MARS'TA YAŞAMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN 6 KORKUNÇ GERÇEK

MARS'TA YAŞAMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN 6 KORKUNÇ GERÇEK

Üzerinde hayat olmayan Mars'ta yaşanması için bilinmesi gereken 6 gerçeği açıkladık.

Mars hepimizin bildiği gibi üzerinde hayat olmayan bir gezegen. Bu boş gezegen insanlar için oldukça yaşanmaz hayat koşullarına sahip. Şu ana kadar daha kimse Mars’a ayak basmamış ve bu durum birçok bilim kurgu yazarının dikkatini çekmiş. Hatta Andy Weir isimli yazar, Mars hakkında yazdığı “Marslı” kitabında bu gezegeni tek kelimeyle açıklıyor.

Andy Weir isimli yazarın açıklamasına göre Mars perişan bir gezegen. Dondurucu soğuklar, tehlikeli derecedeki radyasyon seviyesi ve insanlar için en önemlisi olan solunabilir oksijen yetersizliğine sahip.

Stephen Petranek, Mars hakkında “Mars’ta Nasıl Yaşayacağız ?” adlı bir kitap yazmış. Yazar kitabında Mars hakkında oldukça korkunç gerçeklere yer vermiş ve biz de bu gerçekleri bir arada topladık.

%95 oranında karbondioksite sahip olan atmosferi

sayfaici1.jpg

Dünya’da soluduğumuz havaya göre kıyaslayacak olursak, Dünya’daki atmosferin %21’i oksijen, %78’i ise azot gazıdır. Mars’taki atmosfere bakacak olursak, atmosferin %95’ini karbondioksit oluşturuyor. Nefes almanın imkansız olacağı bu gezegenin oksijenlendirilmesi neredeyse 1000 yıl sürebilecek. Oksijenlendirme ile bitse iyi, ne yazık ki tek yapılması gereken bu değil. Dünya’nın sahip olduğu oksijen oranını yakalamak için azot gibi diğer gazlarında atmosferde bulunması gerekiyor.

Ekvatordaki dengesiz sıcaklık değerleri

sayfaici2.jpg

Mars’ın Güneş’e uzaklığından dolayı Güneş ışınları Dünya’a göre %40 daha az iletiliyor. Ekvatorda gündüz sıcaklığı 20°C’ye kadar çıkabilirken gece -40°C’ye kadar düşebiliyor. (Dünya’ya göre oldukça dengesiz değerler olduğu kesin) Gündüz sıcaklıkları insanlara göre iyi seviyelerde fakat gidecek olan astronotlar için gece soğuyacak olan havanın çok iyi yalıtılmış olması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki -40° çok korkunç bir derece. (Yaşanması zaten imkansız da belki yalıtımla bir süre kalabilirler.)

sayfaici3.jpg

Dünya’daki hava basıncının %10’una sahip

Mars, Dünya’daki hava basıncının %10’una sahip fakat bitki bilimcilerin yaptığı açıklamaya göre %10’luk atmosfer basıncında bile bitki yetiştirilebileceği söyleniyor. Fakat bir konuda tereddüt içerisindeler, o da Mars’taki düşük yer çekiminin bitkilerin büyümesi üzerinde nasıl etkisi olacağını bilmemeleri. Buna göre Mars yüzeyinde şişirilebilir seralarda bitki yetiştirilebilir.

sayfaici4.jpgMars’ın yüzeyinde bulunan donuk haldeki tam 4 milyon metreküp su!

Aslında her şey Mars’taki sıcaklığın yükselmesine bakıyor. Eğer Mars’taki sıcaklık yükselirse mantık olarak, donuk haldeki gazlar atmosfere yayılabilecek, gezegen üzerinde sera etkisi yaratarak ekvator çevresinde bulunan buzların erimesini sağlayacak ve bu sayede suların yeniden akmasına sebep olacak. Bu sayede bitkiler seraların dışında da yetiştirilebilecek ve yetiştirilen bitkilerin fotosentez yaparak atmosferdeki oksijen miktarını arttırabilceği düşünülüyor.

sayfaici5.jpg

1 Mars yılı tam 687 Dünya gününe eşit!

Mars’taki bir günün uzunluğu hemen hemen bir Dünya günüyle aynı olsa da, 1 Mars yılı bir Dünya yılının neredeyse 2 katı. Bu durum Mars’ın tüm mevsimlerinin Dünya’dakilere göre yaklaşık 2 kat daha uzun sürmesine neden oluyor. Mars gününü örnek verecek olursak, yaklaşık 24 saat 39 dakika ve 25 saniyeden oluyor, ynai neredeyse 1 Dünya günüyle hemen hemen aynı. Mars’ın yörüngesinin oval şeklinde olması da Mars’ta yaz ile kışın arasındaki farkın oldukça fazla olmasına sebep oluyor

sayfaici6.png

Dünya ile iletişim kurmak.

Dünya ile Mars birbirine oldukça uzak olduğundan bir radyo sinyalinin diğerine ulaşması neredeyse 21 dakika alıyor. (Bu da oldukça uzun bir süre.) Evi arayacak zamanın olmaması ya da dünya ile acil bir olayda iletişime geçememek oldukça korkutucu bir durum olsa gerek. Bu yüzden kullanılcak olan uzay araçlarının acil durumlarda önlem alabilecek programlarla donatılması lazım

Kaynak: Webtekno