ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GELİYOR
Bazı teknolojik engellere rağmen elektrikli araba pazarı yükselişte.
Toyota’dan Wade Hoyt, Toyota’nın hidrojen yakıt hücresi teknolojisiyle çalışan arabalarının sarsıntısız bir sürüş ve güçlü hızlanmaya sahip olduğunu ayrıca karbon monoksit yaymadığını söylüyor.Amerikanınsesi sitesinde yayınlanan bir makalede konuyla ilgili ilginç ayrıntılar yer alıyor.
HİDROJEN GELECEĞİN YAKITI MI?
Toyota’nın hidrojenin elektrikli arabaların geleceği olduğunu düşündüğünü söyleyen Hoyt, hidrojenin oksijenle birleşmek istediğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtiyor. Süreç ortaya su buharı çıkarıyor ve araç dışarı yalnızca buhar salıyor. Süreç bu biçimde elektrik üretiyor.
Birçok üretici artık hibrid ve elektrikli modeller üretiyor. Ford, tamamen elektrikle çalışan yeni bir Focus üretirken Chevrolet Volt’un üretimi de sürüyor.
100 KM HIZA 3.7 SANİYEDE
Elektrikli araçllar yalnızca çevre için iyi değil, aynı zamanda yüksek performans da sunuyor. Tesla’nın modeli müthiş bir hızlanma potansiyeline sahip ve 100 kilometreye 3,7 saniyede ulaşabiliyor. Azami hızı 200 saatte 200 kilometrenin üzerinde. Elektrikli motorlar kıyas kabul edilebilir benzinli motorlardan daha fazla tork üretiyor ve bu nedenle hızlanma yetenekleri yüksek. Bu nedenle BMW gibi lüks markalar da bu teknolojiye yatırım yapıyor.
Ancak General Motors’dan James Bell benzinli motorlardan elektrikli motorlara geçişin evrimsel bir süreç olduğunu söylüyor.
Bell halkın ve sektörün, Nissan Leaf ya da Chevrolet Volt piyasaya sunulduğunda müşterilerin birdenbire benzinli taşıtları bırakacağı yanılgısında olduğunu, ancak bu değişimin uzun süreceğini belirtiyor. Ancak Bell’e göre Pandora’nın kutusu bir kez açıldıktan sonra elektrikli taşıtların piyasadan yok olması söz konusu değil. Ayrıca gaz salımı standartlarını yakalamanın yolu da elektrikli taşıt kullanımından geçiyor.
ŞİMDİLİK 60 DA 1 ARAÇ ÜRETİLİYOR
Alternatif yakıt kullanan araçlar yıllık 60 milyonluk üretimin yalnızca 1 milyonunu oluşturuyor. Ama 2013’de hibrid ve elektrikli arabaların sayısı ikiye katlandı.
Üreticiler henüz elektrikli taşıtların satışından kar etmiyor. Çünkü akü teknolojisi pahalı. Tesla’nın kullandığı akü 50 bin dolara mal oluyor. Bu da aracın satış fiyatının yarısı. Ancak üreticiler bu masrafları karşılıyor çünkü elektrikli araçların, sektörün geleceğinde yeri olduğunu düşünüyorlar.
ESKİ YENİ BİR ARADA VERİMLİ OLACAK
Bloomberg’ün oto sektörü muhabiri Matt Miller, eski ve yeni teknolojiler arasında denge kurmanın önemli olduğunu düşünüyor. Miller, geleceğin hibrid teknolojide olduğunu, yani Tesla gibi tamamen elektrikle çalışan bir araba yerine BMW I-3 ya da I-8 gibi aküyü şarj eden ufak bir benzinli motora sahip olan arabaların tercih edileceğini tahmin ediyor. Bu yolla arabalar 1 galon benzinle 150-160 km. yol gidebilir ve de gerektiğinde gerekli torka sahip olabilir.
FOSİL YAKITIN ÖMRÜ TÜKENİYOR
Bundan sonra gerekli olan ucuz ve uzun ömürlü piller üreterek şoförlerin bir şarjdan diğerine kadar uzun mesafe kat edebilmelerini sağlayan teknolojik seviyeye ulaşmak. Üreticiler bu noktada milyonlarca tüketicinin benzinli araçlardan hibrid araçlara geçeceğini düşünüyor.