Mezarlık Kalkacak Yerine AVM'mi Gelecek

Mezarlık Kalkacak Yerine AVM'mi Gelecek

.

RİSKLİ ALAN MI TALAN MI?


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Mayıs 2013 tarihinde açılışını yaptığı Vialand eğlence merkezinin karşısında yer alan Sarıgöl Mahallesi'nde kentsel dönüşümün kapılarını aralayan "riskli alan" kararı birinci yılını doldurdu.


MAHALLEYİ BIRAKMAK İSTEMİYORLAR
Moloz yığınlarının çevrelediği mahallede gecekonduların bir kısmı yıkılırken, mahallenin yanı başında yükselen 18 katlı Sarıgöl konutlarının yapımına devam ediliyor.


Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen Gaziosmanpaşa’da 4 milyon metrekarelik alanda 55 bin metrekarelik Sarıgöl'deki Taşlıtarla (Karlıtepe) Mezarlığı da yer alıyor.


Kentsel Dönüşümü başlatmak üzere düğmeye basılan yerlerden biri olan Gaziosmanpaşa'da gecekondu yıkımları devam ederken, lüks konutların yapımına da başlandı. 15 Aralık 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla "afet riskli alan" ilan edilen Sarıgöl Mahallesi'nde yıkımlar devam ediyor. Sarıgöl sakinlerinden bazıları evlerini terk ederken, belirsizlik nedeniyle tedirgin olduklarını söyleyenler ise mahallelerini bırakmak istemiyor.


EVLERİNİ VERENLER SESSİZ


Evlerin çoğunun boşaltıldığını söyleyen Şadiye Gezici, "50 senedir burada otuyoruz, evlerimizden memnunduk ama hükümet aldıktan sonra ne diyeceksin" diye konuştu. Başka semtlere yerleşen komşularının kiraya çıktığını söyleyen Gezici, "Evlerini verenler çok pişman" dedi. Sevgi Haydar da, herkese ev verilmesi gerektiğini belirterek "60 metrekare, dediler. Bu evde 7 hane barınıyor. Biz yıkma taraftarı değiliz. Kira veremeyiz. Evimizi vermeyiz" diye konuştu.
Bir başka mahalle sakini Halil İbrahim Aslan ise, "Burada yaşayanların hepsi fakir insanlar. Hepsi anneden babadan kalma evlerde oturuyorlar. Belediye tarafından bu evler alınıyor, burayı mecburen elimizden alıyor. Mecburi vereceksiniz diyor" dedi. Aslan, evlere 30-40 milyar gibi bedeller ödendiğini söyleyerek, "40 metrekare evlerde oturanlara 30-40 lira gibi cüzi rakamlar veriyor. 5 kardeş mirasçı olarak bölüştüğünde kişi başına 8 milyar para düşüyor. 8 milyar parayla nereye gidebilir, nerde ev alabilir? İnsanlar sefalet içinde bir yaşama sürükleniyor" diye konuştu. Evlerini boşaltmak zorunda kaldıklarını ifade eden diğer mahalle sakinleri ise, belirsizlik nedeniyle rahatsız olduklarını dile getirirken, mikrofonlara konuşmaktan çekiniyor.


MEZARLIK DA RİSKLİ ALANDA


"Türkiye'nin en büyük eğlence merkezi" olarak tanıtılan Vialand'ın hemen karşısında yer alan Sarıgöl'deki Taşlıtarla (Karlıtepe) Mezarlığı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı tanıtım billboardlarında yıkılacak alanların gösterildiği "riskli alan" sınırları içinde yer alıyor. 55 bin metrekarelik Taşlıtarla Mezarlığı da dahil olmak üzere Gaziosmanpaşa'da 4 milyon metrekare alanın Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildiğini ifade eden Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Sözcüsü Süleyman Şahin, "Haliç kıyılarından, Eyüp sınırlarından Avrupa konutlarının bulunduğu TEM bölgesine kadar bir alandır. Bu alan haritalarda ayrı ayrı verilmiş olsa dahi aslında tek parçadır. Bu tek parça üzerinde 100 binden fazla insan yaşamakta olup, bu insanlar sokaklarından, mahallesinden uzaklaştırılmak istenmektedir. İçinde bulunduğumuz mezarlık dahi 16 Ocak 2013 tarihinde riskli alan ilan edilmiştir. Bakanlar Kurulu kararı ile bir bölge riskli alan ilan edildiği zaman orası kentsel dönüşüm için bir bahane oluyor. Mezarlıkta meftalar, geçmişlerimiz bulunmakta. Bu alan dahi riskli alan ilan edilmiştir. Ne gibi bir risk var, zaten vefat etmişler. Deprem olsa bunlar için risk mi var, bu sorunların cevabını veren olmadı" diye konuştu.


"ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI CEVAPLAMALI"


Şahin, mezarlığın kaldırılacağı söylentilerinin mahalleliyi rahatsız ettiğini belirterek, "Mezarlık kaldırılacak mı? Bölge halkı arasında böyle bir söylenti var. Belediye’nin resmi olarak söylediği birşey yok. Toplantılarda ‘böyle şey olur mu’ deniyor. Ancak riskli alan sokulmamış olsaydı bunu anlardık. Eğer mezarlık kaldırılmayacaksa, yapılaşma yapılmayacaksa neden riskli alana sokuldu. Bunun cevabı yok" dedi. 


"ÖLÜYE DE Mİ SAYGIMIZ KALMAYACAK"


Sarıgöl Roman Derneği eski Başkanı Şadi Çatı da, mezarlığın mahalle mezarlığı olarak kullanıldığını söyleyerek "Annem, babam, oğlum, kayınpederim, kayınvalidem, halam burada. Yaşım 63. Ne zaman geldiğimi hatırlamıyorum buraya. Kaç senedir burayı mezarlık olarak kullanırız. Biz evimizden, mezarlığımızdan, yaşantımızdan memnunduk" dedi. Evlerinin zorla alındığını iddia eden Çatı, "Evlerimizi zorla alıyorlar. Verilmiş haklarımız, 1984'te gecekondu imar hakkı kanunuyla almış olduğumuz tapulu evlerimiz zorla alınıyor. Verilen hak geri alınır mı? Nasıl bir insan hakkı bu? Benim burada babam yatıyor, annem yatıyor, ölüye de mi saygımız kalmayacak? Rant bu kadar da olmaz. Nihayetinde insanız" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı