Karabük Valiliğinden Çok Kritik Bir Açıklama
KKKA’dan hayatını kaybeden Kadriye Kader'in oğlu 37 yaşındaki 3 çocuk babası Yücel Kader’in de bir hafta önce aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıkınca "Valilik Kritik" bir açıklama yayınladı
Karabük Valiliği, KKKA hastalığı ile ilgili yazılı açıklamada bulunarak, vatandaşları uyardı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte ilimizde KKKA vakalarının görülmeye başlaması ve iki vatandaşımızın bu sebeple hayatını kaybetmesi nedeniyle daha önce yapılan bilgilendirmelerin tekrar hatırlatılması ihtiyacı doğmuştur.
NASIL BULAŞIYOR
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizde ve dünyada bu hastalığı taşıyan hyalomma marginatum cinsi kenelerden bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalık, virüsü taşıyan kenelerin ısırması, bu keneleri çıkarırken çıplak elle kenenin patlatılması, hastalık taşıyan kenelerin yapışmış olduğu hayvanların kan ve idrar gibi vücut sıvılarıyla direkt temas sonucu bulaşır. Ayrıca hasta kişilerin kanıyla veya vücut sıvılarıyla temas edilmesi sonucu da bulaşır. Hastalık hava yolu ile bulaşmaz" diye uyarıda bulundu.
KENE FACİASININ AYRINTILARI
Karabük'te bir kadın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi şüphesiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bir hafta önce de oğlu ölen kadının 7 aylık torunu ise Ankara'ya sevk edildi. Ailenin yaşadığı ev ve hayvanların ahırının bulunduğu bölge karantinaya alındı. Sağlık İl Müdürü Ahmet Sarı, kenelere karşı vatandaşları bilgilendirdiklerini açıkladı.
BİR HAFTA ÖNCE OĞLU ÖLDÜ TORUNU HASTANEDE
KKKA’dan hayatını kaybeden Kadriye Kader'in oğlu 37 yaşındaki 3 çocuk babası Yücel Kader’in de bir hafta önce aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 8 Nisan günü grip şüphesiyle Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden Yüksel Kader, muayene olduktan sonra evine gitti.
RAHATSIZLIK DEVAM EDİNCE
Ancak 2 gün sonra tekrar rahatsızlanınca, gittiği hastanede 7 aylık bebeğinden kene çıkardıklarını söyledi. Bunun üzerine Yücel Kader ve 7 aylık oğlu Hamza, KKKA şüphesiyle tedavi altına alındı.
Baba ve bebeğinden alınan numuneler Ankara'ya gönderildi. Alınan numuneler pozitif çıkarken, baba Yücel Kader yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ve aynı gün köyünde toprağa verildi. 7 aylık oğlu ise hastaneye sevk edildi.
EV VE AHIR KARANTİNAYA ALINDI
Kaleköy muhtarı Mustafa Öztürk, kene ısırmalarının meydana geldiği bölgenin köy merkezinden uzakta olduğunu söyleyerek, “Ailece hayvancılık yapıyorlar. Bu olaydan sonra yetkililer evi ve ahırı karantinaya aldı. Bizim köyümüzde başka KKKA hastası yok” diye konuştu.
5 YIL ÖNCE YİNE CAN ALMIŞTI
Sağlık İl Müdürü Ahmet Sarı, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada 2013 yılından beri ölümlü vaka ile karşılaşmadıklarını söyleyerek, “Bu tarihten önce 8 yılda 19 kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetmişti. Son 5 yıldır ölüm vakası olmamıştı. 5 yıl aradan sonra ilk kez kene ısırması sonrası ölümlerle karşılaşıyoruz. 7 aylık bir bebek de Ankara'da tedavi görüyor.
VATANDAŞLARIN DİKKAT ETMESİ LAZIM
Valilik hastalıktan korunmak için şu uyarılarda bulundu:
"Hastalıktan korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli. Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renk kıyafetler tercih edilmeli. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalı. Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücudun ve elbiselerin her yerine dikkatlice bakılmalı. Vücudun özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil kontrol edilmeli veya ettirilmeli. Çocukların vücutları da mutlaka kene yönünden kontrol edilmeli. Vücuda tutulan keneyi çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkarılmalı, çıkartılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın belirtilen hususlara daha fazla dikkat etmeleri gereklidir."
Valilik, vücuda tutunan kene ne kadar kısa sürede fark edilir ve erken dönemde çıkartılırsa hastalık riskinin de o kadar azaldığını belirterek, şu açıklamada bulundu:
"Üzerinden kene çıkartılmış olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak tam kan sayımı yaptırmaları, 10 gün süreyle kendilerini takip etmeleri, ateş, halsizlik, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi şikayetlerden herhangi birinin görülmesi halinde tekrar en yakın sağlık kuruluşuna ya da bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir.
İLGİLİ MÜDÜRLÜKLER ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR
İlimizde Sağlık Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili eğitim ve yayım çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından il genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ektoparaziter ilaçlar ile ilaçlanması tamamlanmış ve süreç takip edilmektedir."