Ömer Fethi Gürer: "bağ-kur'lular İçin Getirilen Prim Şartının Sigortalılar Gibi Olması Gerekir"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen EYT kanun teklifiyle ilgili “Tarım ve çiftçi Bağ-Kur’u ile ilgili düzenlemede erkeklerde 9 bin gün kadınlarda ise 7 bin 200 gün prim şartı var. Bağ-Kur’lular için getirilen prim şartının da sigortalılar gibi olması gerekir. Onların da prim ve gün sayısını sigortalılar gibi düzenlemeye eşdeğer kılınmalı” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen EYT kanun teklifiyle ilgili “Tarım ve çiftçi Bağ-Kur’u ile ilgili düzenlemede erkeklerde 9 bin gün kadınlarda ise 7 bin 200 gün prim şartı var. Bağ-Kur’lular için getirilen prim şartının da sigortalılar gibi olması gerekir. Onların da prim ve gün sayısını sigortalılar gibi düzenlemeye eşdeğer kılınmalı” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren EYT kanun teklifine ilişkin bugün basın toplantısı düzenledi. Teklifin gerekli ancak yeterli olmadığını belirten Gürer, “Emeklilerin alacaklarıücretler, esnaf ve çiftçi Bağ-Kur primlerinin sigortalıya eşitlenmesi, aylık bağlama oranı katsayısının düzenlenmesi, muhtarlarla ilgili mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenleme yapılması gerekir” dedi.
EYT’de tüm kesimlerin mağduriyetini girecek bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis’e sunduklarını ancak Cumhur İttifakı’na mensup milletvekillerinin bu teklifi reddettiğini belirten Gürer, ardından yeni bir kanun teklifi daha sunduklarını, bu teklifin de yine Cumhur İttifakı milletvekilleri tarafından kabul görmediğini hatırlattı.
65 YAŞINDA EMEKLİLİK!
AKP’nin 1999 tarihinde çıkarılan ve geriye dönük olarak işletilen kanunla ilgili kendisini sorumlu hissetmemeye gayret gösterdiğini belirten Gürer, 2008 yılında AKP tarafından çıkarılan kanunla emeklilik yaşının kademeli olarak 58’den 65’e çıkarıldığını anımsattı. Ömer Fethi Gürer, bugün işe başlayan bir vatandaşın ancak 65 yaşında emekli olabileceğine dikkat çekti.
“BAĞ-KURLULARIN ŞARTLARI SİGORTALILARA EŞİTLENMELİ”
Özellikle Bağ-Kur kapsamında olan esnaf için bir düzenleme yapılmamış olduğunu aktaran Gürer, Meclis’e getirilen yeni düzenlemede yine prim ve gün sayısışartının olduğuna işaret etti. Gürer, “Tarım ve çiftçi Bağ-Kur’u ile ilgili düzenlemede erkeklerde 9 bin gün kadınlarda ise 7 bin 200 gün prim şartı var. Bağ-Kur’lular için getirilen prim şartının da sigortalılar gibi olması gerekir. Onların da prim ve gün sayısını sigortalılar gibi düzenlemeye eşdeğer kılınmalı” dedi.
MUHTARLARIN MAĞDURİYETİ
Muhtarların 657 sayılı yasaya bağlı oldukları için emeklilik konusunda hak kaybı yaşadıklarına da dikkat çeken Gürer, “Muhtarlar sigorta başlangıcı 1999 yılıöncesi olsa bile şu anda Bağ-Kur primi yatırıldığı için emekli olamıyorlar. Bağ-Kur primi yatırılmamış olsa çok sayıda muhtar emekli olabilecek” diye konuştu.
"AYLIK BAĞLAMA KATSAYISI YÜZDE 70’TEN 30’A DÜŞTÜ"
AKP iktidarları döneminde, emeklilere aylık bağlama oranı katsayısının yüzde 70’lerden yüzde 30’lara çekildiğini anımsatan Gürer, bu konuda ciddi hak kayıplarının oluştuğuna dikkat çekerek, “Bu oran düşürülmemiş olsaydı bugün en düşük emekli maaşı 10 bin liranın üzerinde olurdu. Ancak kat sayı düşürüldüğü için emeklilerin çoğu 5 bin 500 lira civarında maaş olacak” dedi.
"17 YIL HAK KAYBI YAŞAYAN VAR"
Kademeli geçişle ilgili düzenlemenin yapılmamış olmasının da önemli bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Gürer, bu konuda komisyonlarda ve Meclis’te itirazlarını sürdüreceklerini ifade etti. Gürer, “1999 depreminde primlerini yatıramayanların dışında, 8 Eylül 1999’dan bir hafta sonra işe girenler yaklaşık 17 yıl hak kaybına uğruyor. Onlara da kademeli geçişle emeklilik hakkı tanıyarak mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması gerekirdi” diye mağduriyeti dile getirdi.
"İNTİBAK DÜZENLEMESİŞART"
Gürer, 2000 yılıöncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008’den sonra emekli olanlar arasında da ciddi bir maaş farkı olduğuna ve yapılacak bir intibak düzenlemesiyle bu emekli maaşlarının mağdur olanlar lehine düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
"ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK"
EYT ile ilgili düzenlemenin bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilip hiçbir kesimin mağdur edilmeyecek şekilde dört başı mağrur bir kanun teklifinin Meclis’e getirilerek yasalaştırılması gerektiğini anlatan Gürer, “Yapılan düzenleme bir kesime emekli olma hakkı sağlasa da emekli olarak yaşamını sürdürebilecek bir ekonomik ücretin kendilerine verilmesinin yolu açılmıyor. Bu mağduriyet dikkate alınmalı” dedi.
"SEÇİME ÇEYREK KALA GETİRİLEN DÜZENLEME YETERLİ DEĞİL"
Emeklilikte yaşa takılanlar için seçim geliyor diye apar topar EYT kanunun Meclis gündemine getirilirken, esasında emeklilerin insanca yaşayacağı bir düzenlemenin yapılmadığının görüldüğüne vurgu yapan Gürer, “EYT’liler mağduriyet yaşadı, eşler işsiz kaldığında, hastaneye gittiğinde sağlık hizmeti alamadı ama Suriyeliler aldı. Şimdi seçime çeyrek kala yapılan bu düzenleme yeterli değil” diye ekledi.
Kaynak: ANKA Haber Ajansı