildiği belirtildi. Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasına gidebilecek süreçte, bu tespitlerle Karargah’ın elinin güçlendirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
SAHTE BELGE ÜRETİLDİ
Bu iddialar arasında telefon konuşma kayıtlarının en can alıcı yerlerine eklemeler yapılması, sahte belgeler üretilmesi, polisin hazırladığı tespit tutanaklarının gerçeği yansıtmadığı, CD’lerin üzerindeki yazıların sahte olması, delil olarak ileri sürülen plan ve çizelgelerin, suç tarihi olduğu iddia edilen 2003 yılında hazırlanmasının mümkün olamayacağı, delillerin gerçek olamayacağına dair bilirkişi raporunun savcılıkta yok edilmesi de yer alıyor. Ayrıca yargılanan askerler, soruşturma aşamasında pek çok gerçek dışı bilgiyle medyada suçlandıklarını ve masumiyet karinesinin hatırlanmadığını da dile getiriyor.
YENİDEN YARGILAMA MI OLACAK
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın açıklamalarına da yer verilen haberde şimdilik yeniden yargılamanın parti gündeminde olmadığı belirtildi. Ancak bununla ilgili yyasal düzenlemelerin mevcut olduğu hatırlatıldı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de yeniden yargılamayı mümkün kılan yasaları zaten yaptıklarını belirterek, “Yeni bir belge veya bulgu ortaya çıkarsa yeniden yargılamaya mahkemeler karar verir” dedi.
Kaynak: