MİT YASASI'NDA FLAŞ GELİŞME

MİT YASASI'NDA FLAŞ GELİŞME

Anayasa Mahkemesi başvuruyu değerlendirmeye aldı.

Anayasa Mahkemesi, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmeye karar verdi. CHP, kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyla ilgili ilk incelemesini yapan Yüksek Mahkeme, başvuruda bir eksiklik tespit etmeyerek, başvuruyu esastan incelemeye karar verdi. Kanunun bazı hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması istemi, esas inceleme aşamasında karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP’nin “Muhaberat devleti oluşturuluyor” diye eleştirdiği TBMM’de büyük tartışma yaratan yeni MİT Yasası’nın iptali için yaptığı başvuruyu değerlendirdi ve bir eksiklik görmeyerek, esasına geçilmesine karar verdi.

Esas inceleme ile karar verilecek

AYM, MİT’i yeniden yapılandıran yasayla ilgili yürürlüğün durdurulması taleplerini ise esas inceleme aşamasında karara bağlayacak.

Nasıl görüşülecek

AYM Genel Kurul bugün üç maddelik gündemle toplandı. Gündemin ilk sırasındaki CHP’nin MİT Yasası’nın iptali istemiyle yaptığı başvuru yeraldı. AYM, başvuruda imza ve usül eksikliği görmeyerek, iptal isteminin esastan görüşülmesine oybirliği ile karar verdi. AYM’nin bu kararı üzerine dosya raportöre verilecek. AYM raportörünün esas hakkındaki raporunu hazırlamasının ardından rapor üyelere dağıtılacak. MİT Yasası’nın iptali başvurusu AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği bir günde esastan görüşülerek karara bağlanacak. AYM, yürürlüğü durdurma taleplerini de esas aşamasında karara bağlayacak.

CHP'den Suriye benzetmesi

AYM’ye iptal başvurusunda bulunduktan sonra CHP’li Ahmet Toptaş gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güçlü, donanımlı, bilgili, teknolojiden sonuna kadar yararlanabilen bir istihbarat örgütüne ihtiyacı olduğunu ancak bunun devlete ait ve millete hizmet eden bir istihbarat örgütü olması gerektiğini söylemişti.  Toptaş, “Kuzey Kore’de, Çin’de, Sudan’da, Suriye’de örgütlenmiş istihbarat örgütleri gibi bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız yoktur.
Bu MİT Yasası ile Türkiye’de; Sudan’daki, Çin’deki, Suriye’deki istihbarat örgütlerine benzer istihbarat yapılanmasına gidilmiştir” demişti. optaş, yasa ile üzerinde hiçbir denetim yetkisi bulunmayan, son derece sorumsuz ama çok geniş yetkilerle donatılmış bir istihbarat örgütü öngördüğünü öne sürmüştü. Toptaş, bu yüzden yeni MİT Yasası’nın mutlaka iptal edilmesi gerektiğini, yasanın yürürlükte kalması halinde Türkiye’nin sürekli bir 12 Eylül rejiminin uygulandığı olağanüstü halin devam ettiği bir ülke haline geleceğini savunmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı