O KÖY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ BOYKOT EDİYOR

O KÖY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ BOYKOT EDİYOR

Sandığa gitmeyecekler.

Simav'da alternatif ürün olarak üretilen Japon erik fidanı bu yıl üreticilerin yüzünü güldürürken, Yerel Yönetimler Yasasıyla köye dönüştürüldüğü için halkı mutsuz olan Simav'ın kuşu beldesinde yerel seçimlerde oy vermeyen seçmenler, 10 Ağustos'ta da oy vermeyerek Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot etme kararı aldı.

KUŞULULAR, 10 AĞUSTOS'TA DA SANDIĞA GİTMEYECEK

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'nin Yerel Yönetimler Yasası'yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu'daki bin 467 seçmen, 30 Mart yerel seçimini ve 1 Haziran'daki muhtarlık seçiminden sonda 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini de boykot edecek. Muhtar vekili olyarak atanan ortaokul müdürü Feridun Aktay'ın sık sık yaptığı anonslara rağmen köy halkı seçmen kağıtlarını almaya gitmiyor. Belediyenin kapatılmasıyla Kuşu'nun köye dönüştürülmesini halkın kabullenemediğini belirten Aktay, yerel seçimde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçiminde de seçmenin sandığa gitmeyeceklerini söylediklerini ifade etti.

Her gün sık aralıklarla yaptığı anonslara seçmenlerin itibar etmediğini ve seçmen kağıtlarını almaya gelmediklerini vurgulayan Kuşu Muhtarı Feridun Aktay, "Bin 467 dolayındaki seçmen oy kağıtlarını almaya gelmediği gibi ben kendilerine vermek için ayaklarına gittiğimde de 'nasıl olsa seçimde oy kullanmayacağız' diyerek almak istemiyorlar. Oy kağıtları elimde kaldı" dedi. Kuşuluların 2011'de nüfuslarının 2 binin altına düşmesini 19 Mayıs 2011'deki 5.9'luk depremin sonuçlara bağladıklarını söyleyen Aktay, "Depremde can güvenliği açısından beldelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ileri sürüyorlar. Daha sonra beldelerine döndüklerini ve 2012-2013 ve 2014 yıllarındaki nüfuslarının 2 binin üzerinde olduğunu ifade ediyorlar. Beldelerinin haksız bir şekilde köye dönüştürülmesini kabullenemiyorlar. Bu haklılıklarını ispatlayabilmek için köy halkından 6 kişi bireysel olarak Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bu davalar halen devam ediyor. Davaların kendi lehlerinde sonuçlanacağına da yürekten inanıyorlar. Davalar sonuçlanıncaya kadar önlerine konulacak hiçbir sandığa gitmeyeceklerini söylüyorlar" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kuşuluların sandığı protesto edeceklerini söylediğini belirten Aktay, şöyle dedi:

"Köy halkı 'Biz isyan etmiyoruz. Devlete başkaldırmıyoruz. Demokratik bir tepkimizi ortaya koyuyoruz. Bir zamanlar ilçe namzedi olan beldemizin köye dönüştürülmesini hazmedemiyoruz. Hem devlet hem de mahkemelerin bizim haklı olduğumuzu göreceğine inandığımız için 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kullanmamaya karar verdik' diyorlar. Bu yüzden de İlçe Seçim Kurulu tarafından dağıtılmak üzere Muhtarlığımıza teslim edilen oy kağıtlarını almak istemiyorlar. 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sandığa gitmeyeceğiz yönünde görüş bildiriyorlar. Bekleyip göreceğiz." 

koy.jpg

YEREL SEÇİMDE SANDIĞA GİTMEDİLER

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı 62 yıllık Kuşu Beldesi'nde vatandaşlar bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. YSK kararıyla geçen 1 Haziran'da, bin 502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak Kuşulular bir kez daha sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Ortaokul Müdürü Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden muhtar vekili olarak atadı.

JAPON ERİĞİ SİMAVLI ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'nde Kaymakamlık, İl Özel İdaresi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Tarım Müdürlüğü'nün işbirliğiyle 4 yıl önce başlatılan alternatif ürün çalışmaları kapsamında çiftçilere ücretsiz dağıtılan 17 bin Japon erik fidanı, bu yıl bol mahsul verdi. Erikteki rekolte, Simavlı üreticinin yüzünü güldürdü.

Alternatif ürün çalışmaları kapsamında 4 yıl önce Kaymakamlık ve Kütahya İl Özel İdaresinin temin ettiği 17 bin Japon erik fidanını ilçe genelinde değişik köylerdeki çiftçilere ücretsiz dağıldı. En fazla Japon erik fidanının bulunduğu Aksaz Köyü'ne giden Simav Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Ceylan, hasat çalışmalarını yerinde inceledi. Yaklaşık 50 Japon eriği fidanı bulunan bir bahçeden 4 yıl sonra yaklaşık 3 ton civarında ürün elde edildiğini belirten Ceylan, Japon eriğinin çiftçinin ayağına kadar gelen toptancılar tarafından toplanarak Balıkesir, Bursa, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde toptancı hallerine götürülerek satışa sunulduğunu söyledi. Ceylan, "4 yıl önceki çalışmalarımızın meyvesini topluyoruz. Çiftçimizin yüzünün gülmesi bizi de mutlu etti" dedi. Üreticilerden 66 yaşındaki Süleyman Torun, şöyle konuştu;

"Japon eriği yüzümüzü güldürdü. Bize bu günleri yaşatan önce Allah'a sonra da sebep olanlara teşekkür ediyoruz, Önceleri bu alanlar boştu. Şimdi Japon erikleriyle doldu. Üretimden çok memnunuz. Ürettiğimiz erikleri Balıkesir, Bursa, İzmir ve İstanbul'a hallere gönderiyoruz." 

Bir diğer üretici 24 yaşındaki Mustafa Vural ise, "Japon erik üretici olarak yüzümüzü güldürdü. Hem rekoltesinden hem de fiyatından son derece memnunuz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı