DÜNYANIN SONUNA YÜZ YIL KALDI
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, tarihte bir çok önemli uygarlığın başına gelen günümüz insanı içinde gerçekleşebilir. Hemde yüzyılın sonuna kadar
Orataya atılan iddia hem kaynak hemde tarihi gerçekler açısından son derece mantıklı görünüyor. Belki öne sürülen zaman tutmayabilir ama insanlığın sonunu getirecek ya da büyük ölçüde etkileyebilecek neden olarak tarihteki etkilerine bakmak yeterli.
GİRİT VE BİR ÇOK UYGARLIK DİLLERİNİ BİLE GERİYE BIRAKAMADAN YOK OLDULAR
Yaşadığımız tarihten yaklaşık 3500-3600 yıl önce meydana geldiği düşünülen Ege Denizin'de hala aktif olan Santorini Yanardağı'nın patlaması ardından tarihten çok sayıda uygarlık tarihe gömülmüştü. Bunların içerisinde sahip oldukları tekonoloji günümüzde hala konuşulan Girit'te yerleşen Minos Uygarlığının aniden yok olması geriye haklarında ileri sürülen bir çok efsaneden başka hiç bir şey kalmamasıdır. Dillerini bile geleceğe bırakamayan Giritliler, o felaketin ardından yok olan tek uygarlık olmadılar. Patlamanın merkezine yakın Başta Anadolu olmak üzere, Akdeniz'in Afrika kıyılarında bir çok uygarlık tarihten silindiler. Bu iddiyı ileri süren bilim insanları tezlerini en çok bu ve benzer yanardağ patlama olayına dayandırıyorlar. İşte sputniknews.com'da yer alan haberin ayrıntıları.
YÜZYILIN SONU İHTİMALİ OLDUKÇA YÜKSEK
Avrupa Bilim Vakfı'ndan bilim insanları, bir yanardağ patlamasının bu yüzyıl sonuna kadar insanlığın sona ermesine yol açabileceğini iddia etti.
Vakfın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dünyayı tehdit eden afet risklerini araştıran bilim insanları, dev bir yanardağ patlamasının insan neslinin sonunu getirebileceğini ve bu durumun meydana gelme ihtimalinin yüzyıl sonuna kadar yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu iddia etti.
1815 'DE 100 BİN İNSAN ÖLDÜ
Bilim insanları, Endonezya'da 1815'de Tambora Yanardağı'nın patlaması sonucu yaklaşık 100 bin kişinin öldüğünü, bu patlamanın 1-8 ölçekli "volkan patlama indeksi"ne göre 7 şiddetinde olduğunu hatırlatarak, bugünkü nüfus dağılımı göz önüne alındığında benzer bir patlamanın çok daha ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkati çekti.
Yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan Holosen dönemde 7 şiddetinde en az 7 yanardağ patlamasının meydana geldiğini, biri hariç tümünde dünya nüfusunun 1 milyardan az olduğunu belirten bilim insanları yüzyıl sonuna kadar insan sayısının 12 milyara çıkmasının beklendiğini vurguladı.
EN BÜYÜK SORUN KITLIK VE KURAKLIK OLABİLECEK
Bilim insanları büyük bir patlamadan sonra atmosfere yoğun toz ve gazın püsküreceğini, bu durumun hava sıcaklıklarında son derece büyük değişikliklere yol açacağını belirterek İzlanda'da 1783'te Laki ve Endonezya'daki Tambora yanardağlarının patlamasından sonra kıtlık, kuraklık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği örneğini verdi.
YANARDAĞ PATLAMALARI GÖZ ARDI EDİLİYOR
Afetlerle mücadelede uluslararası çabaların tsunami ve depremlerin sonuçlarının azaltılmasına yoğunlaştığını vurgulayan bilim insanları, çok daha büyük yıkımlara yol açabilen yanardağ patlamalarının göz ardı edildiğini ileri sürdü.
Bilim insanları bir "yanardağ izleme ağının" kurulması gerekliliğine işaret ederek bu ağın yılda yaklaşık 2 milyar dolara mal olacağını da belirtti.
BÜYÜK YANARDAĞ PATLAMALARI
İtalya'nın Napoli Körfezi kıyısındaki Vezüv Yanardağı'nın 1631'de patlaması sonucu Pompei kenti haritadan silinmiş yaklaşık 4 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.
İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Etna Yanardağı 1669 yılında Catania kentinin caddeleri boyunca akan bir lav ırmağı üretmiş, kentte ve çevresinde yaklaşık 20 bin kişi yaşamını yitirmişti.
İzlanda'daki Skaptar Yanardağı'nın 1783 patlaması çiftçilik ve balıkçılığı etkilemiş, ardından yaşanan kıtlıkta nüfusun 5'te 1'i ölmüştü.
Endonezya'da Sumbawa Adası'ndaki Tambora Yanardağı'nın 1815 yılında püskürmesinden kaynaklanan kasırga ve tsunamiler 12 bin kişinin ölümüne yol açmış ve bu püskürme atmosfere dev toz bulutları yaymıştı.
YÜZLERCE NÜKLEER BOMBAYA EŞİT ETKİ
Sumatra ve Malezya arasında bulunan Endonezya'ya Karakatoa Yanardağı 1883'te yüzlerce nükleer bombaya eşdeğer güçle patlaması 30 metre yüksekliğinde tsunamilere ve 35 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu. Patlamadan sonra dev toz bulutları, bu bölgeyi yıllarca karanlıkta bırakmış, dünya genelinde hava sıcaklığının 2 derece düşmesine yol açmıştı. Atmosfere yayılan toz nedeniyle 2 yıl boyunca Ay mavi, bazen de yeşil görüldü.
Martinik Adası'ndaki Pelee Yanardağı 1902'de Saint-Pierre kentini gaz ve kızgın külle örtmüş ve 29 bin 937 kişiden 29 bin 933 kişinin ölümüne neden olmuştu.
Filipinler'deki Pinatubo Yanardağı 600 yıl süren suskunluğunun ardından 1991'de yeniden faaliyete geçmiş ve yaklaşık 750 kişinin ölümüne yol açmıştı.
KISA SÜRELİ BUZUL ÇAĞ YAŞANABİLİR
Pinatubo'nun saldığı ve yaklaşık 20 milyon tona ulaşan sülfürik asit bulutu haftalarca ekvatoru çevrelemiş, kutuplara yayılmış ve tüm gezegeni kaplamış, güneş ışığını geri yansıtmış ve yeryüzünde soğumaya neden olmuştu.
İzlanda'da 2010'da faaliyete geçen Eyyafyallayökül Yanardağı'nın püskürttüğü küller, 100 binden fazla uçak seferinin iptaline ve uluslararası uçuşlarda bir hafta boyunca büyük bir kaos yaşanmasına yol açtı.
Kaynak: