MÜTEAHHİTLERDEN İSYAN

MÜTEAHHİTLERDEN İSYAN

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) son dönemde yoğunlaşan terör saldırıları, siyasi belirsizlikler ve Suriye operasyonu ile ekonomi üzerindeki risklerin önemli oranda arttığına dikkat çekti.TMB tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin...

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) son dönemde yoğunlaşan terör saldırıları, siyasi belirsizlikler ve Suriye operasyonu ile ekonomi üzerindeki risklerin önemli oranda arttığına dikkat çekti.

TERÖR VE SİYASİ BELİRSİZLİK ŞİKAYETİ

TMB tarafından yılın ikinci çeyreğine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi'nde, " Son dönemde yoğunlaşan terör saldırıları, mevcut siyasi belirsizliğe erken seçim konuşmalarının artarak eklenmesi, TSK'nın Suriye'ye operasyonu neticesinde riskler önemli oranda arttı. Jeopolitik riskler ve bölgemizdeki siyasi istikrarsızlığın, olumsuz küresel koşullar yanında yurtiçinde de kapsamlı bir belirsizlik içinde bulunan Türkiye'nin kırılgan ekonomik büyümesini olumsuz yönde etkilemeye devam edeceği öngörülmektedir" denildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 3.51 KÜÇÜLDÜ

Türk inşaat sektörü bu yıl iç ve dış pazarlarda bir dizi risk unsuru ile karşı karşıya bulunurken; Türkiye ekonomisi için yeni bir hareket planı oluşturulmasının "hayati önem" taşıdığı vurgulanan analizde, 2013 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana ivme kaybeden inşaat sektörü bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 3.51 küçüldüğü hatırlatıldı.

Analizde, "Üretimin önemli ölçüde ivme kaybettiği inşaat sektöründe, ilk çeyrekte kamu inşaat harcamaları yüzde 9.2 küçülürken, özel sektör inşaat harcamaları da yüzde 1.4 daraldı" denildi.

2015 YILI KAYIP

Türkiye ekonomisinin yeni büyüme-üretim-finansman modelinin oluşturulması, ileriye dönük tutarlı ve gerçekçi bir vizyonun kurgulanması ve hareket planı oluşturulmasının

hayati önem taşıdığı vurgulanan raporda, "Ekonomik açıdan kayıp sayılan 2015 yılının hiç olmazsa son çeyreğinde ekonomide yapısal düzenlemelerin gündeme getirilip yeni hükümet tarafından 2016 başında devreye sokulması gerekmektedir" denildi.

Dış pazarlarda da sektöre ilişkin bir çok risk unsuru bulunduğuna dikkat çekilen raporda, 2015'te sektörün iş hacminin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki sorunların yanı sıra, Rusya ekonomisi kaynaklı risklerin etkisi altında kalmayı sürdüreceği değerlendirildi.

LİBYA KAYBI

Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarında doğacak kaybı dengeleyebilmek için Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımların takip edilmesi gerektiği de vurgulanan analizde, İran üzerindeki ambargonun kalkmasıyla birlikte ülkede oluşacak müteahhitlik hizmetleri pazarının da fırsatlar yaratabileceğine işaret edildi.

Raporda yer alan bilgiye göre, Türkiye bu yılın ilk altı ayında yurtdışında 8.2 milyar dolar değerinde 69 yeni proje üstlenirken; ilk beş ülke sırasıyla Türkmenistan, Cezayir, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Azerbaycan oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı