Operasyon Tehditleri Havada Uçuyor!
Operasyon Tehditleri Havada Uçuyor! Bank Asya Hedefte!
AKP-Cemaat çatışmasının bir gündemi de Bank Asya. Ülkedeki 4 katılım bankasından biri olan Bank Asya 17 Aralık operasyonunu önceden haber alıp, dolar aldığı iddiaları gündeme getirilmişti. Banka iktidar yanlısı medyada “Cemaat’in kara kutusu” olarak tanımlanıyor. Hemen her gün yapılan haberlerde Bank Asya’dan paraların çekildiği, kredi kartlarının iptal edildiğine ilişkin iddialar yayımlanırken TMSF tarafından bankaya el konabileceği tehdidi de haberlere ekleniyor. Bank Asya üzerinden ilerleyen karşılıklı tartışmalar sırasında Boydak ve Aktaş Holding’in isminin geçmesi operasyonların sermaye gruplarına yöneleceğinin işareti olarak da görülüyor.
17 Aralık vurgunu
17 Aralık’ta Cemaat eliyle AKP’ye yönelen operasyon sonrasında iktidar İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da arasında yer aldığı iktidar sözcüleri “2 Milyar dolarlık vurgun” ifadelerini kullanmış ve operasyonu önceden bilenlerin bu vurgunu yaptığını iddia etmişti.Bank Asya hakkında da ’Dövizli işlemlerle tüm mevduatını veya tüm sermayesini dövize çevirerek 2 milyar Amerikan Doları kazanç elde ettiği” şeklinde haberler yapılmıştı. Bank Asya ise kar-zarar raporlarını açıklayarak o dönemde dövizden kar elde etmediklerini iddia etmişti.
“Batık krediler Cemaat’e”
Takvim gazetesi tarafından yapılan ve diğer iktidar yanlısı medya tarafından da servis edilen 11 Ocak tarihli haberin başlığı “Batık krediler Cemaat’e gitti” oldu. Haberde Bankanın son dönemde sürekli genel müdür değiştirdiği ve bankanın cemaate yakın işadamlarına kredi vermesi için baskı yapıldığı ve bu paraların geri dönmediği iddia edildi. Bankanın son 3 yıldaki batık kredileri ise sürekli arttığı belirtiliyor. Haberde iddialar bununla da bitmiyor.
ciddi miktarda çekilen mevduat yüzünden rasyoları bozulan bankayı kurtarmak için, cemaat mensuplarına tüm mal varlıklarını satıp, paraları bankaya yatırma çağrısı yapıldığı dile getiriliyor.
Boydak Bank Asya’nn arkasında, Akfa devrede
Sabah gazetesinde de yer alan haberde özel olarak Boydak Holding’in adı bank Asya haberlerine tepki duyanlar arasında öne çıkarılıyor ve TÜPRAŞ’a vergi denetimi sırasında Koç Holding’e verdiği destek hatırlatılıyor. Yine 11 Ocak’ta Akşam gazetesinde “paralel yapı banka kurtarıyor” başlıklı bir köşe yazısı yazan Murat Kelkitoğlu Akfa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş’ın Amerika’dan aldığı talimat üzerine kendi ifadeleriyle “paralel yapıya yakın bir bankayı kurtarmak için” harekete geçtiğini yazdı. Kelkitoğlu Aktaş’ın kapıları çalarak para topladığını ve bankadan çekilen 300 milyon lirayı tekrar bankaya kazandırmak için başlattığı çalışmalardan 120 milyon lira topladığını yazdı.
TMSF el koyar tehdidi
Bank Asya ile ilgili haberlerde Bank Asya’nın TMSF’nin el koymasının önüne geçmek için çaba harcadığı ifade edilerek örtük olarak da “bankanın kapısına kilit vurmakla” tehdit ediliyor. Bankanın takipteki kredilerindeki artış rakamları ortaya dökülüyor. 9 Ocak’ta Sabah gazetesinde yayımlanan “Kara kutuyu kurtarma paniği” başlıklı haberde TMSF el koyma ihtimalini hatırlatırken “Uzan İmparatorluğu da böyle çöktü” vurgusu yapılması da dikkat çekti.
Paranızı çekin
Bank Asya’ya yönelik iktidar medyasında yer alan haberlerde “protestolar yayılıyor” başlığı ile vatandaşların parasını çektiği, kredi kartını iptal ettiği yazılarak aynı zamanda çağrı yapılıyor. Bank Asya’dan para çekişlerinin ise büyük miktarda kamu kaynaklı olduğu basına yansımış durumda. Bankadan parasını çektiği iddia edilen BİM ise bir açıklama yayımlayarak ticari ilişkimizde bir değişiklik yok açıklaması yaptı.
‘Bank Asya’ya kumpas kuruldu’
Zaman gazetesi yazarı Turhan Bozkurt 10 Ocak’ta yayımladığı “BDDK ne iş yapar?” başlıklı köşe yazısında iktidar medyası yayınlarının suç olduğunu belirtirken bazı işadamlarına, holdinglere yüksek mevkilerden telefon geldiğini ve paralarını bankadan çekmeye zorlandıklarını yazdı. Vadesi dolmadığı halde parasını çeken şirket ya da şahısların isimlerin alt alta yazıldığında bir listenin açığa çıktığını yazan Bozkurt “BDDK ve Bank Asya’dan başka hiç kimsede olmaması gereken müşteri bilgilerini ihtiva eden liste, başkalarının elinde ne arıyor?” diye soruyor ve devlet gücü ile özel bir kuruluşa kumpas kurulduğunu iddia ediyor.
Sendika.Org