ERDOĞAN'A YURTDIŞINDA SANDIK ŞOKU!

ERDOĞAN'A YURTDIŞINDA SANDIK ŞOKU!

Erdoğan'a ilk şok gurbetçilerden geldi.

Yurt dışında yaşayan 2 milyon 700 bin Türk seçmen arasından sadece 248 bin 287 kişi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanmak için başvurdu. Yapılan düzenlemeyle randevu almayanlar oy kullanamıyor, diğer zorluklardan dolayı da kimse oy kullanmak istemiyor. Yani Erdoğan'ın yurtdışından beklediği oyları alması artık mümkün değil.

Almanya ve Avrupa’dan büyük oy bekleyen ve “Yüzde 60 -70′i bizim” diyerek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en az 1.5 milyon oy hesap eden Recep Tayyip Erdoğan’a ilk şok gurbetçilerden geldi.

Sözcü'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme randevusu alan yurt dışındaki Türk sayısı 248 bin 287′de kaldı. Bu rakama ikinci tur için randevu alanlar da dahil.

Yurt dışında 2 milyon 722 bin seçmen varken, randevu onda biri bile değil. Gümrüklerde kullanılacak oylarla birlikte en fazla 400- 500 bin oya ulaşılacağı sanılıyor.

EN AZ YÜZDE 3 KATKI BEKLİYORDU

Bu da, yurt dışında gelecek oylarla, Türkiye’deki oylarını ortalama yüzde 3 oranında artırmayı planlayan Tayyip Erdoğan’ın planlarını bozmuş durumda. CHP Avrupa Birlikleri’nin, seçimler öncesi girişilen “Paralel Platform”la bölme hareketine rağmen, dik durması; sandığa adam taşımak için sürekli çalışması, sandığın eğilimini de değiştirebilecek.

Yurt dışında ve özellikle başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki Türkler, randevu alamasa da, sandığa gidebiliyor. Ancak sandıklar, Türkler’in yoğun olduğu her yerde bulunmadığından, oy kullanmak için bir de özel işlem gerektiğinden, ilginin büyük olması beklenmiyor.

Gümrük kapılarında her seçimde ortalama kullanılan oyların bu yıl biraz daha artması ve 150- 300 bin arasında olması bekleniyor.

KATILIMIN AZLIĞININ NEDENLERİ

Seçimlere katılımın bu kadar az olmasının nedenlerinden en önemlisi, seçmene bilgi mektuplarının gönderilmemesi, kaydolma ve randevu alma sıkıntısı…

Özellikle birinci ve ikinci kuşak, tümü internet üzerinden yapılması gereken bu işlemler yüzünden sandıktan soğumuş durumda.

Gümrük kapıları ve seçim merkezlerine randevusuz gidenlerle oy verecek kişi sayısının 500 bini zor bulacağı sanılıyor. İlginin düşüklüğünün en büyük nedeni seçmen kağıdının gönderilmemesi, sandıkların uzakta olması, adres beyan ve randevu alma zorunluluğu.

Bir diğer neden de Tayyip Erdoğan’ın, tepki toplayan yurt dışı mitingleri. Vatandaş, Erdoğan’ın Avrupa’da bağırıp çağırarak kendilerini zor duruma düşürdüğü inancında. Toplam seçmenin yüzde 5′i oranındaki yurt dışı oyları, gümrüklerle birlikte yüzde 1′i ancak bulacak.

YIĞMA MİTİNGLER TERS TEPTİ

1.3 milyon Türk seçmenin bulunduğu Almanya’da da seçimlere ilgi çok çok az. Erdoğan’ın, Almanya, Avusturya ve Fransa’da yaptığı yığma mitingler, bağırıp çağırarak buradaki vatandaşı yaşadığı ülkeler nezdinde zor durumda bıraktığı için ters tepmiş görünüyor. Bu tabloyla yurt dışı oylarından Ekmeleddin İhsanoğlu’nun birinci çıkma ihtimali bile belirdi.

Seçmenin mesajı: İkinci tura kalmaz

Yurt dışında sandığa ilginin azlığı, toplam seçmen sayısı ile randevu alanları karşılaştırınca iyice ortaya çıkıyor. İkinci tura ilgi oldukça düşük. Bu da, seçmenin “İkinci tura kalmaz” diye düşündüğünü ortaya koyuyor.

141 bin seçmenin bulunduğu Berlin’de ilk tur için 7547, ikinci tur için 2901 kişi randevu aldı.

En çok seçmenin bulunduğu Düsseldorf- Köln Başkonsolosluğu bölgesinde 256 bin kişiden birinci tur için 19800, ikinci tur için 6829 kişi sandığa gidecek.

222 bin seçmenin kayıtlı olduğu Karlsruhe-Stuttgart bölgesinden 16712 kişi birinci tur, 5360 kişi ise ikinci tur için randevu aldı.

215 bin seçmenin olduğu Essen-Münster bölgesinde 14033 kişi birinci tur, 4924 kişi ikinci tur randevusu aldı.

Frankfurt -Mainz bölgesindeki 188 bin kişiden ilk turda 13044 kişi, ikinci turda ise 4602 kişi randevu aldı.

181 bin seçmenin olduğu Hannover- Hamburg bölgesinde 8991 kişi ilk tur, 2593 kişi ise ikinci tur için randevu aldı.

174 bin seçmenin olduğu Münih-Nürnberg bölgesinden randevu alanlar ilk turda 11965, ikinci turda 3578 oldu.

tweet-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı