ENFLASYON KURBAN FİYATLARINI DA VURDU

ENFLASYON KURBAN FİYATLARINI DA VURDU

Geçen yola oranla %15-20 yükseldi.

Türkiye enflasyon belasından bir türlü kurtulamıyor. En son yüksekliğinin nedeni olarak gıda fiyatlarının suçlu ilan edildiği enflasyon, kurban fiyatlarını da vurdu.

Yükselen yem fiyatları ve arka arkayabn gelen akaryakıt zamları nedeniyle artan nakliye fiyatlarına, bir de büyük şehirlerdeki patlayan kurbanlık alan kiraları, besicinin maliyetlerini iyice yükseltti.

Bütün bunlar kurbanlık fiyatlarını 2013 yılına göre %120 artırdı. Özellikle büyük şehirlerde 7 bin liraya varan kurbanlık alan kiraları, artan akaryakıt fiyatları ve kuraklığın etkisiyle artan yem fiyatları nedeniyle bu yıl kurbanlıklar el yakıyor.

Geçen yıl kurbanlık büyük baş hayvanların 3.000-8.000 lira arasında değişen fiyatları bu yıl 5.000-13.000 liraya fırladı. Küçük başta ise geçen yıl 600-650 lira olan fiyatlar bu yıl 1.000-1.200 liraya kadar yükseldi.

Fiyat artışlarındaki en önemli etmenin üretim maliyetlerinin artışı olduğuna dikkat çeken Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, 2010 yılında bu yana kırmızı et fiyatlarda en ufak bir artış olmadığına dikkat çekiyor.

Artışın zam olmadığını ifade eden Tunç, "Girdi maliyetleri artıyor. Bugün ABD ve Avrupa'da kırmızı ette yüzde 35 fiyat artışı var. Bizim artışımız ortalamada yüzde 15 gibi bir oran" dedi.

"ÜRETİM SEKTEYE UĞRAR"

Tunç, ithalata yol açmak için fiyatların artırılmaya çalışıldığını savunarak, "İthalat tekrar gündeme getirilirse, üretim sekteye uğrar. Bunu gündeme taşımamak gerekiyor" dedi.

Bülent Tunç, karkas et fiyatının 2010 yılında 19 lira ve yem fiyatlarının 28 lira olduğunu belirterek, "Yem fiyatları bugün 52 lira. Hayvancılık çok zahmetli bir iş. Kasaplarda fiyat artışları 5 liraya yükseliyor. Kıyma fiyatı ülke genelinde 28 lira, kuşbaşı 30-32 lira aralığında. Et Balık kKurumu'nda fiyatlar daha düşük" dedi.

"KİRALAR, BOĞAZDAKİ DAİRENİN KİRASINDAN YÜKSEK"

Çözümün üretici birliklerinin değer kazanmasıyla olacağını ifade eden Tunç, kurbanlık fiyatlarındaki artışın, üretim maliyetler, nakliye ve kurbanlık alanlarında kaynaklandığına dikkat çekerek, "Kurbanlık alan kiraları, boğazdaki dairenin kirasından pahalı, 7-8 bin lirayı buluyor. Hayvanları taşıyan 2 bin liralık kamyon, doğudan buraya 5 bin liraya geliyor. Mazot bir günde mi zamlanıyor. Belediye'nin gösterdiği kurbanlık alanlarını bize yüksek ücretlerle kiralıyorlar. Bunlar hep rant kapısı. Bunlar üreticinin maliyetini yükseltiyor" diye konuştu.

"İTHALAT ÇIĞIRTKANLIĞI YAPILMAMALI"

Tunç, Türkiye genelinde kurbanlık fiyatlarını şöyle sıralıyor: "Bugün büyük başta 5 bin liradan başlıyor 10-13 bin liraya kadar, küçük baş 450-500 liradan 1-2 bin liraya kadar yükseliyor. Geçen yıla oranla ortalama yüzde 15 zamlı satılıyor. Üretici özellikle ithalat sürecinde zarar ediyor. İthalat çığırtkanlığı yapılmamalı. Üretim yapılmalı diye açıklamalar yapıyorlar, bu da üretimin bir kolu."

Kaynak:Haber Kaynağı