İSRAİL VE FİLİSTİN KAN GÖLÜ
İKİ GÜNDE 68 ÖLÜ, 550 YARALI
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 68'e, yaralı sayısı ise 550'ye yükseldi.
Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref Kudra, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği son saldırılarda hepsi kadın ve çocuk 7 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini söyledi. Kudra, ölenlerden üçünün kadın, dördünün ise çocuk olduğunu belirtti.
BMGK ACİL TOPLANIYOR
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ile Hamas arasında tırmanan şiddeti görüşmek üzere bugün acil olarak toplanacak. Toplanma çağrısını, Arap ülkelerinin temsilcilerinden gelen talep üzerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptı.
Genel Sekreter Ban, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüştüğünü ve kendisinden İsrailli yetkililerle görüşmeyi sürdürmesini istediğini belirtti. İki tarafın da ateşkes uygulamalarına bir an önce geri dönmesi gerektiğini belirten Ban, Bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşların liderlerine ateşkesin sağlanması için İsrail ve Filistin üzerindeki etkilerini kullanma çağırısı yaptı.
'SALDIRILAR YOĞUNLAŞACAK'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise saldırıları yoğunlaştıracaklarını söyledi. Yazılı açıklama yapan İsrail lideri, "İsrail Savunma Güçleri her seçeneğe hazırlıklı. Hamas İsrail halkına ateş etmenin bedelini ağır ödeyecek" diyerek Gazze'ye bombardımanların süreceğinin işaretini verdi. Uluslararası toplum da şu ana kadar Netanyahu'nun Gazze'ye bombardımanlarına arka çıkmış görünüyor.
ALMANYA VE FRANSA HAMAS'I KINADI
Gazze'den fırlatılan roketler İsrail'de her hangi bir can kaybına yol açmasa da Almanya ve Fransa Hamas'ı kınadı.
Gazze'den fırlatılan 7 roketten ikisi İsrail'i koruyan ABD yapımı Demir Kubbe hava savunma sistemini aşarak Gazze'ye 80 km uzaklıktaki Dimona nükleer reaktörünün yakınlarına düştü. İsrail ise iftar vakti de dahil son bir saat içinde Gazze'nin geneline 80'den fazla hava saldırısı düzenledi. İsrail'in birçok yerleşimine füze saldırısı gerçekleşti. Birçok yerde siren sesleri duyuldu.
İSRAİL, GAZETECİLERİ TAŞIYAN BİR ARACI DA VURDU.
Gazzeli kaynaklara göre İsrail bombardımanlarında 500'ün üzerinde hedef vuruldu, 60 ev yerle bir oldu. Al Jazeera'ya konuşan Gazzeli bir sağlık yetkilisi "Gazze, şu an yaşadığı sağlık sıkıntısını daha önce hiç yaşamadı. İlaçlar bitmek üzere. Bu büyük bir felaket ve şimdiye kadar yaşadığımız en büyük sağlık felaketi" diye konuştu.
Öğleden sonra İsrail’den atılan bir füze Deyr el Beleh’teki El Megazi’deki mülteci kampına isabet ederken, aynı evdeki anneyle dört çocuğu hayatını kaybetti. Öncesinde de Gazze’nin kuzeyi ve doğusuna düzenlenen İsrial bombardımanında iki anne ve dört çocuğu hedef oldu.
Gazze’nin doğusundaki Şeceiye’de vurulan evde 13 yaşındaki Muhammed Arif ile 12 yaşındaki kardeşi Amir ölürken, Zeytun’da isabet alan evde de 27 yaşındaki Amina Meleke ile 18 aylık bebeği Muhammed hayatını kaybetti.
İsrail’in fırlattığı füzelerden biri Beyt Hanun’da 4 yaşındaki Seher Masri ve 14 yaşındaki oğlunun canını aldı.
Mısır yaralıların tahliyesi ve tedavisi için Refah sınır kapısını açtı.
'GAZZE ROKETLERİ İSRAİL NÜKLEER REAKTÖRÜ YAKINLARINA DÜŞTÜ'
Gece yarısından itibaren Gazze’de İsrail’in hava sahasına 48 roket fırlatıldı. Bu roketlerden biri başkent Tel Aviv’e düştü. İsrail ordu sözcüsü 16 roketin ABD’nin İsrail’e verdiği 'demir kubbe hava savunma sistemi' tarafından yok edildiğini söyledi. Al Jazeera kaynaklarına göre İzzettin Kassam Tugayları ilk defa Gazze sınırına 70 kilometre uzaklıkta bulunan Niyfatim askeri havaalanını füzelerle vurdu. İsrail Ordusu, akşam saatlerinde Gazze'den fırlatılan iki roketin İsrail'in nükleer reaktörü Dimona yakınlarına düştüğünü açıkladı.
HALİT MEŞAL'DEN AÇIKLAMA
Gazze'deki Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halit Meşal, İsrail'in Gazze'yi bombardımanında İsrail'i değil Gazze'deki silahlı grupları kınayan Batı'ya tepki gösterdi:
"Bütün dünyanın büyük ülkelerine, BM'ye ve Arap kardeşlerimize sesleniyorum, Filistin halkı yavaş yavaş ölümünü beklemek zorunda mıydı? Sonrasında 3 İsrailli'yi kaçırma olayı geldi. Bütün bu zulme karşı bir tepki olarak. Netanyahu ve tüm dünyaya Filistinlilerin zulme karşı suskun durmayacağını ileten bir mesajdı. Sanki bu operasyonlar Gazze'den füze atıldığı için yapıldı. Öyle diyorlar. ABD açıklaması bir suç, bir cinayet. Az önce İsrail'in Filistinlilere yaptığı zulmün meşrutiyetini savunuyorlardı. ABD ve uluslararası toplumu bizim halkımıza karşı Gazzelilere karşı bir suç bir cinayet işliyor şu an."
İSLAMİ CİHAD KOMUTANI ÖLDÜ
İslami Cihad hareketinin silahlı kanadı olan Kudüs Tugaylarının önde gelen komutanlarından olan Hafız Hamad’ın Gazze’nin kuzeyindeki evi İsrail ordusu tarafından füze ile vuruldu. Bombalanan evde bulunan Hamad ve ailesinden kurtulan olmadı. Hafız Hamad ile ikisi kadın biri çocuk altı kişi öldü. Hamad ve diğer aile fertleri için tören düzenlendi. Bir süre omuzlarda taşınarak Gazze caddelerinde sloganlar ve Filistin bayrakları eşliğinde gezdirilen cenazeler daha sonra toprağa verildi. Hafiz Hamad, İslami Cihad Hareketi'nin Beyt Hanun bölgesi komutanlığını yapıyordu.
ÜÇ GÜNDE 400 TON BOMBA
İsrailli askeri yetkililer üç gündür devam eden saldırının bilançosunu açıkladı. İsrail devlet radyosunun bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Gazze’ye yönelik saldırıda üç günde 400 ton bomba atıldı. Bunların bir kısmı savaş uçaklarından fırlatılırken, saldırıların büyük bölümü karadan karaya fırlatılan füzelerle gerçekleşti.
İSRAİL'E TEPKİLER
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına bölge ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Türk Dışişleri, İsrail'i Gazze'ye saldırıları 'derhal' durdurmaya çağırdı.
'İsrail'in Gazze'ye yönelik toplu cezalandırma yöntemini durdurması için uluslararası toplumu da göreve çağıran Türkiye, "İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon, Gazze’de yıllardır abluka altında zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan mazlum Gazze halkının acılarını daha da arttırmanın yanı sıra, İsrail’e yönelik haklı infiale sebebiyet verecektir" uyarısında bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Tüm Müslüman ülkeleri Siyonist rejimin insanlık dışı tutumu ve cinayetleri karşısında ivedilikle etkili bir tepki göstermeli ve bu cinayetleri Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi uluslararası hukuk platformlarına taşımaya karar veren Filistin halkını desteklemelidir” ifadeleri kullanıldı.
Ürdün hükümeti de, İsrail'den Gazze saldırılarını durdurmasını istedi.
Ürdün hükümetinin sözcüsü ve İletişim ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Momeni, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek, uluslararası kamuoyuna İsrail'in saldırıları durdurması için baskı yapmaya çağırdı.
Momeni, İsrail'in saldırılarını durdurmamasının "a" ve negatif etkilerinin olabileceğini belirtti.
Filistin’de gerilim, haziran ayında kaçırılan üç Yahudi yerleşimcinin cesedinin bulunması ve ardından 16 yaşındaki bir Filistinli gencin öldürülmesi sonrasında yeniden tırmanmaya başlamıştı.
Kaynak: