NUTELLA'NIN ACI GÜNÜ
Forbes dergisinin listesinde son 7 yıldır İtalya'nın en zengin işadamı olarak gösterilen, dünya sıralamasında da ilk 100'de yer alan ailenin serveti 23.5 milyar dolar
Esma Çakır / ROMA,
Başta ünlü çikolata-fındık ezmesi Nutella olmak üzere Kinder ve Ferrero Rocher çikolataları gibi ürünlerin üreticisi olan Ferrero Grubu'nun sahibi Michele Ferrero, Monte Carlo'daki evinde 89 yaşında hayatını kaybetti.
KÜÇÜK BİR PASTANEDEN DÜNYA DEVİNE
“Nutella'nın babası" olarak anılan Michele Ferrero, İtalya'nın Piyemonte bölgesindeki Alba kasabasında yaşayan annesi Piera ve babası Pietro Ferrero'nun 1946 yılında bir pastaneden fabrikaya dönüştürdüğü markayı dünya devi haline getirmeyi başarmıştı.
Ferrero Grubu halihazırda, şekerleme ve çikolata alanında dünyanın 4. büyük üreticisi konumunda.
İTALYA'NIN EN ZENGİNİYDİ
Forbes dergisinin listesinde son 7 yıldır İtalya'nın en zengin işadamı olarak gösterilen, dünya sıralamasında da ilk 100'de yer alan Michele Ferrero ve ailesinin toplam serveti 23,5 milyar doları buluyor.
Michele Ferrero, 53 ülkede faaliyet gösteren, Türkiye de dahil dünya çapında 20 üretim merkezi bulunan ve 34 bin kişiye istihdam sağlayan Ferrero Grubu'nun yönetimini 1997 yılında oğulları Pietro ve Giovanni'ye bırakarak emekliye ayrılmıştı.
Ancak Pietro Ferrero, sosyal teşebbüsler için bulunduğu Güney Afrika'da bisiklet kullandığı sırada, henüz 48 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.
O tarihten bu yana grubun yönetimi 3. kuşağın son temsilcisi Giovanni Ferrero'da bulunuyor.
Uzun süredir hasta olduğu belirtilen Michele Ferrero'nun cenaze tarihine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
SAVAŞ KITLIĞINDAN DOĞAN LEZZET
İtalyan pasta şefi Pietro Ferrero, 1940'lı yılların başında, 2. Dünya Savaşı sırasında beliren malzeme azlığı nedeniyle çeşitli denemeler yapıyordu.
Ferrero 1946 yılında, kakao sıkıntısı nedeniyle, yaşadığı bölgede bol miktarda bulunan fındığı çok, kakao ile şekeri ise daha az kullandığı, Nutella'nın ilk versiyonu olan "Giandujot" ürününü geliştirdi.
Yaratıcı kişiliği ile bilinen Pietro Ferrero savaştan sonra, 1950'li yılların başında ise çikolata barı şeklindeki bu ürünü ekmeğe sürülebilir hale getirdi.
Böylece, pürüzsüz bir yapıya sahip ve bol fındıklı kakao karışımı olan ve Nutella'nın atası olarak anılan "Supercrema Giandujot" ortaya çıktı.
Pietro Ferrero'nun 1949 yılında yaşama veda etmesi üzerine fabrika yönetimini kardeşi Giovanni devraldı.
Ferrero, yurtdışındaki ilk üretim merkezini 1956 yılında Frankfurt'ta açtı.
1957 yılında Giovanni Ferrero'nun da ölümü üzerine bayrak, kardeşi Pietro'nun oğlu Michele'ye geçti.
NUTELLA'NIN ATASINI BULAN BABASININ İZİNDEN GİTTİ
Michele Ferrero, yeni ürünler yaratma tutkusu, markalar üzerinde yoğunlaşması sayesinde grubun kaydettiği büyük gelişmenin arkasındaki itici güç oldu.
Babasının mirasını bir üst seviyeye taşıyan Michele, 1964 yılında sayısız denemeden sonra Nutella'nın şimdiki formülünü buldu.
DÜNYAYA AÇILAN İLK İTALYAN ŞİRKETİ
Eşi Maria Franca ile aralarında inşa ettikleri istikrarlı ve verimli işbirliği sayesinde Michele Ferrero, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra şekerleme sektöründe açtığı üretim sahaları ve yurtdışı ofisleri ile şirketini uluslararası bir gruba dönüştürmeyi başaran ilk İtalyan sanayici oldu.
Michele Ferrero, “Çalış, yarat, verö sloganıyla ilerlediği iş hayatında olduğu kadar sosyal teşebbüslerle de adından söz ettiriyordu.
Michele Ferrero, sıradışı fikirleriyle milyo
Kaynak: