HRW RAPORUNDA AKP'YE AĞIR SUÇLAMA
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) Çarşamba günü yayınladığı 2015 Dünya raporu’nda Türkiye’yi sert şekilde eleştirdi.
‘Türkiye’de otoriterliğe gidiş insan haklarını yıpratıyor, yoğun baskı çözüm sürecini tehdit ediyor’ diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW) Çarşamba günü yayınladığı 2015 Dünya raporu’nda Türkiye’yi sert şekilde eleştirdi. Ünlü Amerikan medya organı Amerikanin Sesi'nden Hülya Polat'ın haberine göre, Raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin son on yılın kazanımlarının altını oydukları, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü zedeledikleri görüşüne yer verildi. Yabancı medyada çok sık yayınlanan insan hakları ihlalleri HRW'nin raporu ile daha dikkat çekici hale gelmiş oluyor.
YARGI KONTROLÜ,MEDYANIN SUSTURULMASI
HRW, hükümeti geçen yıl boyunca yargıyı yürütmenin kontroluna almak, sosyal medyayı susturmak, medya ve internet sansürünü arttırmak ve gazetecileri yargılamak için eşi görülmemiş adımlar atmakla suçladı.
Raporda şöyle denildi: “Dünya Raporu'nun baskıya verilmesinden sonra meclise sunulan güvenlik tedbirleri paketiyle polisin arama ve yakalama yetkileri arttırıldı ve göstericilere karşı ölümcül güç kullanılabileceği koşullar genişletildi. Bu tedbirlerin bazıları yasalaşırken bir bölümü hala meclisin onayını bekliyor. Bu değişiklikler büyük olasılıkla devlet görevlilerinin sivillere yönelik ihlallerinin cezasız kalması uygulamasını daha da kötüleştirecek.
FUTBOL TARAFTARLARINA "DARBE GİRİŞİMİ SUÇLAMASI"
Hükümetin gösterilere ve eleştiriye tahammülsüzlüğüne bir örnek, 2013'te İstanbul'un merkezindeki Gezi Parkı'nın imara açılmasına karşı yapılan protestolara katılan bir futbol taraftar grubunun üyelerinin 2014'te darbe girişimi suçlamasıyla yargılanmaları oldu.”
Yıl boyunca hükümetin yolsuzlukları veya tahammülsüzlüğüyle ilgili yaptıkları eleştirel açıklamalar yüzünden kamu görevlilerine “hakaret ettikleri” gerekçesiyle kovuşturmaya uğrayan kişilerin sayısında bir artış oldu ve bazı durumlarda kişiler “hakaret” suçlamasıyla tutuklandı.
DEVLET GÖREVLİLERİNİN 1990 LARDAN BU GÜNE HAK İHLALLERİ
Dünya Raporu'nda Türkiye'nin Suriye'den gelen 1,6 milyonu aşkın kişi dahil olmak üzere mülteci ve sığınmacılara yaklaşımı, devlet görevlilerinden 1990'lardan bugüne kadar gerçekleştirdikleri insan hakları ihlalleri için hesap sorulmaması ve Türkiye'nin dış politikasının insan hakları boyutu da inceleniyor.
TÜRKİYE SAMİMİ BİR TAAHHÜTTE BULUNMUYOR
Emma Sinclair-Webb, “Çözüm süreci Türkiye'nin insan hakları konusunda gelecekteki ilerlemesi için kilit öneme sahiptir. Ancak, Türkiye'deki herkes için insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü korumak için samimi bir taahhütte bulunmadığı sürece hükümetin barış için çabalarının başarıya ulaşması mümkün görünmüyor” dedi.
Kaynak: