DÜNYACA ÜNLÜ YAZAR ERDOĞAN'A HOKKABAZ DEDİ
Erdoğan için “bir zamanlar Türkler arasında olduğu gibi Araplar arasında da popülerdi. Artık değil.
Financial Times'ın ünlü dış politika yazarı David Gardner TBMM'den geçen tezkere için "Erdoğan’ın karmaşık bir hokkabazlığı" dedi. Erdoğan'a dünya basınından gelen tepkiler bitmek bilmiyor. Neredeyse hergün ünlü bir medya kuruluşu Erdoğan'a ağır eleştirilerde bulunuyor. En son tepki ise Hukümetin Meclisten 198 oy ile geçirdiği Irak ve Suriye sınırlarına asker gönderme ve savaş yetkisi aldığı Tezkereye ilşkin oldu. İşte Financial Times'in Erdoğan'a hitafen yazdıkları.
ERDOĞAN'IN KARMAŞIK HOKKABAZLIĞI
TBMM’nin hükümete sınır ötesine asker gönderme yetkisini veren tezkereyi onaylamasının bazılarınca bir dönüm noktası olarak nitelenirken “net ve açık bir karardan çok Recep Tayyip Erdoğan’ın karmaşık bir hokkabazlığı gibi görünüyor” savlar da dile getiriliyor.
Financial Times gazetesinin tanınmış dış politika yazarı David Gardner, “Türkiye’nin Ortadoğu Hokkabazlığı Daha da Karmaşıklaştı” başlığını taşıyan yorumunda Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyona aktif olarak katılmadığı için yurt dışında, “Hemen hemen tüm komşuları ile ters düşmesine neden olan neo-Osmanlıcı dış politikası” nedeniyle ise yurt içinde eleştirildiğini kaydediyor.
ARAPLAR ARASINDA ARTIK POPÜLER DEĞİL
Ancak parlamentodan geçen tezkere konusunda “Net ve açık bir karardan çok Recep Tayyip Erdoğan’ın karmaşık bir hokkabazlığı gibi göründüğü” yorumunu yapan Gardner, Erdoğan için “bir zamanlar Türkler arasında olduğu gibi Araplar arasında da popülerdi. Artık değil. "Türkiye, tehlikeli biçimde komşularından ayrışmış durumda” görüşlerini öne sürüyor.
TÜRKİYE İÇİN ÖLDÜRÜCÜ GÜVENLİK RİSKİ
Gardner’e göre, son dönemde Türkiye için öfke duyulmasına neden olan unsur ise “kısa bir süre öncesine kadar sürdürülen cihatçı gönüllülere, Suriye’ye geçip Esad diktatorluğuna karşı savaşa katılmaları için topraklarını kullanma izni verme politikası. "FT yazarı “çok görünür gibi” dediği “cihatçı yolu”nu bastırmadan önce bile “Türkiye için öldürücü bir güvenlik riski” haline geldiğini savunuyor.
“Türkiye’nin cihatçı boruhattı olmadan muhtemelen IŞİD’in Suriye ve Irak’taki isyana hakim olmazdı” görüşünü öne süren Gardner, buna karşın yorumunda Erdoğan ve Davutoğlu’nun “Esad’tan kurtulma gereğinin sürdüğünde ısrar etmede ise haklı olduklarını” da söylüyor.
Kaynak: