GÖKÇEADA'DA SİNTİNE İSYANI

GÖKÇEADA'DA SİNTİNE İSYANI

Gökçeada'da halk ayaklandı

ÇANAKKALE'nin Gökçeada İlçesi'nde kurulması planlanan Sintine Depolama Tesisi, geçim kaynağı organik tarım ve turizm olan ada halkını isyan ettirdi. Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, İdare Mahkemesi'ne iptal davası açmaya hazırlanırken, CHP'li Milletvekili Serdar Soydan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi.

Gökçeada Kuzu Limanı'nda mülkiyeti İlçe Özel İdaresi'ne ait taş ocağı, mahkeme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri devredildi. Ancak Sintine Depolama Tesisi kurmak isteyen şirket, mülkiyet Özel İdare'deyken gerekli başvuruları yapıp, izinlerini aldı. Mülkiyet sahibi Özel İdare ve dönemin AK Partili Belediyesi de, yüzde 15'er kar ortaklığıyla, tesisi yapması ve işletmesi için Marinpak şirketiyle anlaştı.

Daha sonra mahkeme kararıyla mülkiyet Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne geçince, şirketin aldığı tüm izinler ve anlaşmalar iptal oldu. Ancak iddiaya göre şirket hızla Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile anlaştı. Aynı evraklar ve prosedür ile izinleri tekrar aldı. Süreç işlemeye devam etti. 30 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığını kazanan MHP'li Ünal Çetin ise, Bakanlık'tan gelen "Müjde, projeniz onaylandı" telefonuyla durumdan haberdar oldu. Başkan Çetin, "Ekonomik olarak zor durumda olsak da biz bu işin içinde olmak istemiyoruz" dedi.

KENT KONSEYİ İPTAL DAVASI AÇIYOR

Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sintine depolama tesisinin adaya fayda getireceğine inanmadıklarını söyledi. Çanakkale Kepez Limanı'nda bir sintine tesisi varken Gökçeada'ya yeni bir sintine tesisinin yapılmasının ada turizmine ve organik tarıma zarar vereceğini belirten Aylı, "Gökçeada, Cittaslow (Sakin Şehir) ilan edilmiş bir yer. Bu uluslararası üyeliğine zarar verir, hatta iptal sebebidir. Kuzu Limanı'nda çok güzel bir halk plajımız var. İmar planlarında bu bölgede turizm tesis alanları mevcuttur. Kuzu Limanı, ada girişinde yer almaktadır. Hemen arkasında Türkiye'nin ilk ve tek Sualtı Milli Parkı var. Ayrıca Başbakanlık Özelleştirme İdaresi, Kuzu Limanı'nın yat limanı ve marina olması için ihaleye çıktı. Tüm bu sebeplerden dolayı sintine depolama tesisi yapılmamalı. Kent Konseyi olarak buna engel olmak için önümüzdeki hafta hukuki süreç başlatıyoruz. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açacağız. Ayrıca burası birinci derece SİT alanıdır. ÇED süreci de kamuoyundan gizlemiştir. Bu konuda da ihmali olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

HERKESİN YAŞAYABİLECEĞİ YER OLARAK KALMALI

Gökçeada Çevre ve Kültürü Koruma Derneği Başkanı Nadire Çıplak, sintine depolama tesisisin yapılmasının Ada'nın bitmesi anlamına geldiğini söyledi. Gökçeada'nın Kuzu Limanı'ndan başka giriş çıkış noktası bulunmadığını belirten Çıplak, "İnsanlar adaya iner inmez kötü bir görüntü ve kokuyla karşılaşacak. Ada, organik tarım ve turizm ile geçinen bir yer. Üstelik uluslararası alanda 'Sakin Ada' ilan etti. Bunların hiçbir değeri kalmayacak. Böyle bir görüntünün ve kokunun içine kim gelir ki. Oysa Ada sonsuza kadar herkesin yaşayabileceği temiz bir yer olarak kalmalı. Ayrıca Ada deprem bölgesinde. Tesisin yapılacağı yer ise taş ocağı ve kayaç bir yer. Mayıs ayındaki depremde taşlar yuvarlanıp aşağıya düştü. Yeni bir depremde sintine tesisi büyük bir çevre felaketine yol açabilir" dedi.

CHP'Lİ VEKİLDEN SORU ÖNERGESİ

CHP'li Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, sintine depolama tesisiyle ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırılması için soru önergesi verdi. Milletvekili Soydan, 22 Eylül 1923'te Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Cumhuriyetine bağlanan Gökçeada'nın, 285.5 kilometrekare yüzölçümüne, 95 kilometrelik kıyı şeridi uzunluğuna sahip olduğunu, yerleşik nüfusunun bugün için 8 bin 830, yaz aylarında 20-25 binlere ulaşan ulaştığını hatırlattı. Adada yaklaşık bin 500 hektar ekilebilir arazi, bin 900 hektar bağlık, 4 bin hektar mera, 8 bin hektar ormanlık arazi, karışık olarak toplam ise 20 bin hektar alan bulunduğunu ifade eden Soydan, "Kullanılamayan arazi yüzde 30'dur ve bu duruma göre Gökçeada'da kullanılabilir arazi Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Adada 5 gölet bulunmakta ve su kaynakları açısından Ege'nin en zengin adasıdır. Gökçeada'ya yapılması planlanan ve bir önceki belediye başkanı döneminde onay verilen sintine depolama tesisinin yaratacağı çevresel olumsuzluklar ada halkını ciddi şekilde tedirgin etmektedir" diyerek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Bu doğrultuda, Gökçeada'ya sintine depolama tesisi kurulmasına izin verilmiş midir, verildi ise hangi tarihte, kim tarafından izin verilmiştir? Sintine tesisi hangi şirket veya şirketler tarafından ne zaman kurulacaktır? Kurulacak sintine depolama tesisinin Gökçeada'ya ve bölgedeki eşsiz coğrafyaya vereceği çevresel zararları engellemek için gerekli tedbirler alınmış mıdır, alındı ise hangi tedbirler ne zaman alınmıştır veya alınacaktır? Gökçeada'ya kurulacak sintine depolama tesisi konusunda ada halkımız bilgilendirilmiş midir, burada yaşayanların görüş ve önerileri alınmış mıdır? Sintine depolama tesisinin yaratacağı geri dönüşümü mümkün olmayan çevresel sorunların ve ada halkının tarım ve turizm gelirlerinden uğrayacakları zararların oluşmasını nasıl önleyeceksiniz?"

 

Kaynak:Haber Kaynağı