Erdoğan'a İngiltere'den Katar desteği şaşırttı
Erdoğan politikalarına ağır eleştirileri ile bilinen ünlü İngiliz gazetesi Katar politikasına destek verdi.
Dünya Ortadoğu'da giderek derinleşen Katar krizi ve Türkiye'nin bu krizdeki yerini tartışıyor. Avrupa ve Nato üyesi ülkelerde Erdoğan'ın Katar krizine karşı aldığı tavır konusunda 2 farklı görüş oluşmaya başladı.
NATO ÜLKELERİ TEDİRGİN
Birbirinin çok zıddı olmayan görüşler ünlü gazetelerin haberlerine de yansıyor. Ünlü İngiliz yayın kuruluşu BBC çok sayıda Katar haberi içerisinden 2 tanesini sayfalarına taşıdı. Seçtiği haberler bu güne kadar Erdoğan'ın izlediği politikaları ağır bir biçimde eleştiren Guardian ve Times'ın haberleri oldu.
GUARDİAN VE TIMES FARKI
İlginç bir gelişme olarak kaydedebileceğimiz ayrıntı ise, Erdoğan'ın Dünya Medyasında en acımasız eleştirmenlerinden ikisi olan Guardian ve Times'ın Katar konusunda fikir ayrılığına düşmüş olmaları. Erdoğan'ın bir çok kez tepki gösterdiği Guardian'ın ise, Katar krizinde Erdoğan'ı resmen destekleyen bir yazı ile okurlarının karşısına çıkması şaşırtıcı bir yenilik oldu. İşte İngiliz Medyasında Katar krizi ve Erdoğan'ın duruşuna dair ilginç tespitler.
13 ŞART KONUSU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan öncülüğündeki dört Arap ülkesinin Katar'la ilişkileri normalleştirmek için öne sürdüğü 13 şarttan birinin Türk askerinin Katar'dan çekilmesi olmasına verdiği tepki Guardian ve Times'ta yer buluyor.
ERDOĞAN'I DESTEKLEYEN YAZI
Guardian "Erdoğan Suudiler'in Türk birliklerinin Katar'dan çekilmesi çağrısına gücendi" başlığını atan Guardian Erdoğan'ın "Türkiye'nin asker çekmesini talep etmek, bir defa Türkiye'ye karşı da maalesef saygısızlıktır.
Biz herhangi bir ülkeyle savunma işbirliği anlaşmasını yaparken birilerinden izin mi alacağız?" dediğini aktarıyor.
Gazete ayrıca okuyucularına Erdoğan'ın "Katar'ın 13 maddeye yönelik tavrını, Türkiye olarak biz hem takdir ediyoruz hem benimsiyoruz. Takdir ediyoruz, bir defa bu 13 maddeyle ilgili yaklaşımı biz uluslararası hukuka aykırı buluyoruz.
ÇOK ÇİRKİN BİR YAKLAŞIM DEDİ
Türkiye'nin 2014 itibarıyla savunma iş birliği yapmış olduğu Katar'la attığı bu adıma müdahil olmak çok çok çirkin bir yaklaşım" şeklindeki sözlerini de aktarıyor.
Guardian Katar'ın talepleri reddettiğini söylediğini, Erdoğan'ın bu pozisyonu desteklemesinin de "Doha'nın tutumunu sağlamlaştırdığını" belirtiyor.
Gazetenin açıklamalarına yer verdiği Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargash ise "Bölgede büyük çıkarları ve Türkiye'nin önceliğinin ideoloji değil çıkarları olacağını umuyoruz. Ancak bin ila iki bin Türk askerinin varlığı Katar hükümetinin istikrarına güvensizliğini gösteriyor. İstikrar bölgeyle entegrasyondan gelecektir" diyor.
TIMES NE YAZDI
Times da konuya dünya haberleri sayfalarında geniş yer veriyor.
"Körfez Krizi büyürken, Türkiye aceleyle asker yolluyor" başlıklı haberde takviye asker yollanmasının gerilimi arttıracağı kaydediliyor.
Arap Baharı'na dayanan Türkiye-Katar ittifakı
Gazete, Türkiye ve Katar arasındaki ittifakın Arap Baharı'na dayandığını ve her iki ülkenin de Müslüman Kardeşler'le bağlantılı fraksiyonlara destek verip, eski, militarist diktatörlüklere karşı çıktıklarını söylüyor.
TIMES MISIR'A DİKKAT ÇEKTİ
Times, "Erdoğan'ın da uzun süredir ordunun kendisini devirebileceğinden korktuğunu ve bunun geçen yaz neredeyse gerçeğe dönüştüğünü" yazıyor.
Erdoğan ve Katar Emiri
Ankara ve Doha'nın Hamas'la ilişkiler kurduğunu Türkiye ve Katar'ın Muhammed Mursi'nin Müslüman Kardeşler yönetimini askeri darbeyle deviren Cumhurbaşkanı Sisi yönetimini tanımayı reddettiği de belirtiliyor.
ARAPLAR AİLE TÜRKİYE AİLEDEN DEĞİL
Gazetenin görüşlerine yer verdiği eski bir Türk diplomat "13 maddelik ültimatom açıkça Türkiye'ye de bir mesaj veriyor. Arap ülkeleri bir aile ve biz o ailenin üyesi değiliz.
Özellikle, bir dost olarak kendinizi dinletebilecek durumda değilseniz, kendi aralarındaki kavgalarda uzak kalmak en iyisi" şeklinde konuşuyor.
NATO APTALCA BİR KAVGAYA SÜRÜKLENEBİLİR
Suudi Arabistan ve Katar arasındaki krizde Türkiye'nin tutumunu başyazılarından birinde de ele alan Times "Türkiye'nin Katar'a desteği NATO'yu aptalca bir bölgesel kavganın içine sürükleyebilir" diyor.
'Türkiye'nin müdahalesi işi ciddileştiriyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ın taleplerini "saygısızlık" diye tanımladığını söyleyen gazete, Katar'ın Riyad yönetiminin taleplerini reddettiğini, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ise Katar'a yönelik suçlamalarını sürdürdüğünü, ambargoyu sürdürmekten ve "ek önlemlerden" bahsettiğini belirtiyor.
TEHKLİKELİ BİR HESAPLAŞMA
"Tehlikeli ve tamamen gereksiz bir hesaplaşma için sahne hazır" diyen Times'ın makalesinde dikkat çeken satırlar şöyle;
Türkiye'nin müdahalesi işi ciddileştiriyor. Türkler şimdi de Katar'ı dış müdahaleden korumak için askerlerini kullanmaya hazır olduklarından bahsediyorlar ve bu nedenle silahlı kavga kaygıları artıyor.
Erdoğan böyle yaparak, IŞİD'le mücadele koalisyonun katılmak için isteksizce aldığı karar rağmen, İslamcı davalara verdiği destekten vazgeçmediğini gösteriyor.
Ankara'nın yasaklı Müslüman Kardeşlere verdiği destek nedeniyle hala öfkeli olan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile baltaları gömme niyeti de yok. Ayrıca, Suudi Arabistan ile Suriye konusundaki görüş ayrılığını derinleştirip İran'la yakınlaşmaktan da korkmuyor."
ERDOĞAN YANLIŞ NEDENLER İLE DOĞRU YAPIYOR
'Erdoğan yanlış nedenlerle doğru bir şey yapıyor'
Times Erdoğan'ın Katar konusundaki tutumuyla Batı için bir ikilem yarattığını söylüyor ve "Erdoğan yanlış nedenlerle doğru bir iş yapıp, bir ülkenin zorbalara karşı kendi egemenliğini savunmasına yardım ediyor" diyor.
TIMES'IN SON SÖZÜ
Erdoğan'ın gündemi, bölge genelindeki İslamcı davaları desteklemek, Suriyeli Kürtler 'in yenilgisi ve eski Osmanlı hegemonyasının aşama aşama yeniden yaratılması. Bunlar Batı'nın amaçları değil. Ve Türkiye bir NATO üyesi olduğundan, herhangi bir askeri macera ittifakı da kavganın içine sokabilir. Gururları ve otoritelerine meydan okunduğunda Arap prensleri pervasızca yanıt verebilir.
Ortadoğu'nun bir başka büyük yangına ihtiyacı yok."