ERDOĞAN'A KOLOMBİYA'DA GALATASARAY EFSANESİ SÜRPRİZİ

ERDOĞAN'A KOLOMBİYA'DA GALATASARAY EFSANESİ SÜRPRİZİ

Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ifade etti. Erdoğan'a Galatasaray'ın efsane oyuncusuyla yapılan sürpriz dikkat çekti.

Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ifade etti. Küresel ekonomik düzenin sorunlarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın bir bölgesinin sınırsızca tükettiği, diğer bir bölgenin ise açlıkla pençeleştiği manzara, dünyamız için sürdürülebilir değildir. Dayanışma, paylaşma, adalet ve hakkaniyet gibi kavramları küresel sisteme ve ekonomiye yansıtamazsak, sonraki krizler çok daha ağır olur” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon ile birlikte Bogota’da düzenlenen Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na katıldı.

OSMANLI'DAN BERİ

İş forumunda yaptığı konuşmasında Türkiye'nin Latin Amerika bölgesiyle ilişkilerinin yeni olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osmanlı döneminden beri, 100 yılı aşkın süredir, bu bölgeyle diplomatik münasebet içinde bulunulduğunu ancak yakın zamana kadar bu ilişkilerin olması gerektiği düzeye ulaşamadığının da bir gerçek olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Bogota Büyükelçiliği’nin 2010 yılında, Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin ise 2011 yılında açılmasıyla ülkeler arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu gelişmeyi, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi de geliştirme yönündeki irademizin somut bir nişanesi olarak görüyorum. 2011 yılında Kolombiya’dan ülkemize devlet başkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen tarihî ziyaret, ilişkilerimize çok farklı bir ivme kazandırdı. Cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyaretimizle biz de ilişkilerimizin daha da ilerletilmesi konusunda sahip olduğumuz siyasi iradeyi teyit etmiş oluyoruz” dedi.

“EKONOMİK VE TİCARİ İŞ BİRLİĞİMİZİN İLERLETİLMESİNE ÖZEL ÖNEM ATFEDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Kolombiya arasındaki uzun mesafeye rağmen karşılıklı anlayış ve muhabbet sayesinde ilişkilerin her geçen gün arttığına ve güçlendiğine işaret ederek, “Kahve sevgisi ile futbol heyecanının her iki ülke halkının günlük hayatının ayrılmaz parçası olduğunu biliyoruz. Biliyorsunuz Mondragon, Galatasaray’da 6 yıl oynadı, bugün sürpriz yaptı değerli dostum, Mondragon'ı aldı getirdi fotoğraflarımı çektirdik. Bu sevgiler ülkeler arasındaki bağları çok güçlü hale getirdi. Hele hele kahve olunca... Bizde bir söz var değerli dostum Santos, 'bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır', dolayısıyla fincanların sayısı çok, hatırı da baya uzuyor. Unutmak artık mümkün değil. Bu bakımdan aramızdaki bağlar ilişkiler bir muhabbet zinciri olarak geleceğe farklı şekilde yürüyor. Siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazede verimli çalışmalar yürüteceğimize inanıyorum. Kısa sürede sağladığımız bu ilerleme, önümüzdeki dönemdeki girişimler için bize ümit veriyor, yol gösteriyor. Bugün ikili, heyetlerarası görüşmelerimiz, daha sonra adeta bir çalışma yemeği şekilde devam eden görüşmelerimiz, aramızdaki ilişkilerin ne denli sağlam zeminde yürüdüğünün ifadesidir. Bu çerçevede, ekonomik ve ticari alandaki iş birliğimizin ilerletilmesine özel önem atfediyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE İLE KOLOMBİYA, BÜYÜK BİR DİNAMİZM VE POTANSİYELE SAHİP”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'nın, Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki yaklaşık 1,4 milyarı doları bulan ticaret hacmini yeterli bulmayıp, bu rakamı 2023'e kadar 5 milyar dolara çıkarma kararı aldıklarını söyledi. Ekonomik ilişkileri de ilişkilerin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır şekilde yükseltmek gerektiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyük bir dinamizm ve potansiyeli bünyesinde barındıran Türkiye ve Kolombiya’nın, büyüme hızlarını ve yükselen uluslararası profillerini ikili ilişkilere yansıtacak güce de sahip olduğunu düşünüyorum" dedi.

“TÜRKİYE, SON 12 YILDA ADETA BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZDI”

Kolombiya'nın, dinamik nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan konumuyla son 12 yılda adeta bir başarı hikâyesi yazdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılda Türkiye'de yapılan bölünmüş yol, havaalanı, hızlı tren, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı, Marmaray, İstanbul-İzmir otoyolu gibi yatırımlara işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bunların hepsi güvene dayalı, güvene dayalı olmanın yanında da istikrarı arkasından getiriyor. Eğer siz girişimciye, yatırımcıya o güveni verirseniz girişimci yatırımcı gelip bu yatırımları yapıyor" dedi.

“TÜRKİYE, ALTYAPI VE ÜSTYAPI YATIRIMLARINDAKİ DENEYİMLERİNİ KOLOMBİYA İLE PAYLAŞABİLİR”

Kolombiya ile Türkiye arasında müşterek yapılabilecek inşaat sektöründe ciddi adımlar olduğuna inandığını ve heyetinde Türk Müteahhitler Birliği Başkanı’nın da bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin altyapı, üstyapı yatırımlarında, konut yatırımlarında deneyimlerini Kolombiya ile paylaşabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da devletin yaptığı 50 metrekarelik konutların daha büyüğünü Türkiye'de, sosyal devlet anlayışıyla kar etmeyecek şekilde yaptıklarını belirterek, "Şehirleşme kararlılığında, çevre düzenlemesinde, kentsel değişim ve dönüşümün önemi büyük. Bu konuyla ilgili olarak bizler yoğun çalışma içindeyiz. Çünkü kaçak yapıların, gecekonduların olmadığı bir Türkiye'yi inşa etmek durumundayız, 12 yılda 650 bin konutu sadece TOKİ olarak yaptık, bitirdik ama müteahhitler de kendileri orta gelir ve orta gelir grubunun üstüne bu tür konutları yapıyorlar. 2003-2013 yılları arasında ortalama yüzde 5 büyüme oranını yakaladık. 2023 yılı için çok büyük hedefleri olan Türkiye'nin doğal kaynaklara olan ihtiyacı giderek artıyor. Bizim petrolümüz yok, orada ciddi sıkıntımız var, biz petrolü ithal ediyoruz, doğalgazı ithal ediyoruz. Biz cari açıkta baya sıkıntılar yaşadık, bizim sanayi noktasında yaptığımız yatırımlarla ayakta durmamız lazım. Sanayide de ülkemiz her geçen gün daha da güçlü şekilde geleceğe yürüyor. Kolombiya bizim ihtiyacımız olan kaynaklara, petrol noktasında söylüyorum sahip bir ülke. Bu karşılıklı ihtiyaç-imkân ilişkisini işbirliğimiz açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyorum. İş adamlarımızı bu mümbit zemini, bu uygun ortamı en güzel şekilde değerlendirmeye davet ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya ile 2002'de 12,5 milyon dolar olan ticaretin, 2014'te yaklaşık 1,4 milyar dolara çıktığını kaydetti. Ticaretin bire 100 büyüdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin 2023'te 5 milyar doları yakalayabileceğini söyledi. Bunu iş adamlarının yapacağını ifade eden Erdoğan, "Biz önünüzü açacağız sizler de buradan yürüyeceksiniz. Artık dünya büyük değil dünya artık çok küçüldü ve küçülen dünyada karşılıklı yatırımlar, birlikte yatırımlar veya üçüncü ülkelerde yatırımları yapabilecek güce ve imkâna sahipsiniz" diye konuştu.

“YATIRIMCILARIMIZIN KOLOMBİYA’DAKİ ÇALIŞMALARI BİZİ GURURLANDIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracat-ithalat dengesini de sağlayacak şekilde dış ticaret rakamlarının çok daha ileriye taşınması gerektiğine işaret ederek, yatırım ilişkilerin de arzu edilen seviyede olmadığını belirtti. Türkiye’de hiçbir Kolombiya yatırımı olmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’da faaliyet gösteren 3 Türk firmasının ise 220 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirdiği söyledi. Bu yatırımların petrol ve madencilik alanlarında yoğunlaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, en büyük yatırımcının kısa bir süre önce maden işletmeye başladığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TPIC'nin 2008'den bu yana Kolombiya milli petrol şirketi Ecopetrol ile ortak yatırım yürüttüğünü anlatarak şunları söyledi: "Yatırımcılarımızın Kolombiya’daki çalışmaları bizi cesaretlendiriyor, gururlandırıyor. Bu örneklerin sayısını mutlaka çoğaltmak gerekir diye düşünüyorum. Kolombiyalı yatırımcıları da Türkiye’ye bekliyoruz. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum. Yani dünyanın her yerinde olduğu gibi, burada da yatırımcı için sağlam bir hukuki zeminin olduğunu görüyorum. Bu bakımdan iş çevrelerinin ihtiyaç duyduğu hukuki bu altyapıdan istifadeyle bu yatırımları süratle geliştirmenin çok çok önemli olduğuna inanıyorum."

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Ziyareti sırasında, 7 anlaşma imzalandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014'te Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması’nın imzalanmasının da bu bakımdan önemli bir adım olduğuna belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması müzakerelerini de bir an önce tamamlaması gerektiğini ancak gündemlerindeki en önemli maddenin Serbest Ticaret Anlaşması’nın sonuçlandırılması olması gerektiğinin altını çizdi. Kolombiya ile akdedilecek bir Serbest Ticaret Anlaşması'nın hem ticaret hacminin artmasına hem de daha dengeli bir yapıya kavuşmasına imkân vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret ve karşılıklı temasların yoğunlaşmasının da yeni yatırım ve ekonomik işbirliği imkanlarını beraberinde getireceğini anlattı. Anlaşmanın sonuçlandırılması bakımından büyük önem taşıyan ürün taviz listeleri konusunda henüz bir mutabakat olamadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda Kolombiya iş çevrelerinde bazı tereddütler olduğu anlaşılıyor. Özel sektörlerimiz arasındaki temaslar ki ben bu akşam burada atılan imzaları çok çok önemsiyorum. Bu imzaların takipçisi olmalıyız ve sektörel bazda diyaloğun geliştirilmesi bu tür kaygıların azaltılmasını sağlayabilir" dedi.

“KOLOMBİYA İLE İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELERİ İÇİN İŞ ADAMLARIMIZA HER TÜRLÜ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAĞIZ”

Serbest Ticaret Anlaşması’nın pürüzler giderilerek bir an önce sonuçlandırılmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin yasal zeminini güçlendirmek ve diyaloğun geliştirilmesi için atılacak her adımın önemli olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha üst seviyelere taşınması konusunda işadamlarının yolunu açacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "İş adamlarımız arasındaki temasları sürekli canlı tutacak mekanizmalara ihtiyacımız vardır. Biz, Kolombiya ile iş birliğini geliştirmeleri amacıyla iş adamlarımıza gereken her türlü kolaylığı sağlayacağız. Bu çerçevede, DEİK Türkiye-Kolombiya İş Konseyi'nin Türkiye kanadı oluşturuldu. Kolombiya kanadının da oluştuğunu görüyorum ve bu akşam imzalar atıldı. Bu konseyin faaliyetlerinin aktif bir şekilde yürütülmesi yönünde bir mutabakatın oluşması, özel sektör temaslarına ivme kazandıracaktır."

“ZENGİN İLE YOKSUL ARASINDAKİ UÇURUMUN DERİNLEŞMESİ, DÜNYANIN GELECEĞİ ADINA CİDDİ BİR RİSKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonominin bir süredir çok sıkıntılı bir dönemden ve çok zor bir sınavdan geçtiğini dile getirerek, Batı'daki finans çevrelerinde başlayan krizin, kısa sürede tüm dünyayı sardığını vurguladı. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi durumundaki bir Türkiye'nin, kriz sonrası tedbirler konusunda her platformda uyarılarını yaptığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz küreselleşmenin, zengin ile yoksul arasındaki uçurumu sürekli derinleştirecek şekilde sürmesinin, dünyanın geleceği adına çok ciddi bir risk olduğunu söylüyoruz. Göreve geldiğimizde 12 yıl önce dünyadaki en az gelişmiş ülkelere, yani fakirlere verdiğimiz destek donörler toplantısının tamamında 45 milyon dolardı, şu anda bizim donörler toplantısında en az gelişmiş ülkelere verdiğimiz destek 4,5 milyar dolara çıktı. Bunu insani ve vicdani bir görev telakki ederek bu destekleri verdik, veriyoruz. Bilgiyle, sermayeyle, mal ve hizmetlerle birlikte refahın da küreselleşmesi şarttır. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Santos ile onun ortaya koyduğu bu güçlü iradeyle hakikaten Latin Amerika ülkeleri arasındaki bir sıçramayı izliyorum, bunu takip ediyorum. İnanıyorum ki dayanışmamız yapacağımız müşterek adımlar çok daha farklı bir sesi getirecektir. Dünyanın bir bölgesinin sınırsız şekilde tükettiği, diğer bir bölgenin ise açlıkla pençeleştiği manzara, dünyamız için sürdürülebilir değildir. Dayanışma, paylaşma, adalet, hakkaniyet gibi kavramları küresel sisteme, küresel ekonomiye yansıtamazsak, sonraki krizlerin çok daha ağır olması kaçınılmazdır. Biz, bu tezden yola çıkarak ülkeler arasındaki dayanışmanın daha da yoğunlaştırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

“DÜNYANIN NERESİNDE MAĞDUR VE MAZLUM VARSA BİZ HEPSİNİN YANINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 12 yıldır, bu anlayışla dünyanın tamamını kucaklayan, tamamıyla iletişim ve iş birliğini artırmayı çalışan bir politika izlediğini belirterek, "Dünyanın neresinde mağdur, mazlum, kendisine uzanacak yardım eli bekleyen bir toplum varsa, hepsinin yanındayız. Kimsenin diline, dinine, rengine, inancına bakmadan yardımcı olmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Sesinin ulaştığı her yere de bu mesajları götürdüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, aktif dış politikanın yanında, ekonomide gerçekleştirilen reformların, Türkiye’yi uluslararası şoklara karşı dayanıklı hale getirdiğine söyledi.

Türkiye'nin 12 yılda gösterdiği ekonomik büyüme sayesinde dünyanın ilgi odağı haline geldiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, mal ticaretinin yanı sıra hizmet sektöründe de önemli gelişmeler kaydedildiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle dünya çapında projeler üstlenen müteahhitlik firmalarının her birinin artık birer global markaya dönüştüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 100’ün üzerinde ülkede, 300 milyar dolar değerinde 7 bin 683 projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi.

Amerika kıtasında üstlenilen toplam taahhüt miktarının 1,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarınca Kolombiya’da üstlenilen 2,3 milyon dolar değerinde sadece 1 proje bulunduğunu, bunun da İpiales şehrindeki teleferik projesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk firmaları Kolombiya’daki altyapı projelerini üstlenecek ve başarıyla bitirecek kapasitededir. Kolombiya’da gerçekleştirilmesi tasarlanan büyük konut projelerinde yer almaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek isterim. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın 2015 yılı içinde gerçekleştirilmesi, atılacak somut adımların belirlenmesi açısından yararlı olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, ziyaretin iki ülke için milat olmasını temennisi ile tamamladı.

DEVLET BAŞKANI SANTOS: “TÜRK İŞ ADAMLARINI KOLOMBİYA’DA YATIRIMA DAVET EDİYORUZ”

Kolombiya Devlet Başkanı Santos da konuşmasında hükümetler olarak iş adamlarının yolunu açmak durumunda olduklarını belirterek, Kolombiya'nın ekonomisini geliştirmek ve güçlendirmek için çok çaba harcadıklarını, başarılı reformlar gerçekleştirdiklerini ve bu sayede özerk bir ekonomi, güvene dayalı büyüyen bir ekonomiye sahip bulunduklarını söyledi. Türk iş adamlarını Kolombiya'da yatırıma davet eden Devlet Başkanı Santos, inşaat sektöründe Türk firmalarının yapacakları çok iş olduğuna inandığını dile getirdi.

Türkiye-Kolombiya İş Forumu’nun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretinin ikinci durağı olan Küba’ya hareket etti.

Kaynak:Haber Kaynağı