EKONOMİ ZİRVESİNDEN ACİL KRİTİK TOPLANTI
Ekonomide başlayan kriz ve doların yükselişinin durdurulamaması AKP Hükümetinde panik başlattı. Ekonominin tüm kurmayları acil toplantıya başladı.
Cuma Hikmet
Ekonomi Zirvesi Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da katıldı. Erdoğan'ın sürekli faiz indirimi yapması için Merkez Bankasına baskı yaptığı ilk günden bu güne Türk Ekonomisine büyük bir darbe vuran Dolar yükselişi ardından gelen, "siyasi gelecek endişesi" krizi borsaya da yansıdı.
DAVUTOĞLU PANİKTE
2015 yılı içerisinde dolar bazlı büyük borç ödeme yükü bulunan AKP Hükumeti acil toplantı kararı aldı. Krizi Küresel gelişmelere bağlayan Davutoğlu ekonominin kurmayları yanı sıra ilgili bakanlarıda topladı. Toplantıya alınan bakanlar arasında Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen bazı bakanlarında olması, olup bitenden Erdoğan'ın haberdar olmak istediği şeklinde yorumlandı. Haber yazıldığı sıralarda toplantı sürüyordu.
BAŞBAKANLIK MERKEZ BİNADA
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve ilgili bürokratlar katıldı. Merkez Bankası Başkanı Başçı, Başbakan Davutoğlu'na cumartesi günü brifing vermişti.
GÖZLER TOPLANTIDA
Toplantıda bir yandan önlenemeyen dolar yükselişi,öte yandan duraklam emareleri gösteren ekonomi,artan enflasyon ve borsanın durumu değerlendirilecek. Tüm bu değerlendirmeler ışığında Merkez Bankasının faiz politikası konusunda ne yapabileceği konusunda bir dizi kararlar alınması bekleniyor.
PİYASALAR HÜKÜMET AÇIKLAMALARINA ARTIK GÜVENMİYOR
Piyasalar Merkez Bankasından faiz artırımı beklerken, AKP Hükümeti ve Erdoğan yaklaşan seçimlere kadar piyasanın canlanması için faizde ciddi bir indirim olmasını istiyorlar. Bu çelişki piyasalar tarafından "siyasi risk geleceği" örnepği teşkil ettiğinden yatırımcılar süratle tl karşılık yatırım araçlarından çıkış yapıyorlar. Merkez bankasının bu durumda Dövize endeksli "devlet tahvili" çıkarabileceği yorumları yapılıyor.
Kaynak: