ERDOĞAN'A ÇOK AĞIR SÖZLER
ITUC’nun Berlin’deki kongresine Erdoğan eleştirileri damga vurdu: "Tayyip Erdoğan'ın davranışları küstahça ve ...!
Almanya’da toplanan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Kongresi’ne de Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği facia damgasını vurdu. Türkiye’den katılan konfederasyonlar kongreye, “Türkiye’de Endüstriel Cinayet ve Hükümetin Kayıtsızlığı” başlıklı karar tasarısı sundu. Tasarı cuma günü oylanacak. ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow da konuşmasında Başbakan Tayyip Erdoğan’a tepki gösterirken davranışlarının “küstahça” olduğunu söyledi.
ITUC’un 3. Kongresi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 160 ülkeden yaklaşık 1500 delegenin katılımıyla Almanya’nın Berlin kentinde toplandı. Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre; Kongreye Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası damgasını vurdu. Açılışta madenciler için saygı duruşu düzenlenirken ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow da kürsüye Soma’dan getirilen madenci baretiyle çıktı. Burrow, yaşamını yitiren madencilerin “yetersiz önlemlerin ve yetersiz mevzuatın” kurbanı olduklarını vurguladı. Madencilerin ve geride bıraktıkları ailelerinin yanında olacaklarını söyleyen Burrow, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışlarının ise “küstahça” olduğunu ifade etti. Burrow,“ILO Sözleşmesi’ni imzalamamış bir ülkenin başbakanı olarak 301 vatandaşınızın ölümünün ardından daha saygılı olmanız beklenirdi” dedi.
Geçen yıl 1 Mayıs’ta Türkiye’de olduğunu anımsatan Burrow, biber gazı ve plastik mermiyle karşılandığını da söyledi. ILO Genel Direktörü Guy Ryder da yaşamını yitiren madenciler için ILO’nun acilen harekete geçeceğini, Soma ve benzeri faciaların dünyanın hiçbir bölgesinde yeniden yaşanmaması için gerek ILO gerekse ITUC’a çok fazla iş düştüğünü kaydetti. ITUC Genel Başkan adayı Brezilyalı sendikacı Joao Felicio da, Soma’nın “kaza değil cinayet” olduğunu vurguladı. Felicio, polisin sıktığı tazyikli su ve gazdan yaralanan DİSK Genel Başkanı Kani Beko’ya yönelik saldırıyı da kınadı.
Türkiye’den katılan Türk-İş, DİSK ve KESK kongereye “Türkiye’de Endüstriel Cinayet ve Hükümetin Kayıtsızlığı” başlıklı karar tasarısı sundu. Soma’daki facianın “kaza” olmadığına dikkat çekmek için “cinayet” vurgusu yapıldı. Cuma günü oylanacak olan karar tasarısında, şu değerlendirmeler yer aldı:
“Madende işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadı. Denetimler yeterli değil. Özelleştirme, taşeronlaştırma ile birlikte önemli bir güvenlik sorunu yaşandı. Başbakan kazaları olağan görerek halkı öfke patlamasına sürükledi. Başka ülkelerde, yüzyıl öncesinde vuku bulan kazaları örnek gösterdi. Polis, plastik mermi, gaz ve tazyikli su ile protestocularla çatıştı. DİSK Genel Başkanı Beko, Soma mitingi sırasında polis şiddeti ile yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Hükümet sendikalara karşı yürüttüğü savaştan bir an önce vazgeçmeli. Bu felaketin sorumluları bir an önce adalet önüne çıkarılmalı. Türkiye’deki işçi sağlığı ve iş güvenliği yasaları uluslararası normlarla uyumlu hale getirilmeli. Kârı insan faktörünün önünde tutan her türlü sistem ile savaşacağımızı taahhüt ederiz.”
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul da Soma’daki faciaya dikkat çekerek hükümeti eleştirdi.
Kaynak: