ERDOĞAN BÖYLE BAŞKAN OLMAK İSTEMİYOR
Muhalefetin "Kelime Oyunu Yapılıyor" şeklinde ilk tepkisini gösterdiği AKP'nin Başkanlık teklifine ilişkin MHP değerlendirmesine Erdoğan itiraz etti.
Son 2 yıldır neredeyse hergün başkanlık ısrarını ve isteğini dile getiren Erdodğan aniden "başkanlık ya da cumhurbaşkanlığı benim içi,n farketmez" dedi. Muhalefetin MHP'ye gönderilen anayasa değişikliği teklifinde , "kelime oyunu yapılıyor"itirazlarından sonra bir açıklama yapan Erdoğan şunları dile getirdi.
PARTİ İLE İLŞKİSİNİN KESİLMESİNE İTİRAZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifi taslağına ilişkin "Yapılan çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. A ncak Erdoğan'ın MHP'nin ilk açıklamalarına da itirazı var. Partisinden koparılmış başkan olmak istemiyor.
ŞÜPHESİZ Kİ..
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesinin doğru olmayacağını da belirterek, "Partisiyle beraber bu yolu yürümesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak" dedi.
PAKİSTAN'A GİTTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareket etmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyerek, Pakistan ve Özbekistan ziyaretlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Pakistan'in FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini belirten Erdoğan, "FETÖ'nün Pakistan içindeki varlığını sonlandırma, fitne girişimlerinin önüne geçme noktasında hemen harekete geçtiler ve bu hususta da atılması gereken adımlar neyse bunu Milli Eğitim Bakanlığı'mızla sürdürüyorlar, sürdürecekler.
Pakistan'ın örgütle iltisaklı şahıslardan 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedikleri konular bizim için memnuniyet verici.
Biz de örgütün ülkeden def edilmesi sonrası bir boşluk ve mağduriyet oluşmaması için elimizden çabayı göstereceğiz.
İlgili kurumlarımızla, Maarif Vakfı'mızla, Milli Eğitim Bakanlığı'mızla Pakistan'ın yanında olacağız. Türkiye gibi Pakistan da terör belasına karşı topyekün bir mücadele yürütüyor.
Türkiye, Pakistan'ın bu mücadelesine tam desteğini sürdürecektir. Şer şebekelerinin ne bizim ne de Pakistanlı kardeşlerimizin geleceğini karartmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
"BENİM AÇIMDAN HERHANGİ BİR SIKINTI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
AK Parti'nin MHP'ye ilettiği ve içerisinde 'cumhurbaşkanlığı' ifadesinin geçtiği belirtilen teklifin tatmin edici olup olmadığı sorulan Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:
"Şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarında yapmakta olduğu bu çalışmanın, görüşmenin öncelikle cumhurbaşkanı olarak bana düşen boyutu, hayırlı olsun temennisinde bulunmaktır.
Yapılan çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.
Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir; bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir.
Bu, parlamentoya götürüldükten sonra 367 yakalanır mı, yakalanmaz mı veya sadece referandum kararı mı çıkar; bunu o süreçte göreceğiz.
Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği karardır. Cumhurbaşkanlığı'na parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur.
O zaman görmüş oluruz ve ona göre de değerlendirmemizi yaparız. Şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil"
"PARTİDEN İLİŞKİSİNİN KESİLMESİ DOĞRU OLMAYACAK"
MHP'nin, cumhurbaşkanının partiyle ilişkisinin devamından yana olmadığı hatırlatılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Partiden ilişiğinin kesilmesi veya kesilmemesi hususunda benim kanaatimi cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce biliyorsunuz.
Benim kanaatim, bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi, ülkedeki siyasi etkinliğin, ülkedeki aktif yapının zafiyet bulmasını getirir.
Bunun için böyle bir adım atılıyorsa ki fiili başkanlık diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda o zaman tabi ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır.
Partisiyle beraber bu yolu yürümesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak.
Atılacak adımlar da çok daha kararlı, dayanışma içinde adımlar atılmış olacaktır. Patinaj dönemi tamamıyla terk edilmiş, bir dayanışma dönemi geleceğe yönelik başlamış olacaktır"
Kaynak: