OKMEYDANI İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

OKMEYDANI İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

Okmeydanı'nda yaşanan olaylarda iki vatandaşımızın hayatını kaybetmesi sonrası Uluslararası çağrı.

Uluslararası Af Örgütü, Okmeydanı’ndaki olaylarla ilgili “derhal, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması” çağrısında bulundu.

Örgütten dün yapılan açıklamada Uğur Kurt’un Okmeydanı’ndaki Cemevi’nde bir cenazeye katıldığı sırada başından vurulduğu, İstanbul Valisi’nin gerçek mühimmat kullanıldığını doğruladığı hatırlatılarak “Uluslararası insan hakları standartları ateşli silahların kullanımına sadece her an gerçekleşebilecek ölüm tehlikesine karşı, tüm diğer yolların etkisiz kaldığı durumlarda son çare olarak başvurulmasını gerektirir” denildi. 

ENDİŞE DUYUYORUZ

Açıklama şöyle devam etti: “Uluslararası Af Örgütü, olay yeri incelemesinin ilk olayın gerçekleşmesinden 24 saat geçmesine rağmen yapılmamış olmasından endişe duymaktadır...Okmeydanı’ndaki iki ölüm, Türkiye’nin gösterilerde sürekli olarak aşırı güç kullandığı bir dönemin ardından gerçekleşti. Haziran 2013’ten bu yana hak ihlali niteliğindeki güç kullanımı yüzünden dört kişi doğrudan olay yerinde öldü. Yetkililerin polisin gerçekleştirdiği hak ihlalleri ile ilgili derhal ve etkili bir soruşturma başlatma konusundaki başarısızlığı halkın artan öfkesini körükledi... Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, iki ölümün tüm koşullarıyla ilgili derhal, etkili ve bağımsız soruşturmaların başlatmaya çağırıyor. Ayrıca, Uluslararası Af Örgütü yetkililere bu olayların ardından daha fazla güç kullanımının uluslararası insan hakları standartlarında belirlenen katı bir gereklilik ve orantılılık ilkeleri ile uyumlu olması çağrısında bulunuyor.”

Açıklamada BM Kolluk Kuvvetlerinin Kuvvet ve Ateşli Silah Kullanımına Dair Temel İlkeleri’nin 9. Maddesi’ne de şöyle atıf yapıldı:“

Söz konusu madde ‘Kolluk kuvvetleri, kendilerinin ya da başkalarının ölüm veya ciddi yaralanma ihtimali yaratacak ani tehditler karşısında kalması; güçlü bir ölüm tehdidi yaratan ciddi bir suçun işlenmesinin önlenmesi; böyle bir tehlike yaratan ve yetkilerine karşı birini göz altına alınması; bu amaçlarla alınan daha hafif önlemlerin yetersiz kalması durumları haricinde ateşli silah kullanmamalıdır. Herhangi bir durumda, bilinçli olarak ateşli silah kullanımı yaşamı korumak için başka çare kalmadığında gerçekleşmeli’ demektedir.”

Kaynak:Haber Kaynağı