İSLAM İTTİFAKI FOS ÇIKTI
Dün Kurulduğu Açıklanan İttifakta Bakın Bugün Neler Oldu
Türkiye: İslam ittifakı için askeri güç kurulmayacak
Türkiye, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulacak 'Teröre karşı İslam İttifakı' için askeri güç kurma planı olmadığını bildirdi.
Reuters'in haberine göre Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, ittifakta askeri ve istihbarat işbirliğine ağırlık verileceğini söyledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise dün Paris'te "İttifaka kara gücü de dahil mi?" sorusuna şu yanıtı vermişti:
"Tüm seçenekler masada. Gelecek talebe, ihtiyaca ve ülkelerin gereken desteği sağlama yönündeki isteklerine bağlı."
'TEKNİK DETAYLARI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ORTAYA ÇIKACAK'
“Türkiye, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan bu ittifakın bir parçası mıdır? Yoksa ilkesel bir destekten mi bahsediyoruz? Bu konuda imzalanmış bir belge var mıdır?” sorusuna Bilgiç, “Teröre karşı mücadelede her türlü desteği veriyoruz. Suudi Arabistan’daki mevcudiyetimiz bu çerçevede değerlendirilmeli. Bunun birkaç ayağının olduğunu söyledim. Askeri ve istihbari işbirliği ve terörü İslam’la özdeşleştirmeye çalışanlara karşı yapılmış bir girişim olarak değerlendirebilirsiniz. Bu çok yeni bir toplantı. Teknik detayları önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak” yanıtını verdi.
Suudi Arabistan’da oluşturulan askeri komiteyle ilgili bir soru üzerine Bilgiç, “Spesifik olarak şunu söyleyeyim; bunun bir askeri güç olmadığını söylemem gerekiyor. Askeri güç oluşturulması gündemde değil. Ama dediğim gibi daha toplantının ilk aşaması. Bu çerçevede detayları ve ortaya çıkabilecek sonuçları önümüzdeki günlerde ortaya çıktıkça ben sizinle paylaşacağım” diye konuştu.
RİYAD: KARA GÜCÜ OLASILIĞI DA MASADA
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, dün Paris'te "İttifaka kara gücü de dahil olacak mı? sorusuna "Tüm seçenekler masada. Bu gelecek talebe, ihtiyaca ve ülkelerin gereken desteği sağlama yönündeki isteklerine bağlı" yanıtını vermişti.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 34 İslam ülkesinin katılımıyla kurulduğu açıklanan koalisyonda yer alan ülkeler şöyle sıralanmıştı: "Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Pakistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Türkiye, Çad, Togo, Tunus, Cibuti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somali, Gabon, Gine, Filistin, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Katar, Fildişi Sahili, Kuveyt, Lübnan, Libya, Maldivler Cumhuriyeti, Mali, Malezya, Mısır, Fas, Moritanya, Nijer, Nijerya ve Yemen."
Pakistan ve Lübnan ise ittifaktan haberleri olmadığını ve böyle bir koalisyon içinde yer almadıklarını duyurmuştu.
Kaynak: