İRAN'DAN ÇOK ÖNEMLİ REZA ZARRAB AÇIKLAMASI
Rıza Sarraf’ın Türkiye’de büyüdüğünü, Türk vatandaşı olduğunu hatırlatan Büyükelçi, “Bizim Rıza diye bir meselemiz yok” dedi.
Kara para aklama, ambargoyu delme ve rüşvet iddiaları nedeniyle ABD'de tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf'ın kefaletle tahliye isteminin reddedilmesinden sonra, davanın nerelere uzanacağı merak edilirken, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard “Bu şahıs ve bu dava, İran'dan çok Türkiye'yi ilgilendiriyor” dedi.
İran'ın yeni Ankara Büyükelçisi Fard, İran-Türkiye ilişkileri çerçevesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fard'ın başta Rıza Sarraf davası olmak üzere gelişmelere ilişkin SÖZCÜ'ye yaptığı değerlendirmeleri şöyle:
BU YARGISAL BİR KONU
Adı geçen Rıza Sarraf ile ilgili konu yargısal bir konudur. Bu şahıs Türk vatandaşıdır, küçüklüğünden beri Türkiye'dedir. Belki de Türkçesi, İran dilinden daha iyidir. İran dilini bilmiyor bile olabilir. Onun davası İran'dan çok Türkiye'yi ilgilendirmektedir. İki ülkenin yargı kurumları otururlar, konuşurlar.
Aynı olayla ilgili olarak ülkemizde yargılanan Babek Zencani konusunda bizim ülkemizin yargısı kararını vermiştir. Hüküm verilmiştir. Biz yargı kararları konusunda bu hükümler dışında fikir beyan etmek istemiyoruz.
EVİN GÜVENDE OLMAZ
Biz İran olarak Türkiye'nin çıkarlarının gelişmesini isteriz. Çünkü biz biliyoruz ki evinin güvende olmasını istiyorsan, komşun da güvende olmalı. Türkiye'nin Suriye politikasında değişiklik olduğu konusunda bilgi sahibi değilim. Biz Türkiye'deki dostlarımıza her zaman diyaloga açık olduğumuzu hep söylüyoruz.
AŞIRIKLARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ
Türkiye ile öncelikler konusunda çok az olmak kaydı ile farklılıklarımız olabilir. Bana göre bu farklılıkların başında aşırıcılık gelir. Son 20 yıl içinde bu aşırıcılıklar, İslamiyet'in haysiyetine ve bölgenin güvenliğine büyük zarar verdi. İslam ülkeleri ortak hareket etmezlerse bu aşırılıkların üzerine yeterince gidilemez. Nerede rüzgar estirilirse, orada fırtına biçilir. Belki Tahran ve Ankara'daki karar mercileri bu aşırıcılıkla mücadele konusunda farklı düşünebilirler.
IŞİD BİR VİRÜSTÜR
Aşırcılık şudur: Amerika'da, İstanbul'da, Ankara'da, Paris'te Allah'ın resulünü alet edilerek yapılan terör aşırıcılıktır. Kimin Allah adına Allah'ın kulunun kanını dökme hakkı vardır? Kim Allah adına onun yarattığı insanın kafasını kesebilir? Pakistan'dan tutum her yerde bunun farklı adları var. Adı ne olursa olsun bu bir virüstür.
BASIN DİYE BİR ŞEY YOK
Kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi konusunda basının çok büyük bir sorumluluğu var. Türkiye İslam dünyasında etkili bir ülkedir. Bu nedenle de Türkiye'de basın çok önemlidir. Birçok Arap ülkesinde basın diye bir şey yok. Türkiye'de bazı gazeteciler hapse girse de gelişmiş bir basının varlığı ve rolü çok önemlidir.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Suriye konusunda kararı verecek olan Suriye halkıdır. Biz bütün komşularımızla olduğu gibi Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ankara ve Tahran, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikirdir. Ülkelerimiz arasında ticari ilişkilerin artmasını, turizmin geliştirilmesini hedefliyoruz.”
Kaynak: