O Hakim Konuştu
Yasaya gerek yok, Kumpas Varsa Yeniden Yargılanma Olur!
İNSANLARA HAYATLARINI KİM İADE EDECEK
Başbakanın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın kimi davalarda cemaatin “kumpas kurduğunu” açıklamasına, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevden alınan başkanı Köksal Şengün, “Kumpas ortaya konulursa herhangi bir yasal değişikliğe gerek olmaksızın yeniden yargılama yapılır” değerlendirmesini yaptı. “İnsanların hayatlarını kim iade edecek?” diye soran Şengün, cezaevinde geçirilen sürelerin ömre eklenmediğine işaret ederek, “Bu kadar konuşuluyor. Bunların hesabını kim verecek? Bu artık perti meselesi de değil ülke meselesi. Biri bir tarafa, diğeri öteki tarafa çekiyor. Hukukta böyle iki taraf olur mu? Hukuk taraf olur mu?” diye konuştu.
BEN HUKUKLA KONUŞURUM
Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı'nın haberine göre; 38 yıl yargıçlık yapan eski Ergenekon Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün sorularımız üzerine yargı krizi ve çatışmasını değerlendirdi. Rahatsızlığı nedeniyle çok konuşmak istemediğini ama gelişmelerin kötüye gidişi nedeniyle kendisini sorumlu hissettiğini söyledi. Kumpas açıklamasıyla ilgili olarak değerlendirmesine, “Eğer olmuşsa, keşke olmasaydı” diye başlayan Şengün, “Böyle şey olur mu? Türkiye tarihinde olmayan şeyler. Kumpaslarla, bilmem nelerle en basitinden hoş şeyler değil. Daha ağır kelime kullanmak istemiyorum” demekle yetindi. “İnsanların hayatlarını kim iade edecek?” sorusunu yönelten Köksal Şengün, “Yarın öbür gün dava açacaklar diyelim 100 lira kazanacaklar. O parayla mı yaşamlarının kaybolan kısmı hayatlarına eklenecek, Olur mu hiç. Yaşam hakkını, özgürlüğü hiçbir konuyla örnekleyemezsiniz. Haksızca geçirilen yıllar ömre ilave olmuyor. Bunlar ömürden gidiyor” sözleriyle haksız yere cezaevinde geçirilen sürelerin korkunçluğuna dikkat çekti. Görevde olduğu dönemde Akdoğan’ın sözünü ettiğine benzer bir kumpas sezinleyip sezinlemediğine ilişkin sorumuza ise Şengün, “İnandığım şeyleri yargılama sırasında yaptım. Kimse bana hukuki anlamda inanmadığım birşeyi yaptıramaz. Ben hukukla konuşurum. Ben hep hukuka hizmet ettim” karşılığını verdi.
BÖYLESİNİ HAYATIMDA GÖRMEDİM
“Kimi meslektaşlarınız hukuk yerine başka çevrelere hizmet etmiş gibi görünüyor” sözlerimiz üzerine ise Köksal Şengün, görüşlerini şöyle paylaştı: “Ben hayatımda böyle kavga görmedim. Türkiye tarihinde savcıların kavga ettiğini görmedim, duymadım, olduğunu da zannetmiyorum. Devlet bu duruma geldi. Herşeyin bittiği yer hukuk. En son müracaat yeri. Bu yaşananları gördükten sonra korkunç derecede üzülüyorum. Hepimizi ilgilendiren bir konu. Yoksa Hasan’ın, Hüseyin’in meselesi değil Türkiye’nin meselesi. A partisinin, b partisinin meselesi olmaktan da çıktı artık. Partileri, hükümetleri bulabilirsiniz ama hukuku bulamazsınız. Hukuku yitirdiğinizde devleti de, ülkeyi de kaybedersiniz. Dün alkışladığınız insanları bugün yerin dibine batırıyorsunuz; söylemediğinizi bırakmıyorsunuz. İnsanlar bu kadar kısa sürede değişime uğrar mı? Siyaset bu mudur? Siyasetçi değilim ama okuduğum kitaplarda böyle birşey yok. Savcının da, başsavcının da, HSYK’nin de açıklamlaarı yanlış. Biri bir tarafa çekiyor, diğeri öteki tarafa. Hukukta böyle iki taraf olur mu? Hukuk taraf olur mu?”
YENİDEN YARGILANMALILAR
Kumpas açıklamalarının ardından görülen davaların yeniden ele alınıp alınamayacağına ilişkin sorusuna ise Köksal Şengün’ün yanıtı şöyle oldu: “Eğer kumpas açıklığa kavuşursa, öyle afaki söylemle değil; bana göre yeniden yargılamaya dönüşmesi gerekir. Kumpas ortaya konulduktan sonra yasal değişikliğe, düzenlemeye de gerek yok. Kumpas çok ağır bir olaydır. Bu kadar insanın hayatını kumpas yoluyla bu hale getiriyorsunuz olacak şey mi bu? Müebbet hapis yiyor insanlar. Bilmiyorum ki bunların hesabını kim verecek. Bu kadar konuşuluyor. Herkes konuşuyor. Hayatlar bu kadar ucuz mu?”
Kaynak: