EMEKLİ OLMAK İSTEYENLERE BÜYÜK MÜJDE
Bağ-Kur’luya borç kolaylığı.
Çoğunluğu küçük esnaf olan 1.4 milyon Bağ-Kur’luya borç dondurma kolaylığı geliyor. 12 aydan fazla borcu olan Bağ-Kur’lular isterlerse borçlu oldukları dönemi donduracak, kalan dönem üzerinden rutin prim ödemesini yapabilecekler; borcun da ileri bir tarihte “isterlerse” ödeyecekler. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gelen sürpriz kolaylık için başvuru süreci Temmuzda başlayacak.
Borç dondurma ile ilgili düzenleme, torba tasarının alt komisyon görüşmeleri sırasında AK Partili vekillerin talebi ile geldi. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Alt Komisyon Başkanı Vedat Demiröz’ün konuyu gündeme taşıması ve bu noktada bir düzenleme yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarının ardından bir son dakika önergesi hazırlandı ve komisyonda kabul edildi.
23 milyar TL’lik alacak donacak
Kabul edilen önergeye göre, Bağ-Kur’a 1 yıldan fazla borcu olanlara yasa çıktıktan sonra 3 aylık bir süre verilecek. Bu süre içinde borçlarını yeniden yapılandırma kapsamında ödemeleri istenecek. Ödemeyenler içinse 3 aylık sürenin sonunda, yeni bir dönem başlayacak. Bağ-Kur’lular başvuruda bulunarak “Borçlu olduğum dönemi dondurun, ben şimdiki döneme ilişkin borçlarımı ödeyeceğim. Geriye dönük borcum dursun” deme hakkında sahip olacak. Söz konusu Bağ-Kur’lular, sonra istedikleri bir dönemde başvurarak dondurdukları döneme ilişkin prim borcunu ödeyebilecek. Ödeme yaparken cari dönemdeki prim oranları neyse onlar dikkate alınacak ve ona göre borç hesabı çıkarılacak. Şu anda 1.4 milyon Bağ-Kur’lunun 12 aydan fazla süredir ödenmeyen prim borçlarının faiziyle birlikte 23 milyarı aştığı ifade ediliyor. Borcun ana parası ise 16 milyar 600 milyon TL civarında.
SGK nasıl etkilenecek?
Uygulama çoğunluğu küçük esnaf olan Bağ-Kur’lular için büyük bir kolaylık olarak görülürken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun finansal dengelerini bozabilecek nitelikte bir unsur olarak değerlendiriliyor. Bilgi veren yetkililer de “Evet SGK’nın finansal yapısı için çok da arzulanan bir uygulama değil. Ancak bu borcun sahiplerinin ödeme gücü yoksa, alınamayacak bir paradan bahsediyoruz. En azından bu uygulama ile tahsilatı şu anda mümkün olmayan bir borç hesaplarda gözükmeyecek. Bağ-Kur’luların da hayatı kolaylaşacak” dediler.
Toplam alacağı 24 milyar TL
Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizsiz): 17 milyar TL
Bağ-Kur’un toplam prim alacağı (faizli): 24 milyar TL
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların sayısı: 1.4 milyon kişi
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların ana para prim borcu: 16.6 milyar TL
12 aydan fazla Bağ-Kur’a borcu olanların gecikme cezası ve faizi: 6.5 milyar TL
5.2 milyon mükellef barıştı
Yeni bir vergi affı için TBMM’de süreç ilerlerken 3 yıl önce çıkarılan 6111 sayılı vergi affının sonuçları ortaya çıktı. 2011 yılında çıkarılan ve taksiti 2 ay önce biten vergi barışının kesinleşmiş gelir ve kurumlar vergisi alacaklarında tahsilatın yüzde 52.58’de kaldığı belirtildi. Meclis’te görüşülen torba yasa teklifiyle tekrar yeniden yapılandırma sağlanan Maliye Bakanlığı’nın kesinleşmiş alacakları için af, 2011 yılında çıkarılan 6111 sayılı yasada da da vardı. Bu yasada ayrıca stok affı, matrah artırımı gibi düzenlemeler de yer aldı. Bunun dışında elektrik, su borçları gibi birçok alanda faizler silinip 18 ayda ödeme imkanı getirilmişti. 6111 sayılı yasanın tamamı için 5.2 milyon mükellef başvurdu, 39.4 milyar liralık başvuru yapıldı, tahsilat 26.3 milyar lira oldu. Tahsilat oranı yüzde 67’de kaldı.
Asıl vergisi ödenmeyen ve yeniden yapılandırılan Maliye’nin kesinleşmiş alacakları için ise 27.1 milyar liralık başvuru yapıldı. Ödeme tutarı 14.2 milyar lira oldu. Tahsilat oranı da 52.58 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu gruptaki tahsilatın düşük olmasını ise, iflas eden firmalara bağladılar. Yetkililer, kesinleşmiş alacaklar içinde yıllar önce iflas etmiş şirketlerin olduğunu, yeniden yapılandırma olunca bu şirketlerin başvuru yaptığını ancak borçlarını ödemediklerini kaydettiler.
‘Öde yoksa haciz var’ mektubu iptal
HER türlü borcu olanlara gönderilen ve şikayetlere neden olan “öde yoksa haciz var” mektupları ikinci bir emre kadar iptal edildi. Mektuplarda, “Ödenmeyen borçların takibi sırasında mal varlığı haczi (banka hesabı haczi, e-haciz, gayrimenkul haczi, taşıt haczi vs. ) gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamanız için bu borçların tasfiyesine yönelik gerekli görüşmelerin ve ödemelerin yapılması için... vergi dairesi müdürlüğümüze başvurmanız önem arz etmektedir” denildi. Şikayetlere neden olan mektuplar üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi borcu olmayan mükelleflere de mektupların gönderilebildiğini, mektupların daha açıklayıcı bilgileri içerecek şekilde hazırlanmasını ve bu zamana kadar mükelleflere bir gönderi yapılmamasını istedi.
Kaynak: