KÖYDÜ MAHALLE OLDU, SULARINA EL KOYDULAR
MANİSA'nın, mahaleye dönüştürülen Horzumalayaka Köyü'ndeki doğal kaynak suyunun ihaleyle bir firmaya verilmesi köylülerin tepkisine neden oldu.
MANİSA'nın Alaşehir İlçesi'nin mahaleye dönüştürülen Horzumalayaka Köyü'ndeki doğal kaynak suyunun ihaleyle, Manisa büyükşehir olmadan kısa bir süre önce İl Özel İdaresi tarafından dolum tesisi kuracak olan bir firmaya 39 yıllığına verilmesi köylülerin tepkisine neden oldu. Susuz kaldıklarını ileri sürerek ihalenin iptal edilmesini isteyen köylülerin meşaleli protestosuna destek veren CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, konuyu TBMM'ye taşıdı.
Horzumalayaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Başkurt, mahallerinin Domuzdere Mevkisi'ndeki doğal su kaynağını, hem içme, hem hayvanlarını sulama hem de tarımsal sulamada kullandıklarını belirtip, "Mahallemizin suyu zaten yetersiz. Bir de bu yetmezmiş gibi mahalleliye danışılmadan yıllardır kullandığımız kaynak suyumuz 39 yıllığına ihale ile dolum tesisi kuracak firmaya verildi. Önümüz yaz biz susuz ne yapacağız? Halen daha mahalleliye bilgi veren de yok" dedi.
Horzumalayaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ersoy da "Mahalle sakinleri ve kooperatif olarak ilgili tüm birimlere gerekli müracaatlarımız yapmış durumdayız. Sonuç alana kadar da girişimlerimiz sürecek. Mahalleli suyunu geri almak için tek vücut oldu. Sesimizi duyurmak için meşaleli eylemle bunun startını verdik. Derdimizi tüm Türkiye'ye anlatmak için bundan sonra da eylemlerimiz devam edecek" dedi.
CHP VEKİLDEN KÖYLÜLERE DESTEK
Horzumalayaka Köyü sakinlerine CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de destek verdi. Yaşamını ve geçimini bölgeden çıkan doğal kaynakla sürdüren köylülerin kadim haklarının plansız kararlarla alt üst edilmek üzere olduğunu belirten Milletvekili Öz, mahallelerdeki su seviyesinin azalmasının hayvan ölümlerine, evlerde içme suyu sorunlarına ortam hazırladığını söyledi. Suyun en temel hak olduğunu belirten Öz, "Mahalleye ulaşan boruları kesip, yerine kendi borularını döşeyerek suyu pazarlamanın çok büyük tehlikeleri doğuyor. Arazide yapılan kazı çalışmaları yamaçlara ciddi ölçüde zarar vermiş, heyelan ve erozyonlar başlamış. Yol açmak adına, ormanlık alandaki birçok ağaç katledilmiş. Doğayı ve insanı hiçe sayarak suyu paraya bağlayanlar, hangi siyasi ilişkilerin içine girerse girsin, hesap verecek. Binlerce insanımızı etkileyecek, hayvanlara ve ormanlara zarar veren bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi de verdiği belirten milletvekili Öz, şu sorulara yanıt istediğini kaydetti:
"Alaşehir-Horzumalayaka'da halkımızın tepkisini çeken bu karar, bölge sakinlerinin yaşam şartları, üretim koşulları, bölgedeki canlı varlığı ve ekosistem, yakın civardaki gölet projesi dikkate alınarak mı verilmiştir? Bu konuda bir çevresel değerlendirme raporu var mıdır? Bölge halkının ve Horzumalayaka Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin görüşü ne zaman alınmıştır? Bahse konu alanda kaç doğal kaynak vardır, bunların kaçı kaptaj altına alınmıştır? Ruhsat ve izin kapsamına alınmış ne kadar kaynak vardır? Ruhsat alınmış kaynakların kaçı Alaşehir Belediyesi'ne, kaçı DSİ'ye aittir? Orman alanı içine dozerlerle açılan yeni yol, ruhsat ve izin kapsamında mıdır? Açılan yeni yollardan çıkan toprak malzemenin derelere doldurulması, ruhsat ve izin dahilinde midir? Bu konuda Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün görüşü alınmış mıdır? Derelere ve ardından Kavaklıdere Göleti'nin tabanına dolan toprağın yol açtığı erozyon nedeniyle, ilgili firmaya herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Usulüne uygun biçimde verilmiş bir tahsis var mıdır, bu tahsis hangi tarihte verilmiştir? Verilen iznin öncesinde, yeraltı ve yerüstü sularında yaz ve kış ölçümü yapılmış mıdır? Bundan sonra yapılacak mıdır? Doğal kaynak suyunun ölçüm sonucu nedir? Verilen su işletme ruhsatının kapsamı ve süresi nedir? Bu ruhsatlandırma sürecinde bakanlığınızın görüşü alınmış mıdır? DSİ tarafından bu bölgedeki su kaynaklarının çıkarılması ve işlenmesi için verilen tahsis belgesinin kapsamı nedir? Su kaynakları azalan Horzumalayaka Mahallesi'nin yaşadığı mağduriyetin yerinde tespiti ve ruhsatlandırma, tahsis belgesi süreciyle birlikte, kazı faaliyetlerinin tahsis belgesinin kapsamına uygunluğunun gözden geçirilmesi yönünde bir çalışma yaptıracak mısınız? DSİ Bölge Müdürü Yardımcısı, Horzumalayaka Mahalle sakinleriyle görüşerek ve bilgi aktarımında bulunduğu gerekçesiyle mi görevinden alınmıştır?"
Kaynak: