İNGİLTERE'DE İSTİFA DEPREMİ
Tüm çıkarların korunduğu bir çözümle ilerlemelidir. Şimdi AB ile görüşmeler yapmak için hazırlanmalıyız. Her zaman büyük kararlarla yüzleşmek gerekiyor" diye ekledi.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış kararı (Brexit) ile sonuçlanan referandum sonrası "istifa ettiğini" açıkladı.
Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, "İstifa ediyorum" dedi.
Açıklamasında, "Bu karar hafife alınmamalıdır; Britanya halkının kararlarına saygı göstermek gerekir" diyen Cameron, "Tüm çıkarların korunduğu bir çözümle ilerlemelidir. Şimdi AB ile görüşmeler yapmak için hazırlanmalıyız. Her zaman büyük kararlarla yüzleşmek gerekiyor" diye ekledi.
Cameron, İngiltere'nin AB ile daha güçlü olduğunu düşündüğünü de vurguladı.
Cameron açıklamada şunları kaydetti: “Britanya'da yaşayanlar tarihteki en büyük seçimi yaptı ve insanların kararına saygı duyuyoruz. Britanyalılar AB'den çıkmak için oy kullandı ve buna saygı duyuyoruz. Kampanyada çalışanları kutluyorum.
Durumumuzda ani bir değişiklik olmayacak. AB ile müzakerelere başlayacağız. Güçlü bir iktidara ihtiyacımız var. Hala İngiltere'nin AB'de daha güçlü olacağını düşünüyorum. Ancak Britanyalılar farklı bir seçim yaptı sanırım farklı bir lidere ihtiyacı var. Yeni bir liderliğe ihtiyaç var. İstikrar bu aşamada çok önemli. Ekim ayındaki yapılacak parti kongresinde yeni bir lider arayacağız. Yeni bir yol bulmalıyız.”
İngiltere'de düzenlenen referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı çıkınca ülke ekonomisinde durgunluk beklentileri ilk işaretlerini Sterlin'deki satış dalgasıyla gösterdi. Hazine referandum öncesi 'Brexit şok senaryosunu tetikler' demişti.
31 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
İngiliz Sterlini ABD Doları karşısında 31 yılın en düşük seviyesine geriledi ve Euro'ya karşı da yüzde 7,2 değer kaybetti.
Londra Borsası vadeli işlemlerinde ise hisse senetlerinde düşüş yüzde 8'leri bulmuş durumda.
ALTIN VE ABD TAHVİLLERİ UÇUŞA GEÇTİ
İngiltere'deki riskini azaltan yatırımcılar ise güvenli liman olarak ABD'de 10 yıl vadeli tahvillere ve altına yöneldi.
Spot altın yüzde 7'nin üzerinde değer kazanarak 1340 dolar seviyesini aşarken, ABD 10 yıllıklarının faizi yüzde 1,50'nin altına geriledi.
'İNGİLTERE'YE FATURASI ÇOK AĞIR OLACAK
Finans çevrelerinde kısaca 'Brexit' olarak adlandırılan İngiltere'nin AB'den çıkışına verilen bu sert tepkinin gerekçesiyse, uluslararası kuruluşların referandum öncesinde yaptığı değerlendirmelere dayanıyor.
TÜM FİNANS KURULUŞLARI UYARMIŞTI
Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı, ülkenin AB'den ayrılması ve ortak pazarı terk etmesi durumunda, ticaretin darbe alacağı uyarılarını yapmıştı. Kuruluşların öngörüleri kısaca şöyleydi:
BÜYÜK KRİZ BEKLENİYOR
IMF: Brexit, uzun soluklu bir belirsizlik ortamına ve finansal piyasalarda devamlılık arz eden çalkantılara yol açabilir. Bu durumda ülkenin büyümesi de olumsuz etkilenir. AB'den çıkılması durumunda Birleşik Krallık milli geliri uzun vadede yüzde 1 ila yüzde 9 daralabilir. Kısa vadedeyse konut fiyatlarında sert düşüşler yaşanabilir. Şirketlerin borçlanma maliyetleri yükselebilir.
OECD: AB'den çıkış kararı, ülkede tüketici güvenine anında yansır ve hanehalkı harcamalarını olumsuz etkiler. Bu da Birlkeşik Krallık milli gelirini 2020'ye kadar yüzde 3 olumsuz yönde etkiler. AB geneli de hanehalkı harcamalarındaki azalıştan olumsuz etkilenir. Uzun vadedeki etkiler Birleşik Krallık ve AB arasında yapılacak ticaret anlaşmaların içeriğine bağlı olacak. Beklenti, bu anlaşmanın mevcut ortak pazar şartlarından daha sınırlayıcı olacağı yönünde. Doğrudan yabancı yatırımın azalması ve kalifiye göçmenlerin istihdam piyasasına katılmamaya başlaması milli gelirde yüzde 5'lik bir daralmaya yol açar.
İNGİLTERE'DE REFAH BİTTİ
Birleşik Krallık Hazine Bakanlığı: Brexit'in ekonomiye maliyeti 2030'a kadar yüzde 6,2'lik milli gelir daralması olacak. Bu oran, her hanenin yılllık bütçesinde 4 bin 300 sterlinlik bir düşüş anlamına geliyor. Yine aynı dönem içerisinde yatırımların azalması sonucu 820 bin kişinin işsiz kalması, Sterlin'in yüzde 15 değer yitirmesi ve enflasyonun da yüzde 2,7 yükselmesi ihtimali üzerinde duruluyor.
Kaynak: