MOODY'S ARDINDAN S&P'DA UYARDI
Standard & Poor's Orta ve Doğu Avrupa'daki Yerel Yönetim ve Belediye Borçlanmaları Raporu'nda, 2015 yılında Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim ve belediyelerin brüt borçlanmalarında yüzde 12’lik bir artış bekleniyor
Kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s (S&P), aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki yerel yönetimlerin hızla artan borçlarına dikkat çekti.
BELEDİYELER BOL KESEDEN BORÇLANIYOR DEVLET KEFİL
Standard & Poor's Orta ve Doğu Avrupa'daki Yerel Yönetim ve Belediye Borçlanmaları Raporu'nda, 2015 yılında Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim ve belediyelerin brüt borçlanmalarında yüzde 12’lik bir artış bekleniyor ve bu brüt borçlanmanın 7 milyar euro seviyesini aşacağı öngörülüyor" uyarısı yapıldı.
% 6 BİRDEN YÜKSELDİ
Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetimlerin borç stokunun yüzde 6 yükselerek 42.5 milyar euroya ulaşmasının beklendiği vurgulanan S&P raporunda, "Bu oran 2012 yılından beri en yüksek büyüme oranıdır. Bu büyümenin en büyük nedenlerinden biri olarak Polonya para birimi Zloti’nin Euro karşısındaki öngörülen değer kazanımı gösterilebilir" denildi ve şu bilgiye yer verildi:
"Orta ve Doğu Avrupa yerel yönetimlerinin borç birikimi, bölgedeki yerel yönetim borçlarının yüzde 84’üne denk gelen ülkelerin (Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya ve Türkiye) yerel yönetim borçlanmalarına dayanıyor."
KENDİ ŞİRKETLERİ ÜZERİNDEN BORÇLANIYORLAR
Bazı Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim borçlanmaları üzerinde kısıtlamalar bulunduğunun altı çizilen raporda, bu nedenle yerel yönetimlerin kısıtlamaları aşmak amacıyla, kendi şirketleri üzerinden bırçlandıklarını işaret edilerek, yerel yönetim şirket borçlanmalarında da artış beklendiği vurgulandı.
Raporda, "Orta ve Doğu Avrupa’daki yerel yönetim borçlarını çoğunlukla ve halen multilateral finansal kuruluşlar ve merkez hükümetler oluşturuyor. Açık piyasa bonoları Orta ve Doğu Avrupa yerel yönetim borç stoklarının sadece yüzde 4’üne denk geliyor" denildi.
Moody's'in dün yayımladığı analizde, özellikle Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı olan ülkelerde şirketlerin borç geri ödemelerinin daha maliyetli hale geldiği vurgulandı ve şöyle denildi:
"Türkiye gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin göstediği belirgin değer kaybı şirketlerin dış borç ödemelerinin maliyetlerini yükseltiyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, uluslararası kreditörlerin yerel para cinsi dış borcu yeniden finanse etme istekleri de azalabilir."
Kaynak: