Kimyasal Gazı Kim Kullandı ?

Kimyasal Gazı Kim Kullandı ?

Kimyasal gazi kim kullandı

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ÇANTASINDA NE VAR 

Cuma Hikmet/Ankara
Başbakan Erdoğan'ın Amerika seyahati ve Başkan Obama ile görüşecek olması dünya basınında bir hayli yankı buldu. Erdoğan'nın çantasında Suriye ve ikili ticaret konuları var. Buna rağmen dünya basını sadece Suriye konusunda toplantı sonrası ne açıklama yapılacağını merak ediyor. Erdoğan'ın temel iddiası Suriye'nin muhalif güçlere ve sivil halka karşı kimyasal silah kullanması. Elinde bu konuda kuvvetli deliller olduğunu sürekli tekrarlayan Başbakan Erdoğan, Başkan Obama'yı ikna edebilecek mi bilinmiyor. Ancak Gözlemciler bu konuda temkinli açıklamalarda bulunuyor. Çünkü Başkan Obama en son yaptığı açıklamada" Belirtiler var ama daha kesin kanıtlara ihtiyaç var" demişti.

Amerikan basını Suriye konusunda sürekli Beyaz Saray'ı uyaran yazılara yer veriyor. Amerikan kamuoyunda ki dış müdahele isteksizliği, basının da bu yönde tavır almasına neden oluyor. Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde Beyaz Saray'ın, çok iyi bir müttefikide olsa, Erdoğan'ı Türkiye de yaşanan yargılama ve demokratik hakların kısıtlanması konusunda uyarması gerektiği yazılıyor. 

Öte yandan dünya basınında bir bilmece konusu gibi kimyasal gaz kullanıldı mı, kullandıysa kim kullandı? tartışmaları bitmek bilmiyor. Bir hafta önce kimyasal gazın Suriyeli Muhalifler'in kullandığı konusunda kesin kanıtlara ulaşıldığını söyleyen BM Gözlemcisi haberini yazan BBC, bu günde manşetlerine Suriye Hükümet güçlerinin bu gazı kullandığını taşıdı.

BBC'NİN MUHALİFLER GAZ KULLANDI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BBC HABERİ NEDEN TEMELSİZ ?



BBC Suriye hükümetinin gaz kullandığına ilşkin haberinde muhabirinin bildirdiği bir kaç hastahane şikayetlerine yer veriyor. Görgü tanıklarının başka bir çok tıbbi semptom ile meydana gelebilecek şikayetlerini kimyasal gaz kullanılmış olayına dayandırıyor. Oysa kimyasal gaz kullanımında sorunlar kişisel şikayetler  değil kitle ölümlerine neden olan bir sonuıç doğuruyor. Ayrıca yine BBC muhabirinin görgü tanıklarına dayandırdığı "helikopterden kimyasal gaz içeren cihazlar atıldığını görmüşler"  tespitinin cihaz kısımları delil olarak sunulmuyor.


BBC'DEN SURİYE HÜKÜMETİ KİMYASAL GAZ KULLANDI İDDİASI

Suriye'deki BBC muhabiri, ülkede geçen ay kimyasal saldırıda bulunulduğunu doğruladığı belirtilen delillere ulaştı.
Görgü tanıklarının, Kuzeydeki Sarakip kentini ziyaret eden BBC muhabirine, hükümet güçlerinin helikopterlerinden en az iki kez zehirli gaz içeren cihazlar atıldığını gördüklerini aktardı.
İlgili Konular
Orta Doğu, Dünya
Suriye hükümeti, kimyasal saldırıda bulunduğu iddialarını reddediyor.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanılmasının, olası bir askeri müdahale için bir "kırmızı çizgi" olacağını söylemişti.
Bugün ABD'de Obama ile görüşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Amerikan başkanına kimyasal silah kullanıldığına dair ellerindeki delilleri ileteceklerini ifade etmişti.
Başkan Obama, mevcut istihbarat raporlarının, kimyasal silah kullanıldığına dair yeterince güçlü bir kanıt sunmadığını belirtiyor.
Halep'in güney batısındaki Sarakip kenti, Nisan ayında hükümet güçlerinin bulunduğu bölgelerden gelen top atışları altında kalmıştı.
Yerel bir hastanedeki doktorlar, BBC'ye, tedavi ettikleri hastalardan sekizinin nefes alma sorunları çektiklerini, ve bazılarının kustuğunu söyledi.
BBC'ye ulaştırılan bir dizi video da kimyasal saldırı iddialarını doğrular gibi görünse de, bu delilleri bağımsız olarak doğrulamak mümkün değil.
Bir doktor, tedavisi başarılı olmayarak ölen bir kadının, organofosfat zehirlenmesine benzer semptomlar gösterdiğini ve örneklerin tahlile gönderildiğini söyledi.
Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İngiltere, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına dair delillerin giderek artmakta olduğunu ifade etmişlerdi.
Birleşmiş Milletler, iki yıllık çatışmada şimdiye kadar en az 80 bin kişinin öldüğünü duyuruyor.
 
 
ZEHİRLİ GAZLARIN BAŞLICA ETKİLERİ
 
Sinir zehirleri: Solunum ya da deri yoluyla vücuda geçerler. Kas hareketlerini düzenleyen kolin esteraz’ın faaliyetini durduklarından bunlarla zehirlenen kimsede burun akması  göğüs sıkışması göz bebeklerinin büyümesi olayı görülür.
 
Hareketten alıkoyanlar: Kusturucu ve gözyaşı getirici olan bu gazlar genellikle kargaşalıkların yatıştırılması için kullanılır.
 
Boğucular: Bu gazlar derhal solunum yollarında bir tahrişe yol açarlar.
 
Kan zehirleri : Solunum yoluyla emilir. Bir kan enzimi olan sitokrom oksidazın faaliyetini önlerler.
 
Kabarcık yapıcılar: İlk etkileri gözün etrafında kızarıklık ve kabarcıklarla ortaya çıkar Solunum yollarını ve kan hücrelerini etkiler elbiselerden geçebilirler ve buharları günlerce zehirli düzeyde kalır.

KİMYASAL SİLAH NEDİR ?

Kimyasal Silahlar Kimyasal silahlar insan sağlığına ağır zararlar veren yada ölümüne yol açan genellikle zararlı bileşiklerdir. Genellikle askeri amaçlarla kullanılan bu bileşikler sinir sisteminin felç olmasına (sinir gazları); geçici körlük sağırlık felç yada kusmaya; deride gözlerde ağır yanıklara ya da solunum güçlüğüne yol açar. Düşmandan saklanmak yada düşmanı aşırtmak amacıyla kullanılan sis ve yangın bombaları ile düşmanın yerini saptamak amacıyla kullanılan kimyasal yaprak dökücüler ve ot dökücülerde kimyasal silah olarak kabul edilir. 
 
Kimyasal silahların kullanımı bunları yasaklayan Lahey Konferansları kararlarına karşın ilk olarak Birinci Dünya Savaşında önem kazanmıştır. 1915 -18 arasında Alman’ların ard arda geliştirdikleri zehirli gazlar kısa bir süre içinde itilaf devletlerince de yapılıp kullanılmaya başlamıştır. Ocak 1915’de Almanlar ilk kez Polonyada Ruslara karşı kullandıkları klor gazı ile başarılı olmamışlar ama 22 Nisan’da Flandrea ‘da İngiliz ve Fransızlara karşı aynı gazı kullandıklarında beklentilerinin ötesinde bir taktik zafer kazanmışlardır. Bunun üzerine İtilaf devletleri de bir yandan koruyucu aygıtlar ve gaz maskeleri geliştirirken bir yandanda klor gazı üretmişlerdir. Almanlar’ın öldürücü bir gaz olan Fosgen’i ve toplarla atılan gaz mermilerini ortaya çıkarmasından bir süre sonra İtilaf devletleri de aynı silahları geliştirmiş ve gaz maskelerini daha üstün bir hale getirmişlerdir. 1917’de Almanlar son derece zehirli bir gaz olan hardal gazını İngilizlere karşı kullanmış ve binlerce insanın ölümüne neden olmuştur. 1918’de her iki taraf da bu zehirli maddeyi büyük ölçüde kullanmışlardır. 
 
İki savaş arası dönemde milletler cemiyeti öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre Protokolüyle (1925 ) bu konuda daha kapsamlı yasaklar getirilmiştir. Ne var ki 2. Dünya Savaşı sırasında yeni kimyasal silahlar hava bombardımanı gibi yeni uygulama yolları geliştirilerek yaygın biçimde kullanılmuştır. Bu savaşta iki taraf da büyük ölçüde koruyucu aygıt üretmiştir.
 
Kimyasal silahların ilerdeki bir savaşta kullanılması ihtimaline karşı hazırlıklı olmalıyız. Acaba kendimizi bu silahlara karşı nasıl koruyabiliriz? Zırhlı araçlar ve kariyerler günümüzde hemen hemen ya da tamamen gaz sızdırmayacak kadar kapalıdır. Ancak açık havada askerler tıpkı siviller gibi koruyucu önlemler almak ya da eğer varsa sığınaklara inmek zorundadırlar. Başka bir önlem gaz atacak aracı yarı yolda tahrip etmektir.
 
Zehirli gaz hucumu korkutucu bir piskolojik darbe etkisi yaratır. Hücümun heran gelebileceği korkusuna yapılan bombardıman ya da verilen alarmın yarattığı panik ve etrafta gazdan etkilenerek yığıla kalmış askerlerin üzücü görüntüsü eklenir. Düşmanın gaz atışı karşısında zamanında güvenli yerlere çekilmek çok disiplinli bir eğitim gerektirir. Koruyucu elbise ve maskeler sıkıcıdır. Başkalarıyla konuşmak imkansızlaşır. Elle bir şeye dokunulamaz. Maskenin camları buğulanır. nefes almak güçleşir. en ufak gayret insanı yorar üstelik birşeyler yemek imkansızdır. Sızdırmaz elbise zamanla fırına döner ve içindeki insanı buram buram terletir. Gaz bombardımanı altında hareket eden bir birliğin Avrupa şartlarında hareket yeteneğini %20 ile %40 ölçüsünde kaybedeceği hesaplanmıştır. Orta Doğu şartları altında bu oran çok daha yükseklere çıkacaktır. Üstelik birliğin bazı gazların kalıcılığı yüzünden hücümdan günlerce sonra bile bu tehcizatı çıkarmaması gerekir.