KARAMAN FACİASI MADENİ İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA
AKP adayı sahibi olan facia madene "kapatma cezası " verilip uygulanmamış
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, 18 madencinin su basmasıyla mahsur kaldığı Has Şekerler Madencilik'e daha önce kapatma cezası verdiğini ancak kapatılmadığını öne sürdü, bunun nedenini sordu.
SOMA FACİASINI 1,5 YIL ÖNCE KÜRSÜDEN HAYKIRMIŞTI
Soma'da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kazadan yaklaşık 1.5 yıl önce meclis kürsüsünden faciayı haber veren CHP Milletvekili Sakine Öz artık uzmanlık alanı haline gelen Maden kazası ile ilgili bir skandalı daha ortaya çıkardı. Öz'ün soru önergesine göre Ermenek faciası öncesi madene, "kapatma cezası" verilmiş ama uygulanmamış. Maden sahibi Saffet uyar'ın 2 kez AKP Adayı olduğuda medyada yer almıştı.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Güneyyurt Beldesi'nde 18 işçinin su basmasıyla mahsur kaldığı kömür ocağını işleten Has Şekerler Madencilik ile Soma'da 2013 yılının Ekim ayında meydana gelen 1 işçinin öldüğü ve 27 işçinin yaralandığı maden ocağını işleten Uyar Madencilik'in ilişkili olduğunu ileri sürdü. TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi de olan Öz, "Karaman Ermenek'teki kaza haberini alır almaz buradaki isimlerin bize benzer isimler olduğu kanaatini getirdik. Geçen yıl Soma'da maden ocağımızda arka arkaya yaşanan maden kazalarının ardından daha sonra işyerini rezervin bittiğinden dolayı kapatan Uyar madenciliği hatırlattı. 800 işçi bu madende çalışırken, işsiz kalmıştı. İşçilerin haklarını aramak için bu mücadelenin içinde yer aldık. Ermenek'teki yaşanan kazada ise bu firmanın uzantılarının olduğunu fark ediyoruz. Soma İlçesi'nde iş ve işyeri güvenliğini sağlamayan bu firmanın Ermenek'te de aynı şekilde iş güvenliğini sağlamadığını görüyoruz" dedi.
FİRMAYA KAPILMA CEZASI VERİLMİŞ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Has Şekerler Madencilik'e kapatma cezası verdiğini ancak kapatılmadığını söyleyen Milletvekili Öz, bunun nedenini sordu. Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Uyar Madenciliğin izinin başka bir yerde görülmesi halinde işçilerin tazminatlarının ödenmesi için elinden geleni yapacağını söylediğini hatırlatan Milletvekili Öz, "Bu firmanın başka bir yerde izinin bulunması halinde işçilerin tazminatlarının verileceğini söylemişti. Biz Ermenek'teki ocağa bakmasını öneriyoruz. Bir an önce Soma'daki Uyar Madenciliğin işçilerinin tazminatlarının verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
SOMA'DAKİ EYNEZ MADENİNE TEKRAR İNİLECEK
Komisyonun Eynez'deki yarın maden ocağına tekrar ineceğini belirten Öz, "Eynez'deki kazanın olduğu yere girmeden bu raporun tamamlanmasını istedik. Yarın Soma'da Eynez'de olayın olduğu yere kadar inmek için çaba göstereceğiz. İnemezsek de ininceye kadar bu raporun tamamlanmaması için elimizden geleni yapacağız. Çünkü buranın bilirkişiler tarafından incelenmediğini biliyoruz. Bu olayı kapattırmaya bizim gönlümüz izin vermemektedir" dedi.
CHP'li Öz, "Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki vurdumduymazlığın aynısı Ermenek'teki 18 maden işçisinin mahsur kaldığı maden ocağında da yaşandı" dedi.
DEV MADEN SEN AÇIKLAMASI
Öte yandan Dev Maden Sendikasından, Umudumuz yeraltındaki 18 işçinin sağ salim kurtarılması ve yaşama döndürülmesidir. başlığı ile bir açıklama yayınlandı. Açıklama aynı zamanda olayın skandal boyutunuda ortaya seriyor.
Karaman’ın Ermenek İlçesi Pamuklu Köyü sınırlarında faaliyet yürüten Has Şekerler Madencilik Limited Şirketine ait linyit ocağında, dün öğle saatlerinde meydana gelen su baskını sırasında 18 işçi galeride mahsur kaldı. Ocakta sürekli yükselen suyun tahliyesi birgün geçmiş olmasına rağmen hala tamamlanamadı, mahsur kalan işçilere ulaşılamadı.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; Bu havzada daha önce yapılan madencilik faaliyetlerinde açılan galeri ve çukurlara dolan su nedeniyle oluşan birikinti dikkate alınmadan plansız, hesapsız, dikkatsiz ve aç gözlülükle zorlanan üretim şeklinde yapılan madencilik faaliyeti nedeniyle ocaklara tonlarca su baskını büyük bir işletme kusurudur.
Has Şekerler Madencilik Şirketine ait linyit ocağının 19 - 20 Haziran tarihlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) müfettişlerince denetlendiği açıklandı. Yetkililerin açıklamasında ayrıca, yapılan denetimde tespit edilen eksiklerin ocağın kapatılmasına gerek olmadan işverene ek süre verildiği ve hatalı görülen işletmeye 9 bin lira idari para cezası kesildiği öğrenildi.
Torba Yasa adıyla gündeme gelen ve sadece Linyit Ocaklarıyla Taşkömürü Ocaklarında çalışan işçilere tanınan hakların ardından Has Şekerler Madencilik Limited Şirketinde konusudur. İşçilerin yemeklerinin kesilmesi ve servislerinin kaldırılması bunun somut iki örneğidir. İşverenin yasa gereği işçilere ödemesi zorunlu en az iki asgari ücret tutarındaki aylık ücretlerin ödenmesi konusuyla ilgili de kendince uygun bir formül üreterek yasaları es geçmesi zor değildir.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğini tanımayan, sürekli hak ihlallerinin devam ettiği pek çok yönden benzer uygulamaların yaşandığı Uyar Madencilik şirketiyle Has Şekerler Madencilik Limited Şirketindeki benzerlik tesadüf değildir. Zira, Ermenek’de ki şirket sahibi Saffet UYAR ile Soma’da ki Uyar Madencilik şirketinin sahibi Azmi UYAR amca çocuklarıdır.
Geçtiğimiz yıllarda Uyar Madencilik şirketince işletilen Darkale Linyit Ocağında 11 Kasım 2013 de 2 işçi hayatını kaybetmiş 7 işçi yaralanmış, 20 Ekim 2013 tarihinde 1 işçi ölmüş, 22 işçinin yaralanmış, Azyak Linyit Ocağında ise son on yıl içinde gerçekleşen iş cinayetlerinde 17 işçi yaşamını yitirirken yüzlercesi yaralanmıştı...
Soma’da geçtiğimiz yıl faaliyetini durduran Uyar Madencilik şirketinin daha önce de Şahin Madencilik adıyla faaliyet yürüttüğü, isim değişikliğinin bununla da sınırlı kalmayıp daha sonra Buruyar Madencilik ve Azyak Madencilik ünvanlarını aldığı belirlendi.
Şirket sahiplerinin bu isim ve unvan değişikliklerini laf olsun diye yapmadığı, vergi borçlarından, işçi alacaklarından ve işçi sağlığı iş güvenliği yasa ve tüzüğüne uymadığı için kesilen cezaları ödemekten kurtulmak için yaptığı ileri sürüldü.
Bu işverenlerin, ocakları tatil ederek işçileri otobüse bindirip zorla AKP mitinglerine taşıyarak her zaman AKP’ye destek attıkları sık sık basına yansıdı.
Has Şekerler Madencilik’in sahibi Saffet UYAR'ın 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yaptığı da basında yeralmıştır. İşletmelerinde iş kazası adıyla süren iş cinayetlerinin, yasa ve kural tanımaz tutumlarının altında acaba siyasal iktidara yakınlık, “nasıl olsa kimse bana bişey yapamaz” düşüncesi mi yatmaktadır!
Has Şekerler Madencilik şirketinin yasa gereği işçilere ödemesi zorunlu en az iki asgari ücret aylık konusunda da uygun bir formül üretmesi zor olmasa gerek.
Maden ocaklarında göz göre göre geliyorum diyen ölümlerin durdurulması isteniyorsa sıkı denetim altında tutulmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili yasa ve tüzüklerin ihlal edilmesine izin verilmemeli, uymayan işverenlere caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır.
Maden ocaklarında sıkıyönetim uygulamalarıyla üretim yapmak, işçilere sağlıklı çalışma ortamı ve güvenli iş olanağı sunmak mümkün değildir. İş kazalarını önlemenin yolu işçilerin gerçek sendikalarına kavuşmalarıyla mümkündür. Maden ocaklarında sağlıklı çalışma ortamı ve iş güvenliğinin sigortası işçilerin kendi sendikalarında örgütlenmeleriyle olanaklıdır. Bunun için sendikal örgütlenmeyi engelleyen bütün barajlar ve yasal engeller biran önce kaldırılmalıdır.
Has Şekerler Madencilik’de meydana gelen “iş kazası” sonuçsuz ve hesabı sorulmadan bırakılmamalı, sorumlular hesap vermelidir.
Bütün dileğimiz ve umudumuz yeraltındaki 18 işçinin sağ salim kurtarılması ve yaşama döndürülmesi mucizesinin gerçekleşmesidir.
Ulaşılmayan işçilerin aile ve yakınlarına geçmiş olsun diyor, endişelerini paylaştığımızı belirtiyoruz. 29 Ekim 2014
Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu
Kaynak: