MERKEZ BANKASI YENİ BAŞKANININ İNANILMAZ HİKAYESİ
İktidarının ilk yıllarından beri Merkez bankası ile sürekli tartışma halinde olan Erdoğan'ın hep hedefinde olan Erdem Başçı'nın yerine atanacağı kesinleşen yeni başkan Murat Çetinkaya'nın getirilebilmesi için özel yasa yapıldığı ortaya çıktı.
Ekonominin en önemli aktörlerinden olan TC Merkez Bankası'nın elinde bulunan yetkileri tüm dünyada olduğu gibi özerklikten bir türlü çıkaramayan Erdoğan ve AKP'nin Erdem Başçı'nın yerine getirilecek isim için çok önceden düzenleme yaptığı ortaya çıktı.
ERDOĞAN'IN SÜREKLİ HEDEFİNDEYDİ
Erdoğan'ın sık sık eleştirdiği ve hedefe koyduğu Merkez Bankası yönetimi ile en son kavgası ise faiz hadlerini değiştirmemesi olmuştu. Türkiye'nin ekonomik verileri sürekli kötü giderken Erdoğan faizlerin aşağı çekilmesini istiyor. Türkiye'nin son3-4 yıldır kötüye giden ekonomisini devletin savurganlığına değil, faizlerin yüksek olmasına bağlayan Erdoğan'ın değişecek yeni başkanın ardından bu isteğini gerçekleştirebileceği öne sürülüyor.
ÖZEL YASA HAZIRLATILMIŞ
Erdem Başçı yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Murat Çetinkaya için için ‘özel yasa’ çıkarıldığı ortaya çıktı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Çetinkaya’nın 2012′de Merkez Bankası’na Başkan Yardımcısı olmasını sağlamak için, atanmasından sadece 25 gün önce Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapıldı.
HIZLANDIRILMIŞ EĞİTİM ALIP BAŞKAN YARDIMCISI OLMUŞ
Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitim sırasında çift anadal yapmış; hem İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü, hem de Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirmiş. Yüksek lisansını ise yine Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yapmış.
PLAN 2012 DEN ÖNCEDEN YAPILMIŞ
Çetinkaya, bu eğitimi ile, 2012 yılı öncesindeki Merkez Bankası Kanunu’na göre, Banka’ya Başkan Yardımcısı olarak atanmak için “yeterli özellikleri” taşımıyordu.
Merkez Bankası Kanunu’nun Başkan Yardımcısı olarak atanmayı düzenleyen 29. maddesine göre, bu göreve ancak “hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş” kişiler atanabiliyordu. Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkileri bitirmiş olan, ikinci anadal olarak da Sosyoloji mezunu olan Çetinkaya, bu şartları taşımıyordu.
ATAMADAN 20 GÜN ÖNCE KİŞİYE ÖZEL YASA YAPILDI
Bunun üzerine, Çetinkaya’nın Merkez Bankası Başkan Yardımcısı atanmasından sadece 20 gün önce, Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapıldı. 13 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren yasa değişikliği ile, Başkan Yardımcısı olarak atanmak için gerekli eğitim durumu “hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş” olarak belirlendi.
İLGİLİ HABER "MERKEZBANKASI KİMİN?"
Böylece uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi mezunu olan Çetinkaya’nın da Merkez Bankası’na başkan Yardımcısı olarak atanmak için önü açılmış oldu. Çetinkaya, bu yasa değişikliğinden sadece 25 gün sonra, 29 Haziran 2012′de Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak atandı.
İŞTE O DEĞİŞİKLİK
MERKEZ BANKASI YASASI’NIN HAZİRAN 2012′DE DEĞİŞEN 29. MADDESİNİN ESKİ VE YENİ HALİ
Eski hali:
Nitelik, atanma, görev ve yasaklar Madde 29- Başkan’a (Guvernör) yardımcı olmak üzere dört Başkan (Guvernör) Yardımcısı atanır. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından Başkan’ın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan (Guvernör) Yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hakkında da 27′nci maddenin birinci fıkrası ve 28′inci maddenin ikinci fıkrası uygulanır
Yeni hali: (13 Haziran 2012′de değiştirildi)
İLGİLİ HABER MERKEZ BANKASININ YAPISI
Nitelik, atanma, görev ve yasaklar Madde 29- Başkan’a (Guvernör) yardımcı olmak üzere dört Başkan (Guvernör) Yardımcısı atanır. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından Başkan’ın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanırlar. Başkan (Guvernör) Yardımcıları bu sürenin sonunda yeniden atanabilirler. Başkan (Guvernör) Yardımcıları hakkında da 27 nci maddenin birinci fıkrası ve 28 inci maddenin ikinci fıkrası uygulanır.
Kaynak: