Dünya Mahkeme Kararını Böyle Yansıttı
DÜNYA SİLİVRİ KARAR DURUŞMASINI NASIL DUYURDU ?
Türkiye'nin gündemini 2007 yılından bu yana belirleyen en önemli maddelerden biri olan Ergenekon Davası'nda karar günü dünya basınının da gündemi oldu. Hürriyet İnternet sitesi dünya basınından derlediği özetleri yayınladı.
Türkiye'nin gündemini 2007 yılından bu yana belirleyen en önemli maddelerden biri olan Ergenekon Davası'nda karar günü dünya basınının da gündemi oldu. Hürriyet İnternet sitesi dünya basınından derlediği özetleri yayınladı.
Yabancı yayın organları için çalışan çok sayıda gazeteci de duruşmayı yakından takip etti.
Tutuklu sanıklar Silivri'ye getirilirken, mahkeme önünde bekleyen göstericilerden böyle destek gördü.
AFP'den Ozan Köse'nin çektiği bir çok karede, tutuklu aracından uzanan bir el, göstericilerden birinin elini tutarken görülüyor.
Kararların açıklanmaya başladığı andan itibaren hem ajanslar hem de BBC gibi televizyon kanalları Silivri'den canlı yayınlarla süreci dakika dakika aktardı.
EN FAZLA ÖNE ÇIKAN BAŞBUĞ
AP: Türk mahkemesi, hükümeti devirmeye çalışmaktan suçlu bulunan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'u müebbet hapse mahkum etti. Başbuğ, Erdoğan hükümetini devirmeyi planladığı iddia edilen 250 sanık arasında en fazla öne çıkan isimdi.
AFP: Türkiye'de, mahkeme, aralarında eski bir genelkurmay başkanı da olan 275 kişinin, İslamcı kökenli hükümeti devirmek için plan yapma suçlamasıyla yargılandığı davada 21 kişiye beraat kararı verdi. Yüksek profilli bu dava Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın laik ve militarist rakipleriyle hesaplaşma sürecinde önemli bir sınav olarak görülüyor.
Reuters: Ülkede derin bölünmelere yol açan davada, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Reuters'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ergenekon davasında alınan kararları eleştirdi. Oran, "Bu Erdoğan'ın davası. Onun tiyatrosu" diye konuştu.
Oran, "21'inci yüzyılda, Avrupa Birliği'ne tam üyelik arzusunda olan bir ülke için, siyasi olduğu bu kadar açık olan bir davanın hiçbir yasal temeli yoktur" dedi.
BBC: Türkiye'de mahkeme İslamcı kökenli hükümeti devirmekle suçlanan 21 kişiyi akladı. Beş yıldır devam eden "Ergenekon" davasında diğer 254 zanlı hakkındaki kararlar da açıklandı. Zanlılar arasında eski bir genelkurmay başkanı ile subaylar, akademisyenler ve gazeteciler bulunuyor. 2008-2010 yılları arasında orduya komuta eden General İlker Başbuğ hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.
EL CEZİRE: Türkiye'de mahkeme, 300'e yakın kişinin hükümeti devirmekle suçlandığı ve ülkedeki derin bölünmeleri ortaya seren davada, 21 kişiyi aklarken, bazı zanlılara 20 yıla yakın hapis cezaları verdi. Davanın görüldüğü Silivri'den bildiren El Cezire muhabiri Aylin Yazan, polisin binaya giden yolu kapattığını ve göstericilerin mahkemenin 10 kilometre uzağında beklemekte olduğunu belirtti.
RUSSIA TODAY: Ergenekon davasının 2007 yılında başladığı ve ancak şimdi sonuçlandığına dikkat çeken Rus televizyonu, “İddianameye göre Türk ordusundan emekli subaylar, polis, gazeteci, avukat ve farklı mesleklerden daha birçok kişi aşırı milliyetçi yasadışı örgüt kurarak mevcut rejimi devirme planları yapmakla suçlanıyor. Ama 20’nci yüzyıl boyunca Türkiye’deki milliyetçi örgütlerin sayısı zaten saymakla bitmez. Pazartesi Ergenekon davasında kararlar açıklanırken İstanbul yakınlarındaki bölgede ülkenin nasıl farklı cephelere bölündüğünü görmek mümkündü. Recep Tayyip Erdoğan’ın partisine muhalif siyasi güçler Ergenekon davasını protesto etmek için gösteri yapmıştı. Polis ise göz yaşartıcı gazla karşılık veriyor” dedi.
Kararların açıklandığı davada yargılananlar arasında iktidardaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aktif siyasi rakiplerinin de bulunduğuna işaret eden Russia Today televizyon kanalı, “Türkiye siyasetinde aktif olan bu kişiler Erdoğan'ın İslamcı politikalarına karşı çıkıyor. Ancak silah zoruyla yönetimi devirmek gibi ifadeler kimse tarafından söylenmemişti. Ergenekon davasında savcıların kanıt olarak gösterdikleri el bombalarına da bağımsız uzmanlar terör ve kitlesel imha silahı olarak bakılamayacağını dile getirmişti” ifadelerine yer verdi. (Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA)
Ergenekon davasında mahkemenin açıkladığı kararlar İspanyol basınında da yankılandı. Ülkenin en çok satan gazetesi El Pais, “Türk yargısı anti-İslamcı darbecilerin dokunulmazlığına son verdi” manşetini attı.
“Türkler 50 yıldan fazla süredir devletin arkasında, asker ve güvenlik güçlerinden oluşan ve ulusun atası Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasının sıkı korunması için, çetelerle işbirliği yapmakta darbeye kadar her şeyi yapmaya hazır bir derin devletin olduğu inancını taşıyordu” diyen El Pais, "bu derin devletin Başbakan Erdoğan ve partisinin başını çektiği İslamcılara karşı düşmanlıklarını gizlemediklerini" kaydetti. Gazete, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da dahil olduğu 250’nin üzerinde sanığın ceza aldığını ve 21 kişi hakkında beraat kararı verildiğini yazdı.
spanya'nın önemli gazetelerden El Mundo, “Türkiye’de darbecilikle suçlananların çoğunluğuna ağır cezalar” başlığını kullandı. İspanya devlet radyo ve televizyonu RTVE ise “Eski Genelkurmay Başkanı bir darbeci örgüte liderlik etmekten müebbet cezasına çarptırıldı” manşetini attı.