MERKEZ BANKASINDAN ÇOK KRİTİK UYARI
Ekonomide meydana gelen olumsuz gelişmeler sürerken Merkez Bankasından çok kritik bir uyarı daha geldi.
Merkez Bankası, yılın ilk çeyreğine ilişkin verilerin, ekonomide toparlanmaya "işaret etmediği" uyarısında bulundu. Böylelikle Yılın başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ekonomi yönetimi arasında başgösteren faiz polemiği ardından bozulan döviz istikrar dengesinin etkisinin ekonominin diğer enstürmanları üzerinde yıkıcı etkileri olduğu ortaya çıktı.
ENFLASYON ÜZERİNDE ÇOK CİDDİ BASKI
Merkez Bankası, 22 Nisan'da gerçekleştirdiği ve kısa vadeli faiz oranlarını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) kararına ilişkin yayımladığı özetlerde, yurt içi talepteki yavaşlamaya karşılık, gıda fiyatlarının yüksek seyri ve döviz kuru gelişmeleri enflasyon görünümü üzerindeki başlıca risk unsurlarını oluşturduğu vurgulandı ve şöyle denildi:
TOPARLANMAYA İŞARET ETMİYOR
"Yılın ilk çeyreğine ilişkin veriler iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmiyor. Bu dönemde dış talep zayıflarken, iç talebin büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği öngörülüyor. Öte yandan, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve tüketici ile yatırımcı güvenindeki zayıf seyir önümüzdeki dönemde büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri belirginleştiriyor."
TEMEL RİSK UNSURU
Gıda fiyatlarının enflasyon tahmini üzerinde "temel risk unsuru" olmaya devam ettiğinin de altı çizilen özetlerde şu konulara işaret edildi:
YENİ SEZON ÜRÜNLERİ UMUDU
"Baz senaryoya göre gıda enflasyonundaki yüksek seyrin kısa vadede devam etmesi beklense de yaz aylarında yeni sezon ürünlerinin pazara girmesiyle birlikte gıda fiyatlarında kayda değer bir düzeltme yaşanması bekleniyor. Ayrıca, Gıda Komitesi’nin alınmasını önerebileceği önlemlerin önümüzdeki dönemde gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayabileceği değerlendiriliyor. Ancak, bazı gıda kalemlerinin fiyatlarının döviz kuruna duyarlı olması ve arz yönlü gelişmelere dair belirsizlikler gıda enflasyonuna dair temkinli olunmasını gerektiriyor."
Kaynak: