Katar krizinin İsrail şifreleri
Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC krize yönelik yaptığı analizde nedenleri 4 başlık altında topladı.İşte BBC'ye göre krizin 4 nedeni.
Ortadoğunun asırlardır kaynayan kazanı en başında Müslüman ve sonradan bölgede büyük bir güç haline gelen İsrail arasında uzun süren sabvaşlarla anılmıştı. Bir süre sonra kendi arasında ayrılıklar yaşayan Müslümanlar, arkasına ABD ve Batı devletlerinin bir kısmını alan Israil karşısında zayıf düşmüş, ardından ise kendi içerisinde çıkan anlaşmazlıklar yüzünden bu günlere gelmişti.
MEZHEP SAVAŞINDA AYNI TARAFTA OLANLARA NE OLDU ?
5 yıldır Suriye ve Irak topraklarında süren savaş ise tamamen Müslümanların birbirlerini öldürdüğü bir süreç başlattı. Süren savaş İslam dini içerisindeki mezhep ayrılıklarına dayanıyor gibi görünürken birden bir Katar krizi ortaya çıkıverdi. Anlaşılamayan kısım ise yıllardır Irak ve Suriye'de devam eden mezhep savaşlarının aynı tarafında olan ülkeler birden bire Katar'ı neden terörist ilan etmişlerdi. Hiç kimsenin net bir şekilde açıklayamadığı bu gelişmeye BBC 4 nedenle açıklama getirmye çalıştı.
İSRAİL KRİZİN NERESİNDE ?
Katar'ın komşularıyla yaşadığı gerilim, diyalog çağrılarına rağmen devam edecek gibi görünüyor.
Katar'dan Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn'e yapılan uçuşlar Salı günü itibariyle durduruldu. Bu görüntüler ışığında kriz nereye doğru yol alacak ? Bu sorunun yanıtına geçmeden önce İsrail Dışişleri Bakanlığının dün yaptığı açıklamada ki ilginç detaya bir kulak vermek yerinde olacaktır. Katar krizine değinen israil'in başta Savunma Bakanı olmak üzere yapılan açıklamada gelişmenin "İsrail için bir fırsat" açıklaması yapıldı. Ayrıca İsrail Katar dışında Arap ülkeleri ile aynı yolda olduklarınıda not ettiler.
KRİZE BBC ANALİZİ
Katar'ın Türkiye ile birlikte Suriye'de başlayan iç savaş sürecinde Suudi Arabistan, ile birlikte Esad karşıtı güçlü bir üçlü ilişkinin içerisindeyken, ani gelişen bu sonuç tüm dünyada anlaşılamaz bir kriz olarak yorumlandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ortaya çıkan tabloda kısa bir sessizliğin ardından, Katar lehine bir açıklama yaptı. Açıklamasında " Bu bir oyun ama nedenini tam anlamı ile çözebilmiş değiliz" dedi. Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC krize yönelik yaptığı analizde nedenleri 4 başlık altında topladı.İşte BBC'ye göre krizin 4 nedeni.
BU GÜNE NASIL GELİNDİ
Bugüne kadar gelen süreçte, Katar'ı "terörizme destek vermekle" suçlayan birçok ülkenin Doha'yla ilişkisi kötüleşmeye başlamıştı. Doha ise, bu suçlamaları her defasında reddetti.
BBC Arapça'dan Emir Rawash, Katar'ın komşularıyla tırmanan geriliminin nasıl diplomatik ilişkilerin durdurulması seviyesine geldiğini dört başlıkta inceledi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER
Katar ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ndeki ülkeler, 'Arap Baharı'ndan sonraki siyasi değişimde karşı cephelerde yer aldı.
Doha, bazı ülkelerde siyasi kazançlar sağlamayı başaran İslamcıların destekçisi olarak görülüyordu.
Örneğin Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te devrilmesi sonrası Katar, Mısır hükümetinin yasakladığı Müslüman Kardeşler'in üyelerine belli bir platform sağladı.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Müslüman Kardeşler'i "terörist örgüt" olarak tanımlıyordu.
Suudi haber ajansı SPA'da yayınlanan bir yazıda Katar, "Müslüman Kardeşler, Daesh (IŞİD) ve El Kaide dahil bölgedeki istikrarı bozmak isteyen farklı terörist ve mezhepçi gruplara sahip çıkmakla" suçlandı.
Katar Dışişleri Bakanlığı ise, buna karşılık olarak yaptığı açıklamada Riyad, Abu Dabi ve Manama'nın aldığı önlemlerin "haksız ve temelsiz iddialar üzerine kurulu olduğunu" söyledi.
Açıklamada Katar, Konsey'e bağlılığını yinelerken, "terörizm ve radikal ideolojilere karşı görevini yerine getirdiğini" vurguladı.
İRANLA YAKINLAŞMA
Şimdiki kriz, Katar emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani'nin ABD'yi İran karşısında "iki yüzlü" davranmakla suçladığını iddia eden haberlerle tetiklendi.
Katar, devlet haber ajansında yayınlanan bu açıklamaların arkasında hackerların olduğunu savundu.
Suudi Arabistan'ın, uzun süredir Tahran'ın bölgedeki hedefleriyle ilgili kaygıları sürüyor.
Doha'nın, Suudi Arabistan'ın doğusunda bulunan ve Şiilerin yoğunlukta olduğu Katif kentinde, "İran'ın arkasında durduğu öne sürülen terörist gruplara" destek çıktığı iddia edildi.
Suudiler, Katar'ı aynı zamanda Yemen'deki Husi isyancılara destek olmakla da suçluyordu.
Yemen'de Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun bir parçası olan Doha, "başka ülkelerin egemenliğine saygı duyduğunu, uluslararası ilişkilerine müdahale etmediğini" savunmuştu.
LİBYA KRİZİ
Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesi ve öldürülmesinden bu yana, Libya'da kaos hakim.
Mısır ve BAE'nin desteklediği emekli General Halife Hafter, Katar'ı "terörist gruplara" destek olmakla suçladı.
Hafter, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin (TM) lideri. Katar ise, Libya'nın başkenti Tripoli'deki rakip hükümeti destekliyor.
MEDYA BASKISI
Katarlı emirin iddialara konu olan açıklamaları 23 Mayıs'ta basında yer aldığında, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır, Doha'ya sert tepki gösterdi. Dört ülke de, hızla Katar merkezli haber sitelerini engellemeye karar verdi.
Bazı ülkeler Katar uçaklarına hava sahasını kapattı.
Katar, El Cezire dahil etkin bir medya "cephaneliğine" sahip olmasına rağmen, gelişmeler karşısında şaşkındı.
Katarlılar bu defa, BAE'nin Washington'daki Büyükelçisi El Yusuf el-Uteybe'ye ait olduğu ve hackerlar tarafından sızdırıldığı iddia edilen e-mailleri yayınlayarak karşılık verdi.
Suudi Arabistan ise, Katar'ın medya kuruluşlarını "isyana teşvik etmek için kullandığını" açıkladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı bu iddialar karşısında, "Katar'a karşı yürütülen medya kampanyası bölgede ve özellikle Körfez ülkelerinde kamuoyunu ikna etmekte başarısız oldu - bu da gerilimin neden tırmandığını açıklıyor" dedi.