"Öcalan 5 Vakit Namaz Kılardı"

"Öcalan 5 Vakit Namaz Kılardı"

Apo AKP tarafından neden parlatılıyor?

5 vakit namaz kılardık
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Öğrenci yurdundayken namaz kılan üç arkadaş. Biri Abdullah Öcalan” deyip iki isim daha açıkladı. Hürriyet, Durmuş Yılmaz ve Yakup İnce’ye ulaşıp Ankara’da geçen o öğrencilik yıllarını sordu.
 
 
 
 BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Namaz kılan üç genç, biri Abdullah Öcalan” şeklindeki sözleri üzerine Durmuş Yılmaz’la görüştüm. Eski Merkez Bankası Başkanı ve halen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Durmuş Yılmaz bunu doğruladı: “Evet, Ankara’da Tapu Kadastro Meslek Lisesi’nde öğrenciydik. İtibarlı bir liseydi. Orta okulu ‘pekiyi’ dereceyle bitirenler arasından öğrenci alırdı. 1966 yılında ben lisenin 3. sınıfındaydım, Abdullah Öcalan 1. sınıfta, yeni gelmişti yani...”
 
A, BU O İMİŞ
 
Durmuş Yılmaz, lisede beş vakit namaz kılan 5-6 öğrenci olduklarını anlattı. “Bir ekip, takım değil” fakat bu özelliklerinden dolayı aralarında bir ilişki var. Camide, mescitte buluşuyorlar, bir yakınlık oluşuyor. “Ben o yıl mezun olduktan sonra ilişkilerimiz kesildi, arkadaşlardan her biri kendi hayat yoluna gitti. Ben hukuk fakültesine kaydoldum. Sonradan öğrendim, Öcalan ise okulu bitirdikten sonra siyasala gitmiş. Yıllar sonra PKK sebebiyle Öcalan’ın ismi ortaya çıkanca ‘A, bu o imiş’ diye hatırladık. Okul albümünde bütün arkadaşların fotoğrafları var.” Beş vakit namaz kılan bu 5-6 kişilik öğrenci grubu
 
 
ÖCALAN NURCU OLACAKTI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bir televizyon kanalında anlattığı hatıranın kahramanlarından olan, Medine’de mühendislik yaptığını söylediği Yakup İnce, bugün Konya’da yaşıyor. 1963-66 yıllarında Ankara’da yatılı olarak Tapu Kadastro Meslek Lisesi’nde okurken bir yıl arkadaşlık yaptığı ve beraber bir yıl boyunca namaza gittikleri Abdullah Öcalan’ı o yıllardan tanıyor. Kendisiyle yollarının okul bittikten sonra ayrıldığını söyleyen İnce, yıllar sonra ilginç bir pişmanlığını şöyle dile getiriyor:
 
İçinde, mesela bir Yakup İnce vardı. Afet İşleri Genel Müdürü oldu. Halen eski dostlukları devam ediyor, Yakup İnce’nin oğlu Durmuş Yılmaz’ın 
kızıyla evli. Yakup İnce Medine’de bir elektrik şirketinin yöneticisi olarak uzun yıllar çalışmış. Halen Konya’da... Lisedeki arkadaşların dostlukları görülüyor ki devam etmiş. Sadece Öcalan’la yolları ayrılacaktı, hem de daha liseden dışarı adım atar atmaz.
KOMÜNİZME KARŞI
 
Ankara’nın Demirtepe semtinde Tapu Kadastro Meslek Lisesi, yurdu ve yemekhanesi aynı binada, ayrı binalar değil. Bu bakımdan bütün öğrenciler arasında daha bir yakınlık olmuş. Durmuş Yılmaz, “Beatles dinleyip dans eden arkadaşlar da vardı, Anadolu’dan şehre yeni gelmiş arkadaşlar da” diye ekledi. O zaman öğrenciler arasındaki siyasi eğilimleri sordum. Şöyle anlattı: “Pek politize değildik; sakin öğrencilerdik. İzmir Caddesi’nden Kızılay’a çıkarken Çiftçi Derneği gibi adı olan bir dernek vardı. Geçerken bazen uğrardık. Mesela bize Rostow’un “İktisadi Kalkınmanın Meseleleri” adlı kitabını vermişlerdi. Hemen okumuştum ben.” Rostow’un bu kitabı önemlidir. İktisadi kalkınmanın Marksist olmayan aşamalarını anlatır. Durmuş Yılmaz o derneğin antikomünist olduğunu belirtti; Rostow’un kitabını dağıtmalarından da belli.
 
MÜTEVAZI, ÇEKİNGEN
 
Durmuş Yılmaz’a 1966 yılında Tapu Kadastro Meslek Lisesi birinci sınıfında öğrenci olan Abdullah Öcalan’ın halini, tavrını sordum. Şöyle anlattı: “Evet dindar biriydi. Namazını kılardı. Hemen hepimiz gibi Anadolu’dan, köyden büyük şehre gelmiş bir öğrenciydi. Mütevazı, çekingen biriydi. Hatta pasif diyebilirim.” Öcalan’ın 1969’da Tapu Kadastro Meslek Lisesi’ni bitirip Siyasal’a girmiş olması lazım. Kendisinin ‘PKK Tarihine Kısa Bir Bakış’ adlı makalesinde yazdığına göre, “1973’lerde ideolojik olarak” Marksizm’e yönelmişti. 1977’de “devrimci şiddetin geliştirilmesi” stratejisine dayalı PKK’yı kuracaktı! O günden beri kan akıyor. Dindar, çekingen, mütevazı bir hayat ve kültürden, Marksist, hatta Stalinist ve şiddete dayalı, kanlı bir yola girmesi araştırmaya değer bir konudur.