İngiliz Gazetesi;Erdoğan'ı Artık Kasımpaşa Bile istemiyor
Reform değil kozmetik.
İNGİLİZ BASININDAN ERDOĞAN'A ŞOK
Telegraph gazetesi, Erdoğan'ın "güçlü ilerici bir lider olarak itibarına en zarar verici şeyin, meydan okumalarla karşı karşıya kaldığında gösterdiği öfkeli tarzı olduğunu" yazdı. Türkiye'de bir "savaş" yaşandığını belirten gazete, kargaşanın, Başbakan Erdoğan'a "itibar kazandıran reformların birçoğunun "makyaj, kozmetik" olduğunu gözler önüne serdiğini" ifade ediyor. Cumhuriyet'te yer alan bir haber çevirisinde, Erdoğan'ın artık Kasımpaşa'da bile istenmediği yazıyor.
KASIMPAŞA BİLE İSTEMİYOR
Türkiye'de olup bitenler, Batılı basında haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. İngiliz Telegraph gazetesi, Türkiye'nin sınırları içinde bir "savaş ile karşı karşıya" bulunduğunu düşünüyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ağır eleştirilerde yöneltiyor.
Telegraph, Türkiye'deki gelişmelere ilişkin geniş haberinde Başbakan Erdoğan'ın yargı ve emniyetteki görev almalarının "ülkenin demokrasisinin kırılganlığına ilişkin kaygı yarattığını" belirtirken Başbakan Erdoğan'ın büyüdüğü, kalesi sayıldığı Kasımpaşa'daki manzaraları da aktarıyor.
Son 10 yılda halkının kimin için oy kullanacağı baştan belli olan, Erdoğan ile gurur duyan Kasımpaşa'da bazı şeyler değiştiğini savunup "Şimdi farklı bir hissiyat, sessizce havaya sızıyor" diyen gazete, "AKP destekçisi" olarak nitelediği 65 yaşındaki bir Kasımpaşalının "Erdoğan, mükemmel bir lider idi ama şimdi yeni birine ihtiyacımız var. Erdoğan partide kalabilir ama artık başında bulunmasını istemiyorum" sözlerini yansıtıyor.
SKANDAL TÜRK SİYASETİNİ SARSIYOR
Bunun üzerine gazete, Erdoğan'ın "en sadık tabanında neden böyle bir tutum değişikliği oldu?" sorusunu soruyor ve cevap olarak "yolsuzluk skandalları ve hükümetin bu skandallara öfkeli yanıtıdır" diyor. "Skandal Türkiye'deki siyasetini sarsıyor" da diyen gazete, bu bağlamla TBMM'de yaşanan kavgalara da gönderme yapıyor.
Skandala verilen yanıtın da, Erdoğan'ı "giderek artan biçimde otoriterleştiği ve eleştirilerine açık bıraktığını" yazan gazete, "Bu suçlama o kadar ciddi ki uluslararası gözlemciler, ülkenin demokrasisinin tehlikede olup olmadığını sorguluyorlar" diye yazıyor.
Haberde 96 yargıç ve savcının görevden alınmasını, 2 binden fazla polisin de başka yerlere kaydırılması, tartışmalı HSYK düzenlemesi gibi gelişmelere vurgu yapıldıktan sonra "Ancak birçok kişi, Sayın Erdoğan'ın güçlü ilerici bir lider olarak itibarına en zarar verici şeyin, bu meydan okumalarla karşı karşıya kaldığında gösterdiği öfkeli tarzı olduğu konusunda mutabıktır" savlarını da dile getiriyor.
"YAPILAN REFORMLARIN BİRÇOĞU KOZMETİK"
İngiliz gazetesi, Erdoğan ile Gülen arasındaki "savaş"a değinip hükümet yetkililerin yolsuzluk soruşturmalarının "siyasi" olduğu görüşlerini yansıttıktan sonra "Gerçek ne olursa olsun apaçık ki son kargaşa, Sayın Erdoğan'a Türkiye'yi modernize ettiği itibarını kazandıran reformların birçoğunun kozmetik olduğunu gözler önüne seriyor" yorumunu da yapıyor.
Kaynak: