MERKEZ BANKASININ ALTIN REZERVİ KARMAŞASI
Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde uzun süredir ileri sürülen "Merkez Bankası altınları İngiltere de rehin" iddiaları gerçek mi. Araştırdık bakın ne bulduk ?
Cuma HİKMET / Haberartı Türk
Başta facebook olmak üzere sosyal medyada ve bazı bloglarda Merkez bankasının 400 Ton'dan fazla Altın rezervinin İngiltere'de olduğu iddiaları ileri sürülüyor. Konuyla ilgili geçmiş eski yıllara dayanıyor. İddilara göre CHP'nin konuya ilişkin bir soru önergesi olduğu Mehmet Şimşek''in buna yanıt verdiği de var.
TEK BİR AÇIKLAMA BULAMADIK
Sosyal medyada bunca gürültü kopartılırken yetkililer bu konuda ne açıklama yapmış? İşte oda koca bir sıfır. Yani bunca söylentiye rağmen ortaya biri çıkıp işin aslı şu dememiş. Bankalar ise bu konuda "Ticari sırrımız" deyip konuşmuyor. Malum Merkez bankamız'da aslında ticari bir kuruluş. Yani Ananomin Şirket. Bir kısım ortağının kim olduğu ise sır gibi saklanıyor.
İDDİALAR BÜYÜK BİLGİLER SIFIR
Ancak yaptığımız araştırmada Ne bu önergeye , ne de Mehmet Şimşek'in yanıtına ulaşabildik. İddialar o denli gerçek gibi anlatılıyor ki, kamuoyunda kime sorsanız Türkiye'nin Altınları İngilterede rehinde yanıtı alınıyor. Peki bu iddiların arkasında yatan ciddi bilgiler neler ? Yaptığımız araştırmada ilk izi 2012'de bulduk. Vatan'ın ekonomi yazarı şöyle yazmış.
İLK NAKİL HABERİ MAYIS 2012'DE
Türkiye’de yastık altından çıkan altınlar uluslararası rezerv kabul edilmediği için Merkez Bankası 125 ton altını İngiliz merkez bankası Bank Of England’ın kasalarına emanet etti. Bu yazı 05 Mayıs 2012 tarihli Vatan Gazetesinde Ufuk Şanlı'ya ait.
125 TON ALTIN İNGİLTERE'DE
Türkiye’de yastık altından çıkan altınlar uluslararası rezerv kabul edilmediği için Merkez Bankası 125 ton altını İngiliz merkez bankası Bank Of England’ın kasalarına emanet etti.
Yastık altında saklanan altınları ülke ekonomisine kazandırmak için harekete geçen Merkez Bankası son yedi ayda munzam karşılıklarda yaptığı oynamalarla 125 ton altın topladı. Daha önce kasasında 115 ton altın bulunan TCMB, bu hamleyle kasasındaki altın miktarını 120 arttırırken, toplam altın rezervleri 240 tona yükseldi. Yazarın verdiği rakamlar 2012'ye ait. Günümüz bilgileri ise çok daha fazla. Bunun büyük bölümünün vatandaşa altın satan bankaların zorunlu karşılığı olduğunu, Merkez Bankası açıklıyor.
NEDEN İNGİLTERE'DE TUTULUYOR ?
Bankaların kaydi olarak tutmaları gereken altınların Merkez Bankası Kanuna göre ‘uluslararası rezerv özelliği’ taşıması gerekiyor. Türkiye’deki altınlar bu özelliğe sahip olmadığı için Türk bankaları müşterileri adına açtıkları altın hesaplarının karşılığını Londra’daki Bank Of England’da açılmış TCMB hesaplarında tutuyor.
KAYNAK BİR BANKACI
Adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı, “Müşteriler adına açılan kaydi altın hesaplarının karşılığı olan tutar TCMB’nin İngiliz Merkez Bankası’nda (Bank Of England) açılan bir hesapta tutuluyor. Bu rakam son yedi ayda ciddi anlamda arttı ve oldukça yüksek bir tutara ulaştı” bilgisini verdi. Merkez Bankası kaynakları ise uygulamanın ‘uluslararası rezerv yönetmeliğinden’ kaynaklandığını ve bankalara bir miktar eksta maliyet getiren bu sistemin Türkiye’de kurulması için çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.
ERDEM BAŞÇI 2015'TE NE AÇIKLAMIŞ ?
Milliyet gazetesinde 10.04.2015 tarihli bir Merkez bankası haberi var. O haberin spotunda aynen şu yazıyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Merkez Bankası nezdinde yaklaşık 33 ton altın bulunuyor. Toplam altın rezervi 529 ton civarında” dedi
HABER ŞÖYLE DEVAM EDİYOR
Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, bir soru üzerine, Merkez Bankası nezdinde 33 ton altın bulunduğunu belirterek, toplam altın rezervinin de 529 ton civarında olduğunu bildirdi.
413 TON ALTIN BANKALARA AİT
Sözkonusu miktarın 413 tonunun bankalardan zorunlu karşılıklara karşı alınan altın olduğunu belirten Başçı, şunları söyledi:
“Bankalar altın mevduatı da kabul etmeye başladılar. Altın mevduatının belirli bir kısmı Merkez Bankası’nda bloke olarak, zorunlu karşılık olarak tutulmaktadır. Ayrıca Türk Lirası mevduatın da bir kısmını altın olarak tutma imkanına kavuşturduk. Dolayısıyla her 100 liralık mevduatın 30 lira karşılığını bankalar bizde altın olarak tutabiliyorlar. Onun dışındakiler bizim mülkiyetimizde. Burada da toplam 116.1 ton bulunuyor.”
BAŞÇI'DA BİLGİ VERMİYOR.
Başçı'nın o tarihlerde yaptığı açıklamaya göre Merkez Bankasının mülkiyeti bize ait dediği altın 116.1 Ton. Ancak Başçı ortalıkta sürünen onlarca iddiaya karşılık bu altınların nerede olduğuna dair en küçük bir bilgi vermiyor.
AKP'YE YAKIN KAYNAKLAR NE DİYOR
AKP'yi destekleyen TV, Gazete ya da akademisyenlerin son günlerde çizdiği tablo ise Türkiye'nin, parasına karşılık teminat olarak tuttuğu altın rezervi ABD'nin tam 4 katı. Bu açıklamaya göre 4 Doların 1 TL olması gerekiyor ama tam tersi neden oluyor, bilinemiyor?
BU DA OCAK 2017 ALTIN KONSEYİ RAPORUNDAN
Dünya Altın Konseyi verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye ocak ayı itibarıyla 396,5 tonla en çok altın rezervi bulunan ülkeler sıralamasında 14'üncü sırada bulunuyor. Türkiye'nin altın rezervleri, toplam rezervinin yüzde 13,1'ine karşılık geliyor.
Geçen yılın 3'üncü çeyreği itibarıyla 442,1 ton seviyesinde olan ülkenin altın rezervinde, bu dönemde 45,6 ton gerileme yaşandı.
HER ŞEYİ YANITI VAR ALTINLAR NEREDE O SIR
Yaptığımız araştırma sonucu tüm soruların yanıtı aşağı yukarı bulunmuş durumda ama Merkez bankası altınları nerede, o büyük bir sır olarak kalacak gibi görünüyor.
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILANLARIN BAZILARI