Ekonomi Bakanı Çağlayan İTİRAF ETTİ
ODA İTİRAF ETTİ
Ekonomi Bakanı Zafer Cağlayan, Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek; "Son 2-3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor" dedi.
BAKAN ÇAĞLAYAN: YILIN KALAN AYLARI ZOR GEÇECEK
Ağustos ayı İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2013 yılı Ağustos ihracatın yüzde 1.4 artarak 10 milyar 595 milyon dolar olduğunu belirtti. 8 aylık ihracatın 98,9 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, geçen senenin aynı dönemine göre sanayi ürünleri ihracatının binde 2 oranında artışla 8 milyar 779 milyon dolar, tarım ürünleri ihracatın yüzde 5,2 oranında artarak 1 milyar 415 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 17 oranında artarak 401 milyon dolara yükseldiğine dikkat çekti.
İhracat rakamlarını sektörel bazda değerlendiren Çağlayan, otomotiv sektörünün Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 oranında artışla 1 milyar 267 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün binde 7 azalarak 1 milyar 448 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün yüzde 8,4 oranında artışla 1 milyar 402 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.
AB'nin dünyadan ithalatı gerilemeye devam ederken Türkiye'nin AB'ye ihracatının artığını dile getiren Çağlayan, AB ülkelerine ihracatın yüzde 5,8 oranında artarak 4 milyar 434 milyon dolar seviyesine geldiğini belirtti.
Avrupa'ya ihracatın arttığı dönemde Ortadoğu ülkelerine ihracatın yüzde 16,9 oranında azaldığını kaydeden Çağlayan, ihracatın 1 milyar 925 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.
"YIL ZOR GEÇECEK"
Bakan Çağlayan, 158 milyar dolar ihracat hedefini zorlayan çok sayıda küresel gelişmenin olduğunu söyleyerek; "Küresel talepte durgunluk yılbaşından bu yana devam ederken son iki-üç ayda gelişmekte ilan piyasalarda yaşanan hareketlilik de dış talebi olumsuz etkiliyor. Türkiye'de döviz kurundaki artışın ihracat açısından olumlu olduğuna yönelik yorumlar abartılı. Sadece TL değil, birçok para birimi değer kaybettiği için TL'deki değer kaybının getireceği rekabet avantajı göreceli olarak daha az. Ayrıca kur artışının ithal girdi maliyetlerini artırması sebebiyle ihraç fiyatlarının da arttığı bir dönemdeyiz. Buna son 2-3 ayda küresel ekonomideki tansiyonu da eklediğimizde dış talebin reel olarak zayıf seyrettiğini görüyoruz. Dolayısıyla yılın kalan ayları şimdiye kadarkinden daha zor geçecek gibi görünüyor" diye konuştu.
Ağustos ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise şöyle sıralandı: Almanya (993 milyon dolar), Irak (866 milyon dolar), İngiltere (619 milyon dolar), Rusya Federasyonu (582 milyon dolar) ve Fransa (409 milyon dolar).