Gezi İddianamesi Kabul Gördü: İşte O Suçlamalar

Gezi İddianamesi Kabul Gördü: İşte O Suçlamalar

255 sanıklı "Gezi parkı olayları" iddianamesi mahkemece kabul edildi. İddianamede cami içindeki kamera görüntülerinin çözünürlüğünün düşük olduğu, Foto Film Şubesindeki iyileştirme çabalarına rağmen Bezmi Alem Valide Sultan Cami'nde bulunan sanıklardan E.

 İstanbul’da Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede 7'si yabancı uyruklu 255 sanık bulunuyor. 

Mahkemenin 15 günlük inceleme süresine 1 gün kala kabul ettiği iddianamede sanıkların "2911 Sayılı Toplantı ve gösteri yürüşleri kanuna muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme",kamu görevini usulsüz üstlenme ve kamu malına zarar verme" "Özel kiyafetleri usulsuz kullanma", "sucluyu kayirma" "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve " hirsizlik" suçlarını işledikleri iddia ediliyor. 

İstenen hapis cezaları ise 1 yıl ile 11 buçuk yıl arasında.

SAVCILIK CAMİDEKİ ŞÜPHELİNİN NE İÇTİĞİNİN BELİRLENEMEDİĞİNİ BİLDİRDİ.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşmanın Mayıs ayının ilk haftasında 5 güne yayılmasına karar verdi. 

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, başlangıcında ‘Taksim Yayalaştırma Projesi’ kapsamındaki yol çalışmaları sırasında Taksim Gezi Parkı’ndaki bazı ağaçların sökülmesi nedeniyle Taksim Dayanışma Platformu isimli oluşum ile birlikte bazı sivil toplum kuruluşları ve bu arada yasadışı örgütler tarafından eylemler düzenlenmeye başlandığı, ancak ilerleyen süreçte hukuki hak arama yolları dışına çıkarak yasa ve hukuk dışı nitelik kazanmaya, Gezi Parkı’nı işgal, kolluk görevlilerine direnme ve saldırı, çok sayıda kişinin yaralanması, kamu ve özel mallara zarar verme niteliği almaya, toplum huzurunu ve barışını olumsuz yönde etkileyemeye başladığı ifade edildi. 

DOKTOR ÜNİFORMASI OLAN KİŞİLER

İddianamede 16 Haziran günü Taksim Ramada Otel önünde eylemci bir grubun taşkınlık yaparak kolluk görevlilerine taş attıkları, otelin giriş katında usulsüz ve revir kurdukları anlatıldı. Otele giren kolluk kuvvetlerinin, üzerlerinde doktor üniforması bulunan kişileri yakaladıkları, yapılan araştırmada şüphelilerin temin ettikleri ilaçlarla yaralanan eylemcilere sağlık yardımı yaptıklarının anlaşıldığı, doktorluk mesleğine ait üniformaları yetkileri ve sıfatları olmadan alenen başkalarını yanıltıcı şekilde kullandıklarını, usulsüz olarak kamu görevini üstlendikleri ileri sürüldü. 

CAMİDE 2 GÜN ÜST ÜSTE YAŞANANLAR

İddianamede, 31 mayıs günü Gezi Olayları’nın devamında eylemcilerin Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’ne girmek istedikleri, cami müezzini Fuat Yıldırım'ın grubun içeri girmesine engel olmaya çalıştığı, Yıldırım ve caminin güvenlik görevlisinin kırılan kapının arkasına kalaslar koyarak eylemcilerin içeriye girmesini engelledikleri ifade edildi. 

Ertesi gün eylemcilerin, cami kapısının açık olmasından faydalanarak içeri girdikleri , camideki ayakkabılıkları ters çevirerek tezgah gibi kullanmaya çalıştıkları, motosikletli kişilerin camiye sürekli ilaç taşıdıkları, tıbbi atık ve içeride yiyecek içecek artıkları ile içerinin kirletildiği, cami içine zarar verildiği, cami içindeki güvenlik kameraları ile minber kısmında Arapça yazılar bulunan perdelerden bir kısmını çaldıkları, daha sonra polisin yaptığı incelemede, pencere önünde içi boş ezilmiş halde bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, söndürülmüş sigara izmaritleri bulunduğu, eylemcilerin camininin dışına da zarar verdikleri kaydedildi.

"İBADETHANEYİ KİRLETMEK SURETİYLE ZARAR VERME" SUÇLAMASI

Şüphelilerden S. Y. ve , E. Y. D.nin cami içinde yaralılara müdahale ederken E.Ö' nün elindeki kutudaki içerken görüldüğü,(güvenlik kamerası kaydı) , D.Y.'nin facebook üzerinden “Arkadaşlar Dolmabahçe’de yoğun saldırı var, oraya ulaşamadığımızdan reviri Dolmabahçe Camii içine kurduk, malzeme ihtiyaçları var, özellikle ilk yardım, ventolin ve talcid yiyecek içecek getirirseniz de süper olur" şeklinde mesaj yazdığının dikkat çekildiği iddianamede;
“4 şüphelinin de dini inanışı benimseyen toplum kesimlerini tahkir etmek maksadı ile ibadethane olan ve herkes için geçerli belirli giriş kuralları bulunan camiye zor durumda kalarak ayakkabılarıyla girdikler kabul edilse dahi sonrasında ayakkabılar ile gezinmeye devam ettikleri... " denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı