HDP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI KİM OLACAK
HDP'de yönetim değişti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2. Olağanüstü Kongresi, Ankara'da gerçekleşti.
HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün yerine Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçilirken, Kürkçü HDP Onursal Eş Başkanı oldu.
Kongrede yapılan konuşmalarda, "HDP'nin sadece Kürtlerin değil, tüm ezilen kesimlerin ve Türkiye emekçilerinin sesi olacağı" vurgulandı.
İmralı cezaevinde hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan da kongreye bir mesaj gönderdi.
"Demokratik Cumhuriyet, Ortak Vatan, Demokratik Ulus" pankartının asıldığı kongre salonuna Türk bayrağı getirilirken iki kez, "Türkiye Cumhuriyeti bayrağını asmak yasal bir zorunluluktur. Bu konuda duyarlı olmanızı rica ediyoruz" uyarısı yapıldı.
Kongrenin gerçekleştiği Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda Soma'da ve Şırnak'ta yaşamını yitiren maden işçileri anısına kürsü ve tribünlere işçi baretleri kondu.
'Sıra, halkın kendi sözünü söyleyeceği partilerde'
Görevini Demirtaş'a devreden Ertuğrul Kürkçü, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, "Çatışmasızlık ortamının farklı halklardan emekçilerin birbirine yakınlaşmasının önünü açtığını" belirtti.
Kürkçü, "Bize, Türkiye partisi öğütleyenlerin Türkiye partisi olduğundan kuşku duymadıkları CHP ve MHP'den çok daha etkin bir biçimde bir ülke partisi olduğumuzu, ülke çapında faaliyet gösteren bir parti olduğumuzu göreceksiniz" dedi.
Sebahat Tuncel de konuşmasında düzen partilerinin sonuna gelindiğini belirtti ve "artık sıranın halkın kendi sözünü söyleyeceği partilerde olduğunu" ifade etti.
Tuncel ayrıca HDP'nin halkın kendi sözünü söyleyebileceği tek parti olduğunu vurguladı.
Öcalan'dan mesaj
PKK lideri Abdullah Öcalan da mesajında, "Kendilerine dayatılan her türlü milliyetçiliğe ve ayrılıkçılığa Kürt özgürlük hareketinin bütün bileşenleri olarak HDP'yi birlik arayışlarının sonucu olarak gördüklerini" ifade etti.
"HDP, ortak pratik politikayı TBMM içinde ve dışında resmi olarak üstlenirken, muazzam bir sinerjiye yol açacaktır" diyen Öcalan mesajında, "Türkiye'de artık tutacak dikişi kalmayan baştan itibaren kurumsal faşizm ile malul ulus-devlet aşılırken, alternatif model olarak demokratik ulus, demokratik cumhuriyet ve ortak vatan paradigmasını her türlü tekçi anlayışlara karşı sahiplenmek, yeniden yapılanmaya bu espri ile gitmek, HDP'yi daha işlevsel ve tarihi kılacaktır " ifadelerini kullandı.
EMEP, yeni HDP'de yer almıyor
Öte yandan HDP'nin ikinci büyük bileşeni Emek Partisi (EMEP), yeni HDP'de yer almadı. EMEP'liler kongreye temsili düzeyde katıldı.
Kongrede yer alan İstanbul milletvekili ve eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in HDP içinde kalacağı belirtiliyor.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin topluca HDP'ye katılması EMEP tarafından eleştiriliyordu.
EMEP'ten geçen hafta yapılan açıklamada, HDP'nin bir "ittifak cephesi" olarak kalması yönünde görüşlerini bildirdikleri anımsatılmış ancak "yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığı" belirtilmişti.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) içerisinde kalacakları, HDK'nin bir ittifak platformu olarak güçlendirilmesi için çalışma yürütüleceğinin kaydedildiği açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı seçimine HDK ve HDP'nin emek ve demokrasi güçlerinin daha geniş birliğini sağlayacak ortak bir aday etrafında girilmesi konusundaki ortak çalışmalarımız devam edecektir" denilmişti.
HDP'nin, Cumhurbaşkanı adayını haftaya açıklaması bekleniyor.
Kaynak: