Hükümet'ten başörtüsüne itiraz!
Başörtülü öğretmen için alınan ihraç kararı, 12 yıl sonra Danıştay’dan döndü. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, binlerce başörtülü öğretmen için emsal teşkil edecek bu kararın bozulmasını isteyerek öğretmenin mesleğine dönmesine karşı çıktı. AKP, 2009 yılında
Taraf Gazete’sinde yer alan bir habere göre 28 Şubat sürecinde başörtülü öğretmen için alınan ihraç kararı, 12 yıl sonra Danıştay’dan döndü. Öğretmenin meslekten ihracı Danıştay tarafından oybirliğiyle hukuksuz bulundu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, binlerce başörtülü öğretmen için emsal teşkil edecek bu kararın, “Anayasa’nın Başlangıç bölümündeki Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlılığa ve laiklik ilkesine” atıfta bulunarak “karar düzeltme” yoluyla bozulmasını talep etti.
Böylece başörtülü öğretmene verilen cezayı savunarak, mesleğine dönmesine karşı çıktı. 2009 yılında da mecliste başörtü kullanımına izin verecek olan teklif karşısında önergesini geri çeken AKP’nin siyaset dilinde “başörtülü bacılar” söyleminden vazgeçmemesi, her seferinde başörtüsü mağduriyetinden söz etmesine rağmen bu ve benzer uygulamalarda bulunması dikkat çekiyor.
ÖNCE SORUŞTURMA SONRA İHRAÇ GELDİ
Samsun’un Vezirköprü İlçesi’ndeki Gazi Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yapan G.D. hakkında kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma ve sonunda düzenlenen raporda devlet memurluğundan ihracı teklif edildi. MEB Yüksek Disiplin Kurulu da 2001 yılında bu teklifi kabul ederek, G.D.’yi memurluktan ihraç etti.
Danıştay’a temyize giden G.D.’nin talebi 2012 yılında kabul edilerek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Ancak Danıştay’da oy birliği ile alınan bu karara MEB’den itiraz geldi.
Habere göre Milli Eğitim Bakanlığı, nisan ayında kararın “karar düzeltme” yoluyla incelenerek bozulmasını talep etti. MEB Hukuk Müşaviri Harun Kaman imzasıyla hazırlanan itirazda özetle; “Soruştuma raporunda; davacı öğretmenin Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ni ihlal ettiği ve bu tutumunu sürdürdüğü belirtilerek, devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılma önerisi getirilmiştir. Görevi esnasında yönetmeliğe uymadığı soruşturma sonucu sabit olan davacının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/E-a maddesi uyarınca memurluktan çıkarma ile cezalandırılması işleminde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerden dolayı düzeltme talebimizin kabulü ile bozma kararının kaldırılarak ilk derece mahkeme kararının onanmasına karar verilmesini arz ederim.”