MERKEZ BANKASINDAN KRİTİK AÇIKLAMA
Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır
Başkanlık tartışmaları ve Musul gerginliği yüzünden büyük bir sıçrama yaparak tüm zamanların rekorunu kıran Dolar'da son durum şaşırttı.
YİĞİT BULUT KONUŞTU MERKEZ BANKASI YAPTI
Erdoğan'ın ekonomi danışmanı Yiğit Bulut'un "Merkez bankası fazi düşürmeyi bu ay pas geçebilir" açıklaması ardından Merkez bankası beklenenin aksine faizlerde düşürmeye gitmedi. Erdoğan'ın sürekli "Faizler Düşecek" açıklaması üzerine Dolar 3.11 pskolojik sınırınıda aşmıştı.
Merkez Bankası PPK toplantısında faizleri sabit tutunca, dolar düşerek 3.6 sınırına geriledi. Uzmanlar dolara ilşkin yorum yapmaktan kaçınıyorlar. Çünkü hem başkanlık hem de Musul gerginliği sürüyor. Merkez Bankasının son kararına ilşkin ayrıntılar ve piyasaların tepkisi şöyle.
FAİZ ORANLARI SABİT KALDI
Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar verdiğini açıkladı.
İKTİSADİ FALİYET İVME KAYBEDİYOR AÇIKLAMASI
Gecelik faiz oranları, marjinal fonlama oranı yüzde 8,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 9,75 olarak açıklandı.
MB yapılan açıklamada, "Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir.
Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir. Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.
Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" denildi.
Toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklediği açıklanırken, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektiğini vurgulandı.
Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, "faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir" açıklamasında bulundu.
Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacağı, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceğini açıklandı.
Kaynak: