ERDOĞAN'A İNGİLİZ GAZETESİNDEN DEMOKRASİ DERSİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İngiltere’ye benzer Başkanlık sistemi açıklamaları’ İngiliz medyasında yer aldı, gazete İngiltere’de durum farklı dedi.
Cumhuriyetin haberine göre; Constanze Letsch’in kaleminden çıkan Guardian haberinde, daha fazla yetki için çabalayan lider, başkanlık sisteminin reklamını yaptığı kampanyasında, şimdi de İngiltere'de Kraliçe'nin hakim unsur olduğunu iddia ediyor, denildi.
ERDOĞAN YEMİN ETTİ
Letsch, Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Londra’ya işaret eden Erdoğan, Kraliçe’nin sembolik olarak devletin başı olduğu fakat yasama yetkisinin meclise ait olduğu İngiliz anayasal monarşi sisteminin, kurmak istediği başkanlık sistemiyle benzer olduğunu ileri sürdü, dedi.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevini devralırken devlet meselelerinde daha aktif rol oynayacağını belirttiği hatırlatıldı ve şu ifadeler kullanıldı;
"Erdoğan, bugüne kadar sembolik bir rol olarak görülen Cumhurbaşkanlığı konumunu kullanarak, parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişte gerekli Anayasa değişikliklerinin yapılması için ısrarla çalışmalar sürdüreceğine yemin etti.
TÜRKİYE İÇİN DİKTATÖRLÜK
Türk devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında Erdoğan ‘İngiltere’de yarı başkanlıktır, hakim unsur Kraliçe’dir’ iddiasında bulundu.
Erdoğan, daha sonra Türkiye’de kuvvetler ayrılığı baltalanıyor eleştirilerine “Bakınız şu anda Amerika'da padişahlık sistemi mi var? Amerika olunca padişahlık olmuyor, Brezilya olunca padişahlık olmuyor, Güney Kore olunca padişahlık olmuyor, Meksika olunca padişahlık olmuyor. Yani Türkiye'de böyle bir tez ileri sürülünce niye padişahlık oluyor?” ifadeleriyle cevap verdi.
İnsan Hakları Örgütleri, Erdoğan ve AKP Hükümeti’nin yönetiminde, Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerine ihlalin, baskı altında olan medya ve yargı organlarıyla birlikte, çok ciddi boyutlarda artış gösterdiği konusunda uyardı.
Perşembe günü yaptığı açıklamada Erdoğan, Türkiye’nin gücünü arttırması için merkezi siyasi sisteme ihtiyaç duyduğu iddiasına defalarca dikkat çekti.
ABSÜRT OLUŞU HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMİYOR
Siyaset analisti Cengiz Aktar “Kraliçe ve gelişmiş ülkeleri öne sürerek Erdoğan’ın başkanlık sistemini savunmasının absürt oluşu hiçbir şeyi değiştirmiyor, önemli olan destekçilerinin ona inanacak olması” dedi.
Muhalifler, Erdoğan’ın yetkin isim olduğu başkanlık sisteminin Türkiye için diktatörlük demek olduğunu düşünüyor.
Aktar “Belli ki Erdoğan’ın kendisinin söz sahibi olduğu bir başkanlık sistemi öngörüyor. Bu gerçekleşirse, ona ve kararlarına karşı çıkacak hiçbir güç olmayacak. Bu sadece Türkiye için değil, Batı ve bölge için de kötü haber” ifadelerini kullandı."
The Guardian
Kaynak: