Dolar'da son durum
ABD Başkanı Trump'ın Suriye'de kimyasal saldırı yapıldı bahanesi ile dünyayı savaşın eşiğine getiren mesajlar vermesi sonrası Doların hızlı yükseliş ateşi akşam saatlerinde düştü.
Dolar ve euro, ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları sonrası düşüşe geçti. Dolar 4.10-4.11 bandına inerken, euro da 5.08 liranın altına geriledi. Dolardaki düşüşte TCMB Başkanı Çetinkaya'nın gerekirse ek tedbir alacaklarına dair ifadesi de etkili oldu.
TRUMP'IN DENGESİZLİKLERİ
Dün ABD Başkanı Trump'ın attığı "füze" tweeti sonrasında 4,19'ün üzerine çıkarak rekor kıran ve bu sabah rekora yakın seyreden dolar kuru öğle saatlerine doğru düşüşe geçti.
KIVIRDI
Trump'ın "Suriye'ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemedim. Çok yakında da olabilir, hiç yakın olmayan bir zamanda da olabilir." açıklaması piyasada olumlu algılanırken gelen satışlarla dolar 4.10-4.11 lira bandına indi.
NE OLMUŞTU
Türk ekonomisinde Moody's 'in not düşürmesi ardından başlayan TL'de değer kaybı depremi peşpeşe gelen kötü veriler ve AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fazilere müdahale edileceği mesajları vermesi ardından rekor üzerine rekorlar bitmek bilmiyor.
TÜRK LİRASI ERİYOR BORÇLAR KATLANIYOR
TL varlıklarda satış baskısı devam ediyor. Döviz cephesinde yeni rekorlar kırılırken, borsada satış baskısı arttı. Dolar/TL 4.1269, euro/TL 5.1094 ve sterlin/TL 5.8146 ile yeni zirve seviyeleri gördü.
SAAT 19 30 İTİBARİYLE EKONOMİDE SON DURUM
DÜNYADA GERGİNLİK TIRMANIYOR TL ERİYOR
Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı da dolar/TL'yi baskılayan bir başka unsur.
Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.
MERKEZ BANKASI BAŞKANI KONUŞACAK
Tüm bu gelişmeler yaşanırken bankacılar bugün gerçekleşecek Hazine'nin 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracına gelecek talebin yakından izleneceğini belirtiyorlar. Öte yandan bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum yapması bekleniyor.
TALEPLER MERCEK ALTINDA
Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL'de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca ocak ayındaki yüzde 2.40'lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80'e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor" dedi ve ekledi:
"Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir."
İki yıllık gösterge faiz yüzde 14.39, 10 yıllık gösterge faiz yüzde 13.06 seviyesinde yer alıyor.
SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR
Ata Yatırım Araştırma Müdürü Murat Barışık, BIST 100 endeksinde 110.300 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamanın çalışacağı ve tepki alımlarının geleceği görüşünü savundu.
Murat Barışık yaptığı açıklamada, aslında genel olarak gelişmiş ülkelerde bir sıkıntı bulunmadığını, ABD ve Avrupa tarafının olumlu göründüğünü kaydederek, "Rusya'da son iki gündür yaşanan düşüş genel olarak gelişmekte olan piyasalar üzerinde, hem kur hem piyasalar üzerinde baskı yaratmakta. Biz de sabahtan beri yoğun satış baskı altındayız" diye konuştu.
KRİTİK NOKTADAYIZ
Endeksin 200 günlük ortalaması olan 110.300 seviyesinde tutunma çabası gösterdiğinin altını çizen Barışık, "Gün içerisinde anlık sarkmalar olsa da 110.300 seviyesindeki 200 günlük ortalama kritik bir noktadır. Bu noktanın çok hızlı geçilmesini beklemiyoruz. Buralardan bir tepki gelmesi olasıdır. 200 günlük ortalama üzerinde bir kapanış satışları rahatlatacaktır. Şu an panik satış yaşanmakta. Ancak Borsa İstanbul'daki işlem hacmi düşük seviyede. Yoğun bir hacimle geri çekilen bir piyasa yok. 3000 puanlık düşüşe rağmen düşük bir işlem hacmi var" dedi.
Murat Barışık, tepki alımları sırasında 111.000 ve 112.500 seviyelerinin direnç noktası olarak takip edilebileceğini dile getirdi.
4'ÜN ÜZERİNE YERLEŞTİ
A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, dolarla ilgili yaptığı değerlendrimede, 4,0950 seviyesinin grafikte de dikkat edildiği üzere daha önce zorlanma gösteren standart sapmalardan birine denk geldiğini vurgulayarak, buna karşın USDRUB'un bugün yüzde 4,14 yukarı giderken, halihazırda zaten zayıf olan TL için yüzde 0,35’lik hareketin çok olmadığını, fakat resmin büyütülmesi durumunda ise yıl başından bu yana yüzde 7,8 yükselen dolar/TL ve yüzde 9,17 yükselen dolar/ruble'nin görüldüğünü belirtti. Taştan, "Ruble ve Türk Lirası şu anda yıl başından bu yana dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. 4,00 üzeri hareket muhtemelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısına kadar da devam edecek gibi duruyor" şeklinde konuştu.