ECONOMIST YAZDI; "Erdoğan'a Karşı Aday Olursa Kazanır"
Kızlı erkekli öğrenci evleri meselesi ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çıkışı, İngiliz Economist dergisinin bir analizine konu oldu. Adalet ve Kalkınma Partisinin bünyesinde olup bitenleri merak eden Economist, “AKP’nin geleceğine dair soruların, Arınç’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik şikayetlerini kamuoyuna duyurmasından sonra giderek daha yüksek sesle dile getirildiğine”dikkat çekiyor.
Bülent Arınç’ın kendisine bir özür verilmemesi halinde istifa edebileceğini“bile ima ettiğini” kaydeden Economist, Erdoğan ile Arınç arasındaki çekişmesini, Erdoğan’ın kızlı erkekli öğrenci evlerini kısıtlama planlarının tetiklediğini yazdı.
İngiliz haftalık dergisi, Erdoğan’ın “ahlak” denetimlerinin, partisinin dindar tabanında “AKP’nin kar ve açgözlülük eğilimi algısı”na ilişkin gümbürtüleri gidermeye yardımcı olabileceğini ancak Haziran ayında gerçekleşen kitlesel protestoların odağına indiğini belirtikten sonra şunları yazdı:
“Erdoğan’ın kürtaj karşıtı çıkışları, kadınlara beş değilse, üç çocuğu olsun çağrıları, Türkiye’nin politize olmayan gençliğini harekete geçirdi. Meydan okuyan gençler, twitter’da kendilerine ilişkin videoları yüklemeye başlarken polis, evli olmayan erkek ve kızların yaşadığı dairelere baskılar düzenlemeye başladı.”
ANITKABİR ZİYARETÇİLERİ “REKOR KIRDI”
Economist, “90 yıl önce kurulan laik cumhuriyetin geleceğine ilişkin panik tekrarlanırken 10 Kasım’da Atatürk’ün vefatının 75. yıldönümünde mozolesini ziyaret eden vatandaşların sayısı, bir milyonu aşarak rekor kırdı” diye yazdı.
Arınç’ın çıkışının partide Erdoğan’ın “kışkırtıcı söylemlerine ilişkin artan rahatsızlığını yansıttığını” öne süren dergi, “Hiç kimse dile getirmeyi cesaret etmezse de buyurgan tarzından usandılar.
Arınç istifa eder mi? Bu da,Erdoğan’ın, Abdullah Gül’ün görev süresinin biteceği 2014’te ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olma planını nasıl etkiler?” savlarını da dile getiriyor.
Arınç istifa eder mi? Bu da,Erdoğan’ın, Abdullah Gül’ün görev süresinin biteceği 2014’te ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olma planını nasıl etkiler?” savlarını da dile getiriyor.
Bunun ardından Arınç’ın Erdoğan’ın Diyarbakır davetini kabul ettiğine de işaret eden Economist, Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmayı arzularsa da partiyi “kontrol etmeyi sürdürmek istediğini de” yazıyor.
“BİRÇOKLARI GÜL’Ü İSTİYOR”
Ancak mevcut anayasanın engel oluşturduğunu, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının yetkilerini artırma girişimlerinin ise “başarısız olduğunu” belirten Economist, partilerini “uzaktan” kontrol etme formülünü de eski Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Süleyman Demirel’in benimsediğini ancak bunun bir “felaket”e yol açtığının, partilerinin silindiğini kaydetti.
Analizde geçmişinin bu dersinin AKP’de görmezlikten gelinmediği belirtilerek “Birçokları, küresel düzeyde popüler eski bir dışışleri bakanı olan ve rahat tarzından dolayı övülen Gül’ü istiyor” deniliyor.
“2014 SEÇİMİ PERFORMANS BELİRLEYİCİ OLABİLİR”
Economist, anketlerin Gül’ün ikinci bir dönem için aday olma kararını vermesi durumunda Erdoğan’ı mağlup edeceğini gösterdiğine dikkat çekerken de “Bu demek ki, Erdoğan, Gül’ün aday olmasını önlemek için kendisine başbakanlığı devretmeye mecbur kalabilir. AKP’nin 2014 yılındaki yerel seçimlerindeki performansı, belirleyici olabilir” diye yazdı.
“ERDOĞAN SON DÖNEMİN EN ETKİLİ VE BAŞARILI LİDERİ AMA….”
Fethullah Gülen ile Erdoğan arasındaki var olduğu öne sürülen çekişmelere de değinilen analizde Gülen’in seçimlerde “AKP’nin en güçlü rakipleri için oy kullanılması talimatını vermesi beklendiğini” belirtikten sonra şu görüşleri de dile getiriyor:
“Ne olursa olsun, Erdoğan’ın Türkiye’nin tarihinin son döneminin en etkili ve başarılı lideri olduğu inkar edilemez. Ama aynı zamanda en hoşgörüsüz ve kutuplaştırıcı liderlerden biri olarak hatırlanabilir.”