HÜRRİYET YAZARININ OY AÇIKLAMASININ PERDE ARKASI
Hürriyet'in Erdoğan istediği için Genel Yayın Yönetmeni yapılacağı söylenen yazarı Fatih çekirge referandum oyunu açıkladı. Peki bunu nasıl okumak lazım ?
Cuma Hikmet / Haberartı Türk
AKP'ye yakın medyanın her seçimde önemli bir görev üstlendiğini biliyor musunuz ?
Bu soruyu eski bir bakan soruyor. Ve peşinden şunları söylüyor. "İktidarların her seçimden önce yaptıkları şey aynıdır. Kendilerine yakın medyaya görev verip seçim ortamına korku salmak.
DEVLETLE İŞİ OLANLARA OY AÇIKLATMA
Ünlü kişilere, devletten büyük işi olanlara,güçlü şirket ve bağımsılık iddiasında olan medya kuruluşlarına "kimin yanında olduğunu" açıklatmak. Referandum anketleri giderek Erdoğan'ın aleyhine geliştikçe, AKP ve Erdoğan destekçisi medya kuruluşlarıda görevini yapmaya başladı. Kimin devlette menfati varsa ona referandum oyunu açıklatıp milyonlar arkamızda duygusu yaratmak görevi yapılıyor.
SABAH GAZETESİ SIKIŞTIRDI HÜRRİYET OY AÇIKLADI
AKP'nin yayın organlarından Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün yaptığı çağrı sonrası Hürriyet yazarı Fatih Çekirge de referandum oyunu açıkladı. Bilindiği gibi çekirge'nin adı uzun süredir Hürriyet'in geney yayın yönetmeni olacak diye geçiyor. Medya kulislerinde ise bu görevin çekirge'ye verilmesini Erdoğan bizzat istiyor. Bu söylentiler ayyuka çıkınca Hürriyet görev vermedi ama Fatih Çekirge'ye oyunu açıklatarak iktidarın sıkıştırmasına karşı zaman kazanmış oldu.
Siyasi kulislerde ise söylenen şu. "Bu açıklamanın Aydın Doğan'ın izni olmadan yapılması mümkün olmayacağına göre, Hürriyet referandum oyunu açıklamış oldu." deniliyor.
İŞTE FATİH ÇEKİRGE'NİN OY AÇIKLAMA YAZISI
"Ben yıllardır başkanlık sistemini savunan birisi olarak elbette, 'Evet' diyorum" diyen Çekirge şu ifadeleri kullandı:
Madem sordunuz, ben de oyumu açıklıyorum, çünkü
Bir insan referandumla ilgili fikrini açıkladığında...
Kendisi gibi düşünmeyeni düelloya mı davet etmiş oluyor?
Gelin bu referandumu kamplar arasında bir düello gibi değil...
Siyasi tarihimize bir demokrasi şöleni olarak işleyelim.
Turgut Özal, ‘başkanlık sistemi’ni ortaya atıp anlattığında...
Açıktan desteklemiştim.
Rahmetli Adnan Kahveci ile uzun sohbetlerimiz olmuştu.
Başkanlık sisteminin faydalarını savunmuştuk. Elbette çekinceleri de vardı... Kahveci o çekinceler üzerine tek tek çalışmış, çözümler üretmişti.
Sonra Süleyman Demirel benzeri önerileri getirmişti.
Peki şimdi bunları tartışıyor muyuz?
Ne yazık ki, Siyasi Partiler Yasası... Dar bölge seçim sistemi... Milletvekillerinin ‘lider vekili’ değil, halkın vekili olması gibi konular henüz tartışılmıyor.
Oy vereceksek, bunlar tartışılmalı. Ortaya konmalı. Kişilere indirilen sığ polemikler yerine, halk yönetim farkını madde madde bilerek karar vermeli.
Sabah gazetesinden Mahmut Övür bana sormuş.
“Oyun ne olacak?”
Ben yıllardır başkanlık sistemini savunan birisi olarak elbette, “Evet” diyorum.